powered by FreeFind

 

Kivenpyörittäjän kylä (1995)

Markku Pölösen Onnen maa (1993) sai aikoinaan runsaasti kiitosta. Ohjaajan seuraava ja ensimmäinen kokopitkä teatterielokuva Kivenpyörittäjän kylä (1995 Suomi) pohjautuu Heikki Turusen samannimiseen romaaniin. Turusen teos on useasti nähty myös teatterin lavalla. Pölösen elokuva on romanttinen maalaiskomedia, jossa suuri joukko kotimaisia kasvoja esittävät näytelmän 1970-luvun kesähäistä Suomen suvessa.

Elokuvassa Pekka (Martti Suosalo, Rentun ruusu) palaa Ruotsista synnyinkyläänsä Jerusalemiin mukanaan kopea vaimonsa (Henrika Andersson) sekä tytär ja äitinsä. Kyläkoululla järjestetään sen viimeiset häät sillä koulu kuin suuret rantakaistaleet järveltä on myyty. Pekan paluu nuoruutensa konnuille on vain yksi juonne elokuvassa, sillä ohjaaja Markku Pölönen esittelee mielellään koko kyläyhteisön jäsenet. Jerusalemilaisia ovat poikamieheksi jäänyt Urho (Pertti Koivula, Kuningasjätkä), Pekan entinen siippa, sydänvikainen ja kuolemaa odottava Jalmari (Esko Nikkari, Lakeuden kutsu, Mies vailla menneisyyttä), lapsuuden tragedian järkyttämä kivenpyörittäjä (Jarmo Mäkinen, Populäärimusiikkia Vittulajänkältä) sekä Matti Varjon tulkitsema satusetämäinen Eljas. Tässä vain osa värikkäiden hahmojen katraasta.

Elokuvassa on supisuomalaista kyläelämää, hurttia huumoria - humalaa ja perkelettä. Oman sävynsä tuo maaseudun väistämätön hiipuminen ja katoaminen. Markku Pölösen otteessa tätä menneisyyden muisteloa ei tietenkään vaivaa melankolia, vaan haikea näkökulma on puettu romanttiseksi ja humoristiseksi. Kyyneleet saattavat kihota silmä kulmaan naurun keskellä.

Vaikka en ole edes elänyt 1970-luvulla pystyy Pölönen tarkalla ja värikkäällä ajankuvauksella herättämään nostalgian tuntee nuoremmissakin katsojissa. Ansio tästä kuuluu osittain Pölösen kyvystä hahmottaa ajanjakson huolellisesti havainnoiden ja lisäten siihen omaa rakkauttaan. Lopputuloksena on eräänlainen koko kansan yhteinen muisto. Tällaisenaan elokuvan useamman tarinan ja hahmon niputtaminen tekee siitä sirpaleisen, albumillisen valokuvia kesähäistä. Valokuvissahan harvoin näkyy surua tai vihaa eikä juuri Pölösen elokuvassakaan. Mutta kuten sanoin, elokuva herättää suuren nostalgian tunteen mielihalun takaisin maalle.

Niin paljon kuin Pölönen onnistuukin rakentamaan kuva kuvalta maalaistarinaansa on pakko nostaa esille näyttelijöiden kankea mukamurre. Se ei vain kuullosta luontevalta, vaikka a:t ja o:t olisivatkin oikeassa järjestyksessä. Turusen teoksen rikas dialogi hukkuu suomifilmin perisynnin eli surkean äänityksen sekä takeltelevan murteen syleilyyn. Dialogin ymmärtämättömyys on suuri pala pois tunnelmasta.

Elokuvan vahvaksi puoleksi voidaan laskea paikoin erittäin vankka näytteleminen. Ennen kaikkea roolistaan Jussi-palkittu Matti Varjo nähdään monen vuoden jälkeen taas valkokankaalla suurena persoonana ja tarinan sepittäjänä. Hersyvä ja polveileva kielen käyttö on mahdollisesti suoraan peräisin Turusen teoksesta, mutta on silti Varjon esityksen myötä yksi ikimuistoisimpia ukkohahmoja kotimaisessa elokuvassa. Samoin muut vanhemman polven esiintyjät Esko Nikkarista, Maija-Liisa Majanlahden kautta Rauha Valkoseen tekevät elokuvan parhaimmat esiintymiset. Martti Suosalo kuin roolia varten lihottanut Pertti Koivula osaavat roolinsa, mutta vanhemman polven veroista esiintymistä ei nähdä. Myöhemmin useasti Ruotsissa näytellyt Jarmo Mäkinen mykkänä, vähämielisenä kivenpyörittäjänä on moninaiselle henkilöjoukolle piste i:n päälle.

Kivenpyörittäjän kylä ei ole kokonaisuutena eheä elokuvateos. Siinä on selkeitä tarinankerronnan heikkouksia kuin puhtaita pienen budjetin tuotannollisia epäjohdonmukaisuuksia. Silti Markku Pölösen Kivenpyörittäjän kylä pystyy rakentamaan omanlaisen, mutta todentuntuisen nostalgiakuvauksen katoavasta maaseudusta. Matkana menneeseen aikaan Pölösen elokuva on mitä onnistunein komedia.

teksti: © 2006 Raimo Miettinen

ohjaaja: Markku Pölönen
näyttelijät: Martti Suosalo, Henrika Andersson, Pertti Koivula, Matti Varjo
genre: komedia, historia
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 1995 Dada-Filmi Oy.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: