powered by FreeFind
 

P.S. Rakastan sinua - P.S. I Love You (2007)Gerard Butler ja Hilary Swank.


Hilary Swank.


Hilary Swank ja Gerard Butler.


Hilary Swank ja Harry Connick Jr.


Kathy Bates ja Hilary Swank.


Hilary Swank, Gina Gershon ja Lisa Kudrow.


Holly (Hilary Swank: Boys Don’t Cry) ja hänen irlantilaista syntyperää oleva aviomies Gerry (Gerard Butler: 300) suunnittelevat tulevaisuuttaan, nauravat ja väliin tappelevatkin. He ovat korviaan myöten rakastuneita, oli muu suku heidän liitostaan mitä mieltä tahansa. 30-vuotissyntymäpäiviensä kynnyksellä Hollya kohtaa suunnaton suru: Gerry sairastuu vakavasti ja kuolee. Hollyn maailma romahtaa täysin ja hautajaisten jälkeen hän sulkeutuu pieneen Manhattanin asuntoonsa. Ystävien soittoyritykset päätyvät viikkojen ajan vastaajan syövereihin. Holly haluaa vain kuvitella Gerryn vierellään juuri ennen nukahtamista tai uppoutua vanhojen elokuvien huolettomaan maailmaan... Erakoituminen on jo hyvässä vauhdissa kun Holly saa kirjeitä menneisyydestä: Gerry haluaa auttaa Hollyn suunnattoman surun ylitse muistelemalla vielä kerran heidän yhteistä aikaansa maan päällä. Jokainen Gerryn kirje päättyy sanoihin ”P.S. Rakastan sinua”.

Nyyhkyleffoista parhaimman, Hiljaiset Sillat, vuonna -95 kirjoittanut Richard LaGravenese tarttui tällä kertaa Cecelia Ahernin menestysromaaniin P.S. Rakastan sinua. Rakennusaineksista ei siis jäänyt uupumaan, varsinkin kun ohjaaja/käsikirjoittaja LaGravenese sai Hollyn rooliin oman suosikkinsa, kaksinkertaisen Oscar voittaja Hilary Swankin. Ilman Swankin panosta elokuva olisikin kovin omituista katsottavaa: romanttisen draaman sekaan ripotellaan suuria annoksia irlantilaista huumoria, joka ehkä toimi Ahernin kirjassa, mutta ei enää valkokankaalla. Papereista piti useamman kerran tarkistaa onko elokuvan tyylilaji pelkkä draama vai mahdollisesti draamakomedia. Leffaan on ahdettu liian monta komediamaista yksityiskohtaa, jotka eivät istu vakavahenkiseen draamaan. Ihan sama katseleeko tökeröitä kompurointeja suomalaisin vai irlantilaisin linssein.

Musertavan surun käsitteleminen kepeällä irkkuasenteella on jo yksistään härmäläiselle kansalle niin kova pala, ettei siihen soisi lisättävän enää mitään ylimääräistä. Turha luulo, sillä Hollyn bestiksenä hömpöttävä ja pahasti ylinäyttelevä Lisa Kudrow (vai pitäisikö sanoa Frendien Phoebe) on jo yksinään huomattavasti kovempi pommi. Kudrow:n aiheuttamasta jysäyksestä ei toivu kahdessa tunnissa mitenkään. Mitä ihmettä on mahtanut casting osastolla tapahtua? Muutoin roolivalinnat ovat paikallaan: kirkkaimpana tähtenä tuikkii tottakai Swank, mutta pirteästi esiintyvät myös Butler, Harry Connick jr leski-Hollyn perään haikailevana baarimikkona ja Kathy Bates hyvää tarkoittavana äitinä.

P.S. Rakastan sinua (2007, Yhdysvallat) on parhaimmillaan seuratessaan luhistumispisteessä olevaa Hollya, jolloin väkevä draama tunkee luihin ja ytimiin. Naapurintyttömäisellä Swankilla on taito tuoda roolinsa niin lähelle maanpintaa, että se vetää karskimmankin katsojan vakavaksi ja saa herkimmät availemaan nessupaketteja samalla kun The Poquesin riipaiseva melodia ”Love You 'Till the End” täyttää salin jokaisen sopen. Erittäin suuri harmi, että elämänläheinen kokonaisuus on sotkettu seuraamalla kirjan huumorilinjaa turhan orjallisesti. LaGravenese onneksi petraa loppua kohden ja päättää tarinan yhtä hienosti kuin sen aloittikin.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Elokuvan traileri:


ohjaaja: Richard LaGravenese
näyttelijät: Hilary Swank, Gerard Butler, Lisa Kudrow, Kathy Bates, Gina Gershon, Harry Connick Jr, Jeffrey Dean Morgan.
genre: romanttinen draama
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 Alcon Entertainment, Grosvenor Park Productions ja Wendy Finerman Productions.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: