powered by FreeFind
 

The Mist - Usva (2007)Laurie Holden, Thomas Jane ja Nathan Gamble.


Thomas Jane.


The Mist.


Toby Jones, Thomas Jane ja Andre Braugher.


The Mist.


David Drayton (Thomas Jane) maalaa taulua työhuoneessaan eräänä iltana, kun kova myrsky kaataa suuren puun hänen ikkunasta sisään. Seuraavana aamuna David on naapurinsa kanssa kiroilemassa myrskyn tuhoja pihallaan, kun hän huomaa oudon valkoisen usvan laskeutuvan läheisiltä vuorilta. Hän kohauttaa harteitaan, ja lähtee ostamaan työkaluja kaupungista poikansa ja naapurinsa kanssa.

Samaan aikaan, kun epäluonnollisen sankka usva levittäytyy kaupunkiin, David on ostoksilla poikansa kanssa. Äkkiä kauppaan ryntää verta vuotava mies, joka väittää usvan olevan täynnä jonkinlaisia hirviöitä, jotka saalistavat ihmisiä. Ihmiset telkeytyvät kauppaan ja jäävät kauhuissaan odottamaan mitä tuleman pitää.

Stephen Kingin lapsellisista romaaneista syntyy yleensä kaikin puolin kelvottomia elokuvia. Ainoat selkeät poikkeukset epäonnistumisiin ovat tehneet ohjaajat Stanley Kubrick (Hohto/1980) ja Usvan ohjannut Frank Darabont. Darabont on ennenkin sovittanut Kingin romaaneja valkokankaalle menestyksekkäästi (Rita Hayworth – avain pakoon/1994, Vihreä maili/1999).

Tällä kertaa Darabont on ottanut ensimmäistä kertaa asiakseen sovittaa valkokankaalle Kingin kauhuromaanin. Ei mikään pieni haaste.

Epäilyttävistä lähtökohdista huolimatta Darabont tekee yllättävän vakuuttavaa jälkeä. Darabontin itse käsikirjoittaman elokuvan merkittävin oivallus on se, että tukalassa paikassa mikään ei ole vaarallisempaa kuin ihminen, jota ei ole säännöt ja lait kahlitsemassa. Ihminen, joka taistelee olemassaolostaan, muuttuu alkukantaiseksi aistien ohjailemaksi eläimeksi. Ja se on pelottavampaa kuin tietokoneella luodut hirviöt tai usvassa vaeltelevat örvelöt.

Jonkun aikaa tosin näyttää siltä, että Darabont on rakentamassa perinteistä kauhuelokuvaa, jossa ansassa olevat ihmiset taistelevat ulkona vaanivaa pahaa ja tuntematonta voimaa vastaan. Elokuvan todellinen konflikti syntyy onneksi lopulta loukkuun jääneiden ihmisten välisestä jännityksestä ja muuttuu sitä myötä aidosti kiinnostavaksi: kun ihmiset pelkäävät, toiset kieltävät todellisuuden, jotkut kääntyvät Jumalan puoleen ja toiset suuttuvat. Harvat pysyvät rauhallisina ja säilyttävät järkensä. Suljetussa tilassa tällaiset ihmisryhmät ottavat ajan myötä tavalla tai toisella yhteen, se on luonnonlaki.

Kysymyksessä on siis itse asiassa enemmänkin psykologinen trilleri kuin puhdas kauhuelokuva, vaikka Kingin romaaniin perustuvana elokuvana sitä on helpompi markkinoida kauhuelokuvana.

Ei elokuvan toteutus kuitenkaan täysin ongelmaton ole. Välillä Darabontilta näyttää loppuvan usko henkilöhahmoihin ja tarinaan, jolloin pääosaan nousevat perinteiset kauhu-elementit, jotka tuntuvat halpamaisilta ja hieman pitkästyttäviltä. Tällöin kuvaan astuvat myös vähemmän ihastuttavat CGI-elementit, jotka eivät vakuuttaisi edes lasta. Lisäksi elokuva on puolisen tuntia liian pitkä, ja uhkaa viimeisten minuuttien aikana musertua oman dramaattisuutensa alle.

Useimmat elokuvan henkilöhahmoista ovat tutunoloisia stereotypioita, mutta onneksi mukaan on saatu pari poikkeuksellisen vahvaa luonnenäyttelijää, jotka pelastavat paljon. Marcia Gay Harden (Menneisyyden ote) on ärsyttävän vakuuttava väsymättömän fanaattisena saarnaajana ja aliarvostettu brittinäyttelijä Toby Jones kerää vaivatta yleisön empatiat näytellessään terveellä maalaisjärjellä varustettua kaupanmyyjää. Elokuvan pääosassa nähtävä Thomas Jane (Deep Blue Sea) jää kahden edellä mainitun varjoon läpi elokuvan.

The Mist – Usva (2007, Yhdysvallat) on yksi parhaimpia Stephen Kingin romaanin pohjalta kuvattuja elokuvia. Kunnia tästä kuuluu yksin Darabontille, joka onnistuu säilyttämään tarinan mielenkiintoisen näkökulman loppuun asti. Hatun noston Darabont ansaitsee myös Hollywood-konventioita uhmaavista loppuratkaisuistaan, jotka herättävät varmasti mielipiteitä elokuvien ystävissä.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Elokuvan traileri:


ohjaaja: Frank Darabont
näyttelijät: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Toby Jones
genre: kauhu, trilleri
net: http://akas.imdb.com/
kuvat: © 2007 Darkwoods Productions, Dimension Films ja Future Film Oy.

© 1999-2008 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: