powered by FreeFind
 

Menetetty maa - No Country For Old Men (2007)Tommy Lee Jones


Javier Bardem


Josh Brolin


Javier Bardem


Josh Brolin


Ethan ja Joel Coenin käsikirjoittama (perustuu Cormac McCarthyn romaaniin) ja ohjaama Menetetty maa on voittanut jo melkein kaikki mahdolliset palkinnot (mm. Bafta, USA:n kriitikkojen valinta, DGA, Golden Globe) ja tulee todennäköisesti voittamaan 2008 Oscar-gaalassa ainakin parhaan elokuvan palkinnon. Ja mikäs siinä, sillä Menetetty maa on tyypillinen Hollywoodin ja independent-elokuvan avioliitto (Paramount Vantage), jossa yhdistyy Hollywoodin A-luokan ammattilaiset ja sujuva tarinankerronta indie-elokuville tyypilliseen taipumukseen haastaa valtavirran traditiot ja säännöt. Tuloksena on pirteän oikukas, väkivallalla ja mustalla huumorilla maustettu jännäri á la Ethan ja Joel Coen.

Elokuvassa seurataan pääasiassa kolmea eri henkilöä 80-luvun Texasissa. Yksi heistä on Llewelyn Moss (Josh Brolin, Grindhouse), joka törmää metsästysretkellään kasaan kuolleita huumekauppiaita. Ruumiiden luota hän löytää salkullisen rahaa, jonka hän luonnollisesti korjaa parempaan talteen ja katoaa. Kahta miljoonaa dollaria jää kuitenkin joku aina kaipaamaan, joten eipä aikaakaan, kun Llewelyn saa peräänsä Anton Chigurh-nimisen (Javier Bardem, Goyan aaveet) palkkatappajan, joka ei tunne sen enempää sääliä kuin armoakaan.

Toisaalla ikääntyvä sheriffi Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones, Saalistaja) pyrkii pysymään Llewelyn ja Antonin jalanjäljillä seuraamalla heidän peräänsä jättämää ruumisvanaa. Samalla hän alkaa ymmärtää kuinka kauas on kuljettu niistä ajoista, jolloin hänen isänsä ja isoisänsä toimivat sheriffeinä noilla seuduilla. Yhteisöllisyydestä ja kristillisistä perusarvoista ei ole enää jäljellä kuin haalistunut muisto ja tilalla on väkivaltainen ja mieletön maailma, jota Edin kaltaisen vanhenevan miehen on mahdotonta ymmärtää.

Menetetty maa toimii niin draamana kuin trillerinäkin. Tommy Lee Jonesin ympärille kudotut kohtaukset painottuvat dialogiin ja hieman syvällisempiin teemoihin, kun taas Brolinin ja Bardemin osuuksia leimaa perinteisemmät trilleri-ainekset. Molemmat puolet elokuvasta toimivat erinomaisesti, tosin elokuvan alkupuolella Tommy Lee Jonesin johdolla etenevä sivujuoni tuntuu paikoitellen hieman hitaalta.

Menetetty maa on Coenin veljeksiä parhaimmillaan. Kuten Fargo, myös Menetetty maa on hyvin vähäeleinen, kauniin rauhallisesti kuvattu ja varsin hiljainen. Musiikkia elokuvassa ei kuulla lopputekstejä lukuun ottamatta käytännössä lainkaan. Tällainen ilmaisutapa antaa hyvin tilaa henkilöhahmoille, jotka ovat myös tällä kertaa elokuvan vahvuus, kuten Coenin veljesten elokuvissa yleensäkin.

Menetetty maa on kauttaaltaan moitteettomasti näytelty. Javier Bardem tekee jälleen kerran hienon roolisuorituksen täysin tunteettomana palkkatappajana, joka ei epäröi riistää ihmishenkeä missään tilanteessa. Anton Chigurh edustaa sitä ihmistyyppiä, jonkalaisille sheriffi Bell kokee menettäneensä isiensä maan.

Myös hieman tuntemattomampi Josh Brolin suoriutuu ”punaniska-Llewelynin” roolista ehkä jopa hieman yllättäen oikein hienosti. Paljolti yksinään näyttelevä Tommy Lee Jones tulkitsee sheriffin roolin alavireisen tyylikkäästi. Tämä rooli on kuin nakutettu Jonesille.

Elokuvan roolihenkilöitä ei Hollywood-traditioista poiketen esitellä sen enempää kuin hyvästelläkään. He vain ilmestyvät ja katoavat. Tämä saattaa ärsyttää joitakin, mutta useimmille se on tuulahdus raitista ilmaa.

Kokonaisuutena Menetetty maa (2007, Yhdysvallat) on jouhevasti etenevä mustanpuhuva trilleri, joka poikkeaa Hollywoodin kaavoista piristävästi. Se ei varmastikaan tule rikkomaan ennätyksiä lippuluukulla, mutta se on silti yksi elokuvavuoden helmistä. Ehdottomasti katsastamisen arvoinen.

Lue myös dvd-arvostelu.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Elokuvan traileri:


ohjaajat: Ethan Coen ja Joel Coen
näyttelijät: Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson
genre: jännitys, draama, komedia
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 Paramount Vantage, Miramax Films, Scott Rudin Productions ja Mike Zoss Productions.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: