powered by FreeFind

 

Nurse Betty (2000)

Helen Fieldingin romaanilla Bridget Jones's Diary on niinkin paljon tekemistä elokuva Nurse Bettyn (2000 USA, Saksa) kanssa, että Renée Zellweger esittää kummassakin pääosaa. Bridget Jonesista kertova päiväkirja sai juuri pääsiäisenä ensi-iltansa rapakon takana ja Suomeen elokuvaversio saapuu syksymmällä. Koska en tunne Fieldingin taustoja tämän paremmin voimme unohtaa kirjat ja perehtyä Neil LaButen elokuvaan Nurse Betty.

Ainakin Jerry Maguiresta tuttu yksinhuoltajan -leiman otsaansa saanut Zellweger esiintyi viime kesällä surkeassa Jim Carrey -komediassa Me kaksi ja Irene, tällöin myös hiukan orpona ja yksinkertaisena. Nurse Betty ei tuo uutta piirtoa Zellwegerin hahmogalleriaan, kun Betty on vain kahvilan tarjoilija, joka ihailee tv-saippuasarjan lääkäritähti David Ravellia.

Bettyltä riistäytyy kuitenkin todellisuus käsistä, kun hänen takatukkainen tyhmä miehensä Del (Aaron Eckhart, Ystävät & naapurit) tuo taloon kaksi rikollista. Homma riistäytyy myös Delliltä käsistä ja Betty saa näin todistaa, kun hänen miehensä skalperataan olohuoneen lattialla. Tästä taas seuraa hetkellinen oikosulku tarjoilijan pääkopassa ja niinpä hän päättää lähteä tapaamaan rakastaan "ex-miestään" lääkäri David Ravellia.

Elokuva herkuttelee väärinkäsityksillä ja ihmisten ennakkoluuloilla, jotka myöhemmin osoittautuvat vääriksi. Ohjaaja Neil LaBute ei ole tällä kertaa yhtään samanoloinen mitä 30 vuoden kriisiä käsitelleessä Ystäviä & naapureita draamassa. Nurse Betty on kuiva tarina Bettyn matkasta saippusarjaan, eikä ohjaaja ole yltynyt vaihtamaan suuntaa saatikka sitten rikkomaan elokuvansääntöjä. Tapahtumat kulkevat tuttua kaava noudattaen, mutta olisin kaivannut muutaman repäisevän muutoksen muuten niin seesteiseen ihmissuhdedraamaan. Ja onhan Nurse Betty saippusarjaa kuvaava komedia, jolloin eteneminenkin täytyy olla samanlaista.

Zellweger sopii Bettyn hahmoon, vaikka se muistuttaakin Jerry Maguiren tai Me kaksi ja Irenen hahmoja. Morgan Freemanin tuominen rodeohattuiseksi veteraanirikolliseksi ei ole luonteva. Saippuamaisen rauhoittava ilmapiiri ei istu Freemanin pohtivaan ja todellisen draaman omaavaan henkeen. Freemanin hahmo taas tuo mieleen Kovan sateen rikollisjoukon johtajan. Chris Rockista (Dogma) en puhu mitään, mutta Eckhart ja Greg Kinnear tekevät mielenkiintoiset roolisuoritukset. Aaron Eckhart on Bettyn tyhmänä autoja myyvänä miehenä osuva valinta, vaikka mistään palkinnon arvoisesta ei nyt puhutakaan.

Elokuva Nurse Betty ei ole juuri minulle suunnattu, tälläiselle toiminnan ja räiskeen ystävälle ;). Elokuva on sopivan helppo pala sunnuntai aamun ensimmäiseksi palaksi. Ja ehkä myös niille, jotka uskovat Salaattia eläimille -sarjan olevan totta.

teksti: © 2001 Raimo Miettinen

ohjaaja: Neil LaBute
näyttelijät: Renée Zellweger, Morgan Freeman, Chris Rock, Greg Kinnear
genre: komedia, romantiikka, parodia, saippusarja
net: http://www.imdb.com
kuvat: © 2000 Gramercy Pictures, IMF Internationale Medien und Film GmbH & Co. Produktions KG, Pacifica Film, Propaganda Films ja ab'-strakt pictures.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: