powered by FreeFind

 

Vuosi nuoruudestani - Girl, Interrupted(1999)

Susanna Kaysen kirjoitti elämästään kirjan. Kirjailija vietti reilun kymmenen kuukauden session mielisairaalassa. James Mangoldin elokuva Vuosi nuoruudestani (Girl, Interrupted, 1999 USA, Saksa) kertoo Kaysen kirjaan perustuen naisen lepsusta ja helponoloisesta elämänkäännekohdasta Claymooren mielisairaalassa. Pääosissa ovat nuoret naistähdet Winona Ryder (Saksikäsi Edward) ja Oscarin osastaan napannut Angelina Jolie (Luunkerääjät).

Elokuva liikkuu 1960-luvun vaihdikkailla ja länsimäisen kulttuurinmuutoksen vaiheissa, jolloin feminismi oli in ja seksi turvallista. Juttua kuljetetaan aikajaksoista toiseen hyppimisellä, jolla osittain tavoitetaan Winona Ryderin esittämän Kaysen mielentilaa. Aikuisuuden kynnyksellä, 17-vuotiaana Kaysen kuljetetaan sairaalaan vodkan ja lääkkeiden sekakäytöntakia, jonka kautta hento neitonen ohjataan petiosastolle vuodeksi. Mielisairaallassa on mm. Whoopi Goldbergin (Nunnia ja konnia) esittämä osastonjohtaja, itsensä polttamalla pahaan kuntoon saattanut potilas ja Angelina Jolien esittämä haahuileva ja johtajatyylinen mielisairas.

Jolielle sivuosasta tullut Oscar ei mielestäni ole kuitenkaan kohtuullinen. Suhteessa muihin sivuosaehdokkaisiin naistenkategorissa 1999 vuoden gaalassa Jolien esittämän Lisan hahmon ja taitoihin, olisi palkinto voinut kuulua jollekin toiselle. Angelina Jolielta rohkea veto esittää näinkin erilaista ja moninaisempaa hahmoa aikaisempiin rooleihin verratuna. Eikä juttu jää pelkäksi yritykseksi, vaikka silikonihuuli-kuningatterelta voisi luulla (vrt. Puhallettu 60 sekunnissa). Susanna Kaysen roolissa esiintyvä Ryder tekee kuitenkin parempaa ja persoonallisempaa työtä. Ulkoisella olemuksellaan potkua hahmoonsa tuova Ryder väläyttelee paikoin onnistuneita suorituksia, jotka ovat lähempänä Oscaria.

Vuosi nuoruudestani on kuitenkin loppua kohden tylsemmäksi muuttuva Kaysen oma oddyseia, jossa pahimmillaan mielisairaala muuttuu pahviseksi lavasteeksi. Yksi lensi yli käenpesä oli aivan toisenlainen mielisairaala elokuva, jossa hahmojen tärkeys oli otettu huomioon paremmin, kun taas Vuosi nuoruudestani eksyy juuri Kaysen omaksi seikkailuksi sairaalan pimeissä katacombeissa.

teksti: © 2000 Raimo Miettinen

ohjaaja: James Mangold
näyttelijät: Winona Ryder, Angelina Jolie, Whoopie Goldberg
genre: draama, historiallinen, naiselokuva, mielisairaala
net: http://www.sony.com
kuvat: © 1999 3 Arts Entertainment, Columbia Pictures Corporation, Global Entertainment Productions GmbH & Company Medien KG ja Red Wagon Productions.

© 1999-2007 Hosting: Futuron Internet | Sivuilla vieraillut elokuvan ystäviä Kävijälaskuri

MAINOS: