Usva

The Fog (1980)

| DVD
  • 2

John Carpenterin vuonna 1980 ohjaama Usva on kertomus kuolleista merimiehistä, jotka palaavat hakemaan muinoin varastettua kultaansa. Klassikkostatuksestaan huolimatta Carpenterin elokuva on tämän päi…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-08 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 4

Usva
Usva 

KUVA 3

Usva
Usva 

KUVA 2

Nancy Loomis, Janet Leigh ja Hal Holbrook
Nancy Loomis, Janet Leigh ja Hal Holbrook 

KUVA 1

Tom Atkins ja Jamie Lee Curtis
Tom Atkins ja Jamie Lee Curtis 

Usva

Ohjaus John Carpenter
Näyttelijät Tom Atkins, Jamie Lee Curtis, Hal Holbrook, Janet Leigh, Adrienne Barbeau
Maa Yhdysvallat
Pituus 86 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1980 AVCO Embassy
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Halloweenilla (1978) lopullisesti kauhuelokuvafanien suursuosikiksi nousseen John Carpenterin kulta-aika sijoittuu 1980-luvun alkuvuosiin. Sellaiset elokuvat kuin Pako New Yorkista (1981), The Thing (1982) sekä Stephen Kingin romaaniin perustuva Christine – tappaja-auto (1983) junttasivat Carpenterin lopullisesti genren suurten mestareiden luokkaan. 1980-luvun jälkeen hänen tähtensä on kuitenkin monien muiden kauhuvirtuoosien tavoin vuosi vuodelta hiipunut, eikä uutta nostetta Carpenterinkaan uralla ole odotettavissa.

Vaikka ohjaaja onkin jo ”mennyt suuruus”, ovat hänen elokuvansa edelleen 80-luvun nuorison suosiossa, antavathan ne edelleen jos ei nyt aivan samanlaisia väristyksiä kuin tuolloin, niin ainakin helpotusta nostalgian kaipuuseen. Näiden elokuvien joukkoon lukeutuu myös Carpenterin kummituselokuva Usva, tarina varastettua kultaa noutamaan tulevista merimiesten haamuista. Nyt kun Usvasta on tehty jo uusintaversiokin (2005, O: Rupert Wainwright), on aika palata Carpenterin originaaliversion pariin ja katsastaa, millaisesta kauhuklassikosta oikein olikaan kyse.

Usvan tapahtumat sijoittuvat Antonio Bayhin, pieneen kalifornialaiseen kalastajakylään, joka valmistautuu 100-vuotisjuhliinsa. Ennen juhlia kuitenkin selviää, että kylä on aikoinaan rakennettu leprasairailta varastetulla kullalla ja rahojen alkuperäiset omistajat ovat tulossa hakemaan omansa takaisin. Kun mereltä nousee usva, saapuvat myös leprasairaiden aaveet ja jokainen kyläläinen joutuu vastuuseen esi-isiensä rikoksista.

Carpenterin ja Debra Hillin yhdessä rakentelema Usva on mielenkiintoisempi paperilla kuin elokuvamuodossa. Vaikka elokuvan juonta ei voi kovin omaperäiseksi sanoakaan, ovat päälinjat kuitenkin suhteellisen kunnossa ja mahdollisuudet onnistuneeseen kummituselokuvaan aivan kelvolliset. Tuotantopuolessa ei ole valittamista, mutta jostain syystä kaikki perusjuonen ympärille ympätty on kuitenkin pelkkiä kliseitä, latteuksia, tyhjänpäiväisyyksiä ja heikkoja säikyttely-yrityksiä. Carpenter paljastaa korttinsa heti ensimmäisistä kohtauksista alkaen ja niinpä jännitys latistuu jo ensi metreillä. On vaikeaa uskoa, että sama mies pystyi muutamaa vuotta aiemmin luotsaamaan Halloweenin niinkin hienoon lopputulokseen kuin mitä se on.

Carpenter halusi elokuvan keskeiseen rooliin isä Malonen osaan alun perin Christopher Leen, mutta tämän estyttyä valinta kohdistui pitkän linjan veteraaniin Hal Holbrookiin. Holbrookilla olisi varmasti ollut taitoa saada hahmoonsa enemmänkin eloa, mutta tarina ei hänelle tarjoa pahemmin mahdollisuuksia esitellä taitojaan ja niinpä Holbrook tyytyy vain mumisemaan roolinsa läpi. Jos Carpenterin ohjaus tarinan kohdalla ontuu, tekee se sitä myös näyttelijöiden kohdalla ja vaikka mukana on niin Janet Leighin (Psyko) kuin Jamie Lee Curtisin (Halloween) kaltaisia näyttelijöitä, eivät he saa lainkaan syvyyttä roolihahmoihinsa.

Alkuperäinen Usva on klassikkostatuksestaan huolimatta kaikin puolin hukkaan heitetty kokonaisuus. Sillä on muutama pienen pieni hetkensä, jonka vuoksi en ole valmis koko elokuvaa teilaamaan. Vai onko kyse sittenkin nostalgiasta? Mene ja tiedä, mutta maine tällä Carpenterin teoksella on kuitenkin huomattavasti ansioitaan suurempi.

Dvd: Sandrew Metronomen kahden levyn julkaisu on hyvätasoinen. Usva valmistui halpatuotantona, joten siihen suhteutettuna kuva on laadultaan hyvätasoinen. Anamorfinen kuva on takakannen väittämästä (1.85:1) poiketen kuvasuhteella 2.35:1. Monikanavaäänestä ei ole saatu paljoakaan irti, eikä se poikkea merkittävästi monoraidoista. Lisämateriaalia on kahden levyn painoksessa yllättävänkin paljon ja se on kauttaaltaan mielenkiintoista. Mukana on Carpenterin ja Hillin koostama kommenttiraita, kaksi dokumenttia (28 min. ja 8 min.), poistettuja kohtauksia, kuvagalleria ja erilaisia mainoksia.

teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202