powered by FreeFind

 

Koko potti - The Whole Nine Yards (2000)

Jonathan Lynnin rikoskomedia Koko potti (The Whole Nine Yards, 2000 USA, Kanada) pilailee mafianelokuvien ja trillerien kustannuksella. Pääosissa ovat Frendeistä tuttu peruskoomikko Matthew Perry (Tango kolmelle), joka on aloittanut elokuvauransa melkein viimeisenä tv-sarjan porukasta. Courtney Cox oli ensimmäisenä mukana "filmibusineksessa" Scream -trilogian myötä, kun taas Lisa Kudrow jatkoi komedialla tylsissä jenkkikomedioissa, Soitellaan ja Blondit Luokkakokouksessa. Jennifer Anniston on myös esiintynyt muutamassa elokuvassa. Perry-poika ei pääse puusta pitkälle, vaan tekee samat temput tässä elokuvassa kuin Frendeissä. Köyhää kaatuilua, jolle ei naureta säälistä. Bruce Willis on vastanäyttelijänä naapurin sarjamurhaajana. Eikä mieheltä irtoa kahden hymyn lisäksi kuin "se bruce -ilme".

Koko potti ei ole elokuvaksi kovinkaan kummoinen. Rikospiirien ympärille rakennettu tuttua ja arvattavaa kaava noudatteleva, jossa Williksen tai Perryn hahmot eivät ole kiinnostavia tai jopa hauskoja. Huumori perustuukin paljon juuri tilanteisiin ja juoneen, joka sopisi paremminkin televisiosarjan pilotiksi. Michael Clarke Duncan on Vihreän mailin jälkeen kutistunut paljon, eikä miehen suurta kokoa huomaa. Elokuvan huumori menee parin kerran riman ali niin pahasti, että ihmetyttää miksi Bruce Willis on edes mukana? Eikö miehellä ole enää varaa elää ilman tällaisia elokuvia? Taitaa Williksellä olla tulossa näyttelijänkeski-ikä ja sitä myötä myös rakkaus/komedia -roolit (viittaus Tarina meistä kahdesta).

Koko potti ei onneksi innostu missään vaiheessa rumiin ja härskeihin vitseihin, vaan pysyy siinä mielessä ruodussaan. Kokonaisuus on osattu rakentaa hyvin, eikä suoranaisia virheitä ole, juttu kulkee sopivalla vauhdilla ja Perryn esittämää komediaa asetellaan oikeisiin kohtiin. Loppupuolelle on saatu myös kiva trillereille tyypillinen loppuhuipennus.

Elokuvan vikana on vain sen tylsä ja tuttu eteneminen. Yllätyksiä ei suoranaisesti ole yhtään ja hahmojen kohdalla olisi voitu hiota reilusti enemmän. Williksen sarjamurhaajahahmo tuntuu välistä rakastavan ex-vaimoaan ja toisaalla taas vihaavansa, eikä Perryn esittämä hahmo miehen taidoilla hyväksi muutu.

 

teksti: © 2000 Raimo Miettinen (x)

ohjaaja: Jonathan Lynn
näyttelijät: Matthew Perry, Bruce Willis, Amanda Peet
genre: komedia, trilleri, toiminta, rikos, romantiikka
net: http://akas.imdb.com
kuvat: © 2000 Franchise Pictures, Lansdown Films, Morgan Creek Productions, Nine Yards Productions LLC ja Rational Packaging Company.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: