UUTISET
Arto Halosen elokuvaan nimekäs näyttelijäkaarti
Julkaistu 10.06.2009 03:03 | Päivitetty 10.06.2009 11:11
sielua
Kirjoittanut:

Kuvausten kynnykselle edennyttä Arto Halosen Prinsessa-elokuvaa tähdittää joukko maamme eturivin näyttelijöitä. Pääosassa ”Kellokosken Prinsessana” nähdään Katja Kukkola ja muissa keskeisissä rooleissa mukana ovat Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius, Sulevi Peltola, Irma Junnilainen, Tapio Liinoja ja Paavo Westerberg sekä muusikkona tunnettu Paula Vesala. Prinsessa saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syksyllä 2010.

Prinsessa on dokumentaristina tunnetun ja palkitun Arto Halosen (mm. Pyhän kirjan varjo, Pavlovin koirat ja Karmapa) ensimmäinen elokuvateatterilevitykseen tuleva pitkä fiktioelokuva. Se kertoo valoisan ja huumorin sävyttämän tarinan yhteiskunnan sairaaksi leimaamasta yksilöstä, joka valloittavalla olemuksellaan ilostuttaa ja parantaa muita ihmisiä ja elinympäristöään.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjaa tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Prinsessa, porvarilliselta nimeltään Anna Lappalainen (1896–1988), oli ihmisenä ja ilmiönä ainutlaatuinen tapaus. Hän vietti elämästään yli 50 vuotta Tuusulan Kellokoskella mielisairaalassa – mitä voidaan hyvällä syyllä pitää hänen elämäntyönään. Huomionarvoista tietysti on, että Kellokosken kuninkaallinen teki elämäntyönsä nimenomaan potilaana. Vuosien saatossa valovoimainen ja rakastettava persoona sai osakseen arvostusta ja kunnioitusta niin potilastovereilta, hoitohenkilökunnalta kuin koko ympäröivältä kyläyhteisöltäkin. Tätä todistaa osaltaan vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytetty Prinsessan muistomonumentti.

Prinsessa on Arto Halosen debyytti valkokankaalla fiktio-ohjaajana, mutta itse asiassa hän on aloittanut elokuvantekijänä juuri fiktion parissa. Ennen menestysdokumenttejaan Halonen ohjasi televisioteatterille elokuvat Onnellinen hääpäivä (TV2, 1993) ja Koti (TV2, 1995).

Prinsessa-elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Toikka, Arto Halonen sekä Paavo Westerberg ja se on Arto Halosen Art Films Productionin tuotantoa.

Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) on mukana elokuvayhteistyössä, koska Prinsessan valloittava ja ainutlaatuinen tarina tarjoaa mahdollisuuden viedä eteenpäin liiton keskeisiä viestejä: erilaisuuden hyväksymistä, yhteisöllisyyden vaalimista ja ihmisarvon kunnioittamista. Prinsessa-elokuvan ympärille on suunnitteilla koululaisille tarkoitettu kampanja.

Lähde: Sandrew Metronomen lehdistötiedote

Hytti nro 6

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

The Last Duel

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

007 No Time to Die

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202