Taksikuski

Taxi Driver (1976)

| Blu-ray
  • 5

Scorsesen Taksikuski on vangitseva kertomus New Yorkin yössä ajavasta Vietnam-veteraanista, joka päättää tehdä jotain kaduilla kulkevalle saastalle.

Kari Glödstaf
julkaistu 2011-04-15 / päivitetty 11.10. klo 22:10

KUVA 3

Jodie Foster
Jodie Foster 

KUVA 2

Robert De Niro
Robert De Niro 

KUVA 1

Harvey Keitel ja Robert De Niro
Harvey Keitel ja Robert De Niro 

Taksikuski

Ohjaus Martin Scorsese
Näyttelijät Robert De Niro, Cybill Shepherd, Jodie Foster, Harvey Keitel, Albert Brooks, Leonard Harris, Peter Boyle
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1976 Bill/Phillips, Columbia Pictures Corporation ja Italo/Judeo Productions.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Travis Bickle on entinen Vietnam-veteraani, joka kärsii unettomuudesta. Saadakseen tekemistä loputtomilta tuntuviin öihinsä, hän alkaa ajaa taksia. Samalla kaupungin yöllinen rumuus levittäytyy hänen silmiensä eteen: “Elukat ryömivät esiin yöllä. Huorat, homot, transut, imppaajat, narkkarit… sairaat, juopot. Jonain päivänä rankkasade huuhtoo kaiken saastan kaduilta.”

Travis ihastuu kauniiseen vaalityöntekijä Betsyyn, “enkeliin kaiken saastan keskellä”, mutta suhde kuivuu kasaan ennen kuin on ehtinyt kunnolla alkaakaan Travisin vietyä hänet pornoleffaan. Miehen yksinäisyys, ahdistuneisuus sekä sisällä leimuava viha niin kaupunkia kuin sen asukkaitakin kohtaan tulvii yli äyräiden, kun hän törmää kadulla kaksitoistavuotiaaseen lapsiprostituoituun, Irikseen. Travis päättää tehdä asioille jotain: hän ostaa laukullisen aseita, aloittaa rankan fyysisen valmennuksen ja panee tuulemaan…

Taksikuski, Martin Scorsesen (Mafiaveljet) läpimurtoelokuva, on realistinen kuvaus suurkaupungista kaiken nielevänä viemärinä. Se jakoi jo valmistuttuaan – kuten vielä tänäkin päivänä – mielipiteet vahvasti kahtia: toisten mielestä se on ajaton mestariteos, kun taas toiset pitävät sitä rumana, likaisena ja vastenmielisenä. Mutta mitä muutakaan suurkaupungin yöelämä oikein on, ellei likaista, rumaa ja vastenmielistä?

Robert De Niron (Kuin raivo härkä) näyttelijäntaidoista puhuttaessa loppuvat superlatiivit helposti kesken. Hänen tulkintansa häiriintyneestä Travis Bicklestä, joka vääjäämättä liukuu kohti mielenvikaisuutta, on äärettömän realistinen. Sääli vain, että siinä missä Scorsese on pitänyt rimansa korkealla elokuvasta toiseen, on De Niro nykyään muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta löytänyt itsensä keskinkertaisista toimintaelokuvista. Jodie Foster (Uhrilampaat) on loistava kotoa karanneen ja sittemmin prostituoiduksi päätyneen Iriksen roolissa. Foster, joka oli elokuvaa tehtäessä vasta kolmentoista, oli roolistaan Oscar-ehdokkaana. Tällä kertaa palkinto jäi kuitenkin saamatta. Cybill Shepherd viileänä ja etäisenä Betsynä, sekä Harvey Keitel Iriksen parittajapoikaystävänä Sportina, täydentävät hyvin kokonaisuuden Keitelin ollessa juuri niin niljakas kuin kuvitella saattaa.

Elokuva oli Oscar-ehdokkaana neljässä kategoriassa (paras elokuva, miespääosa, naissivuosa, musiikki), mutta jäi ilman pystejä. Taksikuski oli Alfred Hitchcockin hovisäveltäjänä toimineen Bernard Herrmannin viimeinen työ – mies kuoli pian elokuvan valmistumisen jälkeen.

Taksikuski ei ole missään nimessä “helppo” elokuva. Tarina kulkee paikka paikoin piinaavan hitaasti eteenpäin, mutta kuitenkin koko ajan väkivallan vääjäämättömyyttä korostaen. Ja kun helvetti pääsee lopussa valloilleen, on se loistava huipennus tälle mestariteokselle.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Blu-ray: Sonyn julkaisema blu-ray on kaikin puolin kelpo paketti. 1080p 1.85:1 laajakuva sisältää paikoittaista pehmeyttä, mutta parantaa selkeästi dvd-julkaisujen laadusta. 5.1. DTS-HD ääniraita toistaa sävyt moitteetta.

Lisämateriaalia on saatu kerättyä kasaan reilulla kädellä. Kommenttiraitoja on kolme, Scorsese ja Schrader valoittavat elokuvan tekoprosessia. Lisäksi löytyy useita eri painotuksin rajattuja haastattelukoosteita, joissa Scorsese muun muassa kertoo, kuinka yksi Taksikuskia inspiroinut ohjaaja oli saksalainen Rainer Werner Fassbinder ja erityisesti tämän elokuva Kauppias kaiken aikaa (1971).

Mukana on myös dokumentti elokuvan tekemisestä, kuvagallerioita ja storyboardeja.

Blu-ray-teksti: © 2011 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202