powered by FreeFind
 

Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi - Sweeney Todd - The Demon Barber of Fleet Street (2007)Johnny Depp.


Helena Bonham Carter ja Edward Sanders.


Johnny Depp.


Johnny Depp ja Helena Bonham Carter.


Johnny Depp ja Alan Rickman.


Timothy Spall, Johnny Depp ja Sacha Baron Cohen.


Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi perustuu Stephen Sondheimin samannimiseen musikaaliin, jonka uskotaan perustuvan todellisiin hahmoihin ja tapahtumiin 1800-luvun Englannissa. Alkuperäisessä legendassa Sweeney on vain mielipuoli, joka lahtaa lajitovereitaan ilman sen suurempaa agendaa. Sondheimin musikaalissa Sweeney on kostoretkellä tasatakseen vaakakupit hänet aiheetta linnaan junailleen tuomari Turpinin kanssa. Tämän tarinaosuuden Sweeney Todd:in legendaan lisäsi alkujaan näytelmäkirjailija Christopher Bond näytelmäänsä ”Sweeney Todd”, josta Stephen Sondheim ja Hugh Wheeler sovittivat musikaalin Broadwaylle. Sweeney Toddin tarina on kerrottu lukemattomia kertoja kirjoissa, näytelmissä, musikaaleissa, TV:ssä ja IMDB.COM:in mukaan ensimmäinen Sweeney Todd elokuva kuvattiin jo 1928. Elokuva käyttää Sondheimin musikaalikappaleita sellaisinaan.

Sweeney Todd:in tunnistaa Tim Burtonin (Corpse Bride, Nightmare before Christmas, Big Fish) elokuvaksi jo alkutekstien aikana. Burtonin kauhusatumaisemat ovat hänen näköisiään ja antavat makaabeerille tarinalle sitä tukevat kehykset. Alkunperin suunnitteilla oli kuvata nykypäivän Lontoossa, mutta Burton kaipasi elokuvalleen goottimaisempaa ilmettä. Tim Burton on ottanyt elokuvan mukaan muitakin omia tavaramerkkejään. Johnny Depp (mm. Pirates of the Caribbean) on ollut kuudessa Tim Burtonin elokuvassa ja menneiden vuosien aikana myös Burtonin kihlattu Helena Bonham Carter (Corpse Bride, Big Fish) on saanut rooleja miehensä elokuvista. Depp ja Carter ovat näytelleet yhdessä mm. Jali ja Suklaatehtaassa ja Corpse Bridessa. Burtonia syytetään mediassa ystävänsä ja kihlattunsa suosimisesta. Tätä elouvaa varten Burton laittoi molemmat suosikkinsa käymään läpi täyden koe-esiintymisen ja antoi Stephen Sondheimille oikeuden sanella roolituksen kanssaan. Tällä ehdolla Sondheim salli musikaalinsa elokuvaversion valmistuksen. Depp ja Carter saivat roolinsa, eikä monikaan heidän töitään seurannut olisi valmis sanomaan, etteikö kyseessä olisi kaksi aikakautemme taitavimmista elokuvanäyttelijöistä. Tuomari Turpinin osaan Burton sai Alan Rickmanin (mm. Harry Potter-sarja), jonka karismaattista näyttelemistä ei voi ihminen kuvailla.

Sweeney Toddin kesto on lähes kaksi tuntia. Vilpittömästi en voi sanoa, etteikö sitä olisi saanut leikattua 1t 40min pituiseksi helposti. Elokuvan alku laahaa ja mielenkiintoani piti yllä vain elokuvan tuotantosuunnittelu (Sweeney Todd voitti Oscarin lavastuksesta). Alussa yritetään mahdollisimman nopeasti ja väkinäisesti saattaa kaikki tarinan tarvitsemat palaset samaan laariin. Hahmot tapaavat, laulavat toisilleen elämäntarinansa, ollaan kavereita ja sitten aletaan murhaamaan. Toisekseen Sweeneyn matkustuskumppani, nuori merimies Antohony, jota näyttelee Jamie Campbell Bower, päättää alkaa seurustella tuomari Turpinin ottotyttären kanssa, jonka Turpin varasti Sweeneyltä tämän mennessä vankilaan. Antohony näkee tytön kerran ikkunasta, jonka jälkeen vaarantaa henkensä ja vapautensa tytön tähden. Minä kutsun tällaista perinteiseksi juonijohteiseksi käsikirjoittamiseksi, jolloin hahmojen tahdolla, tarpeella tai edes maalaisjärjellä ei ole väliä, ainoastaan sillä, että saadaan elokuvan tapahtumat menemään halutulla tavalla. Jokainen meistä varmaan muistaa Tähtien Sota episodi 3:n. Deja Vu?

Toinen vakava puute, joka otti sydämestä, on hahmot. Elokuvan hahmojen suhteilla, syvyydellä ja historialla pelataan järkyttävän vähän. Sweeney Todd on tragedia ja tämä tragedia toimisi paremmin jos katsojan olisi helppo välittää siitä, mitä hahmoille tapahtuu. Flashbackien avulla meille selviää väläyksinä miksi Sweeney oli vankilassa ja missä hänen tyttärensä on. Uskon, että jos alun hitaasta kaksikymmenminuuttisesta tiiliskivestä olisi puolet annettu Sweeneyn nuoruuden murhenäytelmälle ja hänen avioliittonsa kuvaamiseen, olisi elokuva saanut tunnetasolla exponentiaalisesti painavamman lopun ja olisin sokeutunut kyynelistä teatteri-istuimessani. Nyt tuntuu, että Sweeney ei kosta, koska kärsisi vaimonsa menetystä, vaan koska tässä tilanteessa vaan kuuluu kostaa.

Nämä kuvailemani piirteet johtuvat siitä samasta syystä, joka on vuosien varrella saanut aikaan paljon huonoja elokuvia: näytelmän tai kirjan adaptaatio elokuvaksi. Näillä tarinankerronta muodoilla on eroa kuin suklaalla ja vaniljalla ja valtavia muutoksia on tehtävä kun siirrytään mediasta toiseen. Elokuvan vahvuus on toiminta, ei narraatio, jota Sweeney Toddissa on paljon.

Riemukseni tätä kauheutta kestää vain parikymmentä minuuttia, jonka jälkeen pääsemme itse elokuvaan. Sweeney ja Mrs. Lovett (Helena Bonham Carter) löytävät yhteisiä nimittäjiä elämästään. Leski Lovett auttaa Sweeney:tä samaan jalansijaa Lontoon partureiden keskuudessa. Anthonyn avulla he toivovat saavansa Sweeneyn tyttären pois Turpinin neuroottisesta holhonnasta, joka on alkanut saada ei-isällisiä piirteitä.

Sweeney Todd - Fleet Streetin paholaisparturi (2007, Yhdysvallat, Iso-Britannia) on niin kaunis, että sille on pakko antaa anteeksi sen pienet puutteet ja kompastukset. Johnny Depp kunnostautuu myös laulajana, huolimatta hänen kokemattomuudestaan. Mrs. Lovettin selviytymisvaisto, Sweeneyn sokea kostonhimo ja apupoika Tobyn turvanhakuisuus kantavat elokuvan loppu silaukseen saakka. Teoksena Sweeney Todd on kuvaukseltaan, musiikiltaan ja hahmoiltaan kiehtova tarina. Se on voittanut jo kaksitoista palkintoa, joista enemmistö menee puvustukselle, lavastukselle ja näyttelijöille.

Suosittelen Tim Burtonin uusinta jokaiselle Burton-fanille, rankoille elokuvadiggareille ja kaikille, jotka haluavat nähdä jotain uutta elokuvan saralla.

Teksti © 2008 Iiro Peltonen

Elokuvan traileri:


ohjaaja: Tim Burton
näyttelijät: Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Alan Rickman
genre: kauhu, musikaali, trilleri
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 DreamWorks SKG, Film IT, Parkes/MacDonald Productions, Warner Bros. Pictures ja The Zanuck Company.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: