Teksasin moottorisahamurhaaja

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

| DVD
  • 4

Tobe Hooperin ohjaama, runsaasti pahennusta myös täällä Suomessa aiheuttanut Teksasin moottorisahamurhaaja on kauhuelokuva, jossa oma mielikuvitus on tärkeässä osassa.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 3

Juoskaa!
Juoskaa! 

KUVA 2

Leatherface ja saha
Leatherface ja saha 

KUVA 1

Huutakaa!
Huutakaa! 

Teksasin moottorisahamurhaaja

Ohjaus Tobe Hooper
Näyttelijät Marilyn Burns, Allen Danziger, Paul A. Partain, Gunnar Hansen
Maa Yhdysvallat
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1974 Vortex ja Future Film.

Teksasin moottorisahamurhaaja (a.k.a Texasin moottorisahamurhat, 1974) on todennäköisesti kuuluisimpia koskaan tehtyjä kauhuelokuvia. Sinänsä huvittavaa on, että sen maineen ovat luoneet henkilöt, jotka eivät ole elokuvaa välttämättä koskaan nähneet, mutta ovat pahaenteisen nimen vuoksi olleet valmiita tuomitsemaan sen suoralta kädeltä. Jo ilmestyessään tämä kauhuelokuvaklassikko herätti niin paljon pahennusta, että se joutui sensuurin kynsiin ja useissa maissa se kiellettiin kokonaan, myös Suomessa. Itse näin tämän elokuvan ensimmäisen kerran kuusi vuotta sitten suttuisena kasettiversiona ja muistan pitäneeni sitä tylsänä ja mitäänsanomattomana elokuvana. Nyt kun Moottorisahamurhaaja on palannut Future Filmin toimesta entistä ehompana dvd-julkaisuna kauppojen hyllylle, oli aika tarkistaa, mistä tässä kaikessa oikein olikaan kyse.

Joukko nuoria on matkalla vaarin autiotilalle jossakin päin Teksasin maaseutua. Rauhallinen sunnuntaiajelu saa yllättävän käänteen, kun mukaan poimitaan omituinen liftari, joka alkaa käyttäytyä uhkaavasti. Hänestä päästään kuitenkin eroon, mutta vielä kauheampaa on luvassa: vaarin tilalla vieraillessaan he kohtaavat perheen, jonka koti on koristeltu ihmisten luilla ja pääkalloilla.

Tobe Hooperin (Poltergeist, 1982) kuuluisin elokuva on huomattavasti parempi, kuin yleinen mielipide antaa ymmärtää. Vaikka nimi ja maine antavatkin ymmärtää toista, ei tässä elokuvassa mässäillä verellä ja näyttävillä efekteillä. Tämän vuoksi sellaiset katsojat, jotka odottavat näkevänsä raakaa väkivaltaa ja silmitöntä splatteria tyyliin Evil Dead (1981), tulevat pettymään pahasti. Väkivaltaa toki on, mutta ei lähellekään niin paljoa, kuin on väitetty. Tästä syystä onkin mielenkiintoista kuulla mielipiteitä elokuvan raakuudesta.

Teksasin moottorisahamurhaaja on enemmänkin psykologinen kauhuelokuva, matka katsojan mielen syövereihin. Hooper kiristää katsojan aistit äärimmilleen luoden kokoajan mielikuvaa siitä, että jotain kauheaa on tulossa. Itsekseen jutteleva vanhus, omituinen liftaaja ja nuoria piknikille houkutteleva bensa-aseman myyjä nostavat tunnelmaa, jota täydentää omalaatuinen ja levottomuutta herättävä ääniraita.

Tämä elokuva kuuluu niihin, jotka tulisi nähdä elokuvateatterin hämärässä, mutta kyllä se toimii tällaisenakin. Toisin kuin uudempi versio, tämä elokuva kannattaa ehdottomasti katsastaa. Jos ei muuten, niin yleissivistyksen vuoksi.

DVD: Kuvassa esiintyy roskaisuutta sekä tummissa kohtauksissa kuvakohinaa. Elokuvan alkupuolella ilmenee hieman haamukuvia, varsinkin nopeissa poikittaisliikkeissä. Kuvasuhde on 1.70:1. Surround-ääniraidassa ei sen sijaan ole valitettavaa, vaan se toimii häiriöittä. Tekstitykset ovat saatavilla suomeksi, ruotsiksi, norjaksi sekä tanskaksi.

Ekstroja Future Filmin uusi kahden dvd:n julkaisu tarjoaa kelpo määrän. Kommenttiraidalla esiintyvät ohjaaja Hooper, kuvaaja Daniel Pearl sekä Leatherfacea näytellyt Gunnar Hansen. Mukana on myös valokuvagalleria, poistettuja ja epäonnistuneita otoksia sekä Hooperin filmografia. Lisäksi toisella levyllä on tunnin mittainen A Family Portrait -dokumentti, joka kuitenkin jumittuu paikoilleen muutamaa minuuttia ennen loppua. Kyseessä on painosvirhe.

Katso myös: Teksasin moottorisahamurhat (2003)

Teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Army of One

| 10.05.

Kirveen ja jousen kanssa hurjana ramboilevaa Ellen Hollmania et halua korvessa kohdata.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202