Yksi lensi yli käenpesän

One Flew Over the Cuckoo's Nest (1975)

  • 4

Milos Formanin ohjaama, Ken Keseyn samannimiseen romaaniin perustuva Yksi lensi yli käenpesän on ajatuksia herättävä teos yksilön asemasta kontrolloivassa maailmassa. Mielisairaalaan sijoittuvan eloku…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 12.07. klo 15:03

KUVA 3

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

KUVA 2

Louise Fletcher ja Brad Dourif
Louise Fletcher ja Brad Dourif 

KUVA 1

Jack Nicholson
Jack Nicholson 

Yksi lensi yli käenpesän

Ohjaus Milos Forman
Näyttelijät Jack Nicholson, Louise Fletcher, Brad Dourif, William Redfield
Maa Yhdysvallat
Pituus 128 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1975 Fantasy Films ja N.V. Zvaluw.

Randle P. McMurphy on yhteiskuntaan sopeutumattomaksi luokiteltu vanki, joka lähetetään paikalliseen mielisairaalaan arvioitavaksi mahdollisen mielisairauden varalta. Laitoksen elämä ei kuitenkaan ole hänen mieleensä, varsinkin jokapäiväiset rutiinit saavat hänet pitkästymään ja tuskastumaan. Sopeutumista ei yhtään helpota penseän osastonhoitaja Mildred Ratchedin suhtautuminen niin häneen, kuin muihinkin potilaisiin. McMurphy alkaa vetämään omaa showta ja pian hänen kapinointiinsa yhtyy valtaosa osaston potilaista. Ennen niin rauhallisesta osastosta tulee kaoottinen, jota henkilökunta ei katsele hyvällä, vaan päättää laittaa rähinöitsijän kuriin keinolla millä hyvänsä.

Tsekkiläissyntyisen Milos Formanin tunnetuin elokuva, Ken Keseyn vuonna 1962 julkaistuun samannimiseen kirjaan perustuva Yksi lensi yli käenpesän on tunnelmaltaan ahdistava, ensiluokkainen kuvaus elämästä mielisairaalassa. Samalla se on myös kantaaottava ja keskustelua herättävä sähköshokkihoitoineen, pakkohuostaanottoineen ja potilaiden alistamisineen. Tavoittaakseen ehdottoman realismin elokuvaa varten, vietti ohjaaja Forman käsikirjoittajineen viikkoja Oregonilaisessa mielisairaalassa ja kameran molemmin puolin työskenteli runsaslukuinen joukko niin sairaalan työntekijöitä kuin potilaitakin. Elokuva oli ehdolla yhdeksään Oscariin, joista se voitti viisi tärkeintä: Paras elokuva, miespääosa, naispääosa, käsikirjoitus ja ohjaus.

Tunnelman, todenmukaisuuden ja aidon sairaalaympäristön lisäksi elokuvan vahvuuksia ovat loistavat näyttelijäsuoritukset, joista jokainen täydentää toinen toisiaan vähäisintäkin sivuosanesittäjää myöten. Jack Nicholson nappasi ensimmäisen Oscarinsa R. P. McMurphyn roolista, jota edelleen pidetään kenties hänen parhaanaan. Nicholsonin tulkintaa korostaa, että McMurphy ei suinkaan ole millään tapaa hullu, vaikka järjestelmä sellaiseksi hänen leimaakin. Jokainen voi miettiä miltä itsestä tuntuisi vastaavassa tilanteessa. Louise Fletcher tunteettomana Ratchedina on enemmän kuin loistava. Hänen ja Nicholsonin roolihahmojen välillä on käsinkosketeltavaa vihaa ja raivoa. Vaikka elokuvan katsoisi kuinka useasti, ei Ratchedin käytöstä pysty hyväksymään – ymmärtämään kylläkin. Kolmas joka kannattaa mainita, on debyyttinsä tekevä Brad Dourif hauraana Billy Bibbittinä, jota Ratched alinomaa tyrannisoi. Harva elokuvaura alkaa yhtä vakuuttavasti, olihan hän ehdolla sivuosa-Oscariinkin.

En ole lukenut Keseyn romaania, joten teosten vertailu on mahdotonta, mutta lievästä ylimittaisuudestaan huolimatta Yksi lensi yli käenpesän on erinomainen elokuva, jonka katsottuaan voi huokaista helpotuksesta löytäessään itsensä muurien ulkopuolelta.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202