Vampyyrintappajat

The Fearless Vampire Killers / aka Dance of The Vampires (1967)

  • 5

professori Abronsius ja hänen oppipoikansa Alfred matkustavat syrjäiseen Transilvaniaan etsimään vampyyreita. Vaikka paikalliset asukkaat ovat haluttomia myöntämään tienoon vampyyriongelmaa, useat epä…

julkaistu 2009-01-22 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 2

Terry Downes
Terry Downes 

KUVA 1

Roman Polanski
Roman Polanski 

Vampyyrintappajat

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Jack MacGowran, Roman Polanski, Ferdy Mayne, Sharon Tate
Maa Yhdysvallat, Iso-Britannia
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1967 Metro-Goldwyn-Mayer, Cadre Films ja Filmways Pictures.

Vuonna 1933 syntynyt elokuva-ohjaaja Roman Polanski eli traagisen nuoruuden. Toisen maailmansodan aikana hän asui vanhempiensa kanssa saksalaisten miehittämän Varsovan juutalaisgetossa, josta hän onnistui pakenemaan sen jälkeen, kun hänen vanhempansa siirrettiin natsien keskitysleirille. Tämä saksalaisvallan alla eletty vaikea nuoruus näkyy hänen sotaisassa varhaistuotannossaan selkeästi. Polanski palasi uudelleen sota-aiheeseen mestariteoksessaan Pianisti vuonna 2002, jolla hän voitti itselleen Oscarin parhaasta ohjauksesta.

Vuonna 1965 Polanski nousi maailman maineeseen kauhuklassikollaan Inho. Tästä eteenpäin Polanskin elokuvat olivat pääasiassa synkkiä, jopa painajaismaisia kauhuelokuvia tai trillereitä, tästä ehkä kuuluisin esimerkki on hermoja raastava Rosmaryn painajainen (1968). Kulissien takana Polanskin elämää leimasi jälleen tragedia, kun hänen raskaana oleva vaimonsa Sharon Tate (jonka Polanski tapasi Vampyyrintappajat-elokuvan kuvauksissa) murhattiin poikkeuksellisen raa´asti vuonna 1969. Sanotaan, ettei Polanski koskaan toipunut vaimonsa ja syntymättömän lapsensa menetyksestä.

Ajallisesti Inhon ja Rosmaryn painajaisen väliin sijoittuva Vampyyrintappajat (The Fearless Vampire Killers aka Vampyyrintappajat – anteeksi, mutta hampaanne ovat niskassani, 1967 Yhdysvallat, Iso-Britannia) on pieni humoristinen valonpilkahdus Polanskin muuten melko tasaisen synkässä filmografiassa. Elokuvassa professori Abronsius (Jack MacGowran, Manaaja) ja hänen oppipoikansa Alfred (Roman Polanski) matkustavat syrjäiseen Transilvaniaan etsimään vampyyreita. Vaikka paikalliset asukkaat ovat haluttomia myöntämään tienoon vampyyriongelmaa, useat epäilyttävät kuolemantapaukset johdattavat pelottomat vampyyrintappajat totuuden äärelle. Eipä aikaakaan, kun kaksikko pääsee hieromaan tuttavuutta itsensä Kreivi von Krolockin (Ferdy Mayne), epäkuolleiden kiistattoman ruhtinaan kanssa.

Vampyyrintappajat yhdistää kauhun ja komedian esimerkillisellä tavalla. Tulosta on pakko ihailla jo senkin takia, että kauhukomedia genrenä tuottaa lähinnä epäonnistumisia. Roman Polanskin ja Gérard Brachin käsikirjoitus ei sisällä paljoakaan verbaalista komediaa, mutta sitäkin enemmän slapstick-huumoria (lähinnä MacGowran) ja äärimmilleen vietyjä tilanteita (iäkäs vampyyri pyrkii väkisin nukkumaan von Krolockin kanssa samaan arkkuun) sekä henkilöhahmoja (von Krolockin gay-henkinen poika). Runsas huumori ei kuitenkaan heikennä elokuvan kauhu-elementtien efektiivisyyttä, sillä kuin huomaamatta Polanski osaa siirtyä seuraavassa kohtauksessa komediasta puhtaaseen kauhuun. Tällä kertaa kauhu ja komedia lyövät kättä saumattomasti. Taustalla soi Krzysztof Komedan säveltämä kauniin aavemainen musiikki, joka nostattaa ihokarvat pystyyn takuuvarmasti.

Näyttelijöistä etu-alalle nousevat MacGowran ja Ferdy Mayne. MacGowran tulkitsee hajamielistä professorin rääpälettä sellaisella tarmolla, että sitä ei voi katsoa hymyilemättä. Mayne puolestaan sopii erinomaisesti karismaattisen kreivin osaan. Polanskin oma roolihahmo ei valitettavasti nouse kiinnostavuudessaan kahden edellämainitun tasolle. Sivuosassa vilahtavalle, kiiltokuvamaisen kauniille Sharon Tatelle ei valitettavasti siunaantunut montaa vuorosanaa, mutta hänen roolinsa on merkittävä elokuvan juonen kannalta. Kun katsoja on tietoinen näyttelijätärtä tulevaisuudessa odottavasta kohtalosta, hänen hahmossaan on jotain surullisen kaunista.

Vampyyrintappajat jää usein mainitsematta Polanskin elokuvista puhuttaessa. Se ansaitsee kuitenkin paikkansa klassikoiden joukossa harvinaisen onnistuneena kauhukomediana ja piristävän erilaisena Polanski-elokuvana. Sopii toivoa, että 2004 julkaistu dvd löytää lopulta tiensä suomalaistenkin videovuokraamojen hyllylle.

A year ago exactly on this same night we were assembled here in this very room: I your pastor, and you my beloved flock. With hopefulness in my heart I told you then that with Lucifer’s aid we might look forward to a more succulent occasion. Cast back your minds. There we were, gathered together, gloomy and despondent, around a single meager woodcutter.”

teksti: © 2006 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202