Spartacus

Spartacus (1960)

| Blu-ray
  • 3

Ylipitkällä ja epätaisaisella Spartacuksella on hetkensä. Kohtaukset ovat parhaimmillaan, kun tuottaja ja päätähti Kirk Douglas ei ole niissä mukana.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-11-05 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Laurence Olivier viettelemässä orjaansa
Laurence Olivier viettelemässä orjaansa 

KUVA 3

Spartacus
Spartacus 

KUVA 2

Peter Ustinov ja Kirk Douglas
Peter Ustinov ja Kirk Douglas 

KUVA 1

Kirk Douglas
Kirk Douglas 

Spartacus

Ohjaus Stanley Kubrick
Näyttelijät Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons
Maa Yhdysvallat
Pituus 196 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Spartacus (1960) lukeutuu Hollywoodin vaikeisiin produktioihin. Tuotantoa johtanut Kirk Douglas erotti viikon kuvauksien jälkeen veteraaniohjaaja Anthony Mannin ja palkkasi tilalle nuoren Stanley Kubrickin. Kubrickin ja Douglasin edellinen yhteistyö Kunnian kentät (1957) oli osoittanut, että kaksikko saa parhaimmillaan aikaan hienoa jälkeä.

Tällä kertaa ohjakset olivat kuitenkin liian tiukasti Douglasin ja tuotantoyhtiön käsissä. Spartacus on Kubrickin elokuvista ainut, jonka käsikirjoituksesta hän ei ole saanut itse vastata. Kubrick sanoutui myöhemmin elokuvasta irti, mikä provosoi Douglasin haukkumaan hänet “lahjakkaaksi paskaksi”.

Elokuvan käsikirjoitti Hollywoodin mustalla listalla ollut Dalton Trumbo. Käsikirjoitus perustuu niin ikään vasemmistomielisen Howard Fastin samannimiseen menestysromaaniin. John Wayne totesi elokuvan nähtyään, että se on marxilaista propagandaa. Douglasin pyrkimykset puolestaan olivat ennen kaikkea sionistiset.

Tarina alkaa, kun Spartacus-niminen orja (Douglas) myydään gladiaattorikouluttaja Batiatukselle (Peter Ustinov). Pian Spartacus lietsoo orjat kapinaan ja roomalaisilla on edessä tukalat paikat. Kapina saa aikaan kuohuntaa myös senaatissa, jossa vallasta kilpailevat Gracchus (Charles Laughton) ja Crassus (Laurence Olivier).

Kokonaisuus muodostuu useasta kymmenestä, kohtalaisen selkeärajaisesta kohtauksesta. Tarina etenee askel kerrallaan, eikä kerronta juurikaan virtaa. Etenemisen verkkaisuutta voimistaa usean tapahtumapaikan välillä vuorotteleva näkökulma.

Douglasin yksioikoinen roolisuoritus luo elokuvalle hieman saarnaavan yleissävyn. Spartacus esitetään ristiriidattomana sankarina, joka uhraa itsensä suuremman hyvän puolesta. Moraalista ylemmyyttä huokuvaa Douglasia kiinnostavampaa seurattavaa ovatkin senaatin sisällä tapahtuvat juonittelut. Laughton ja Olivier tekevät loistavat roolityöt.

Parhaat palat on kuitenkin varattu Peter Ustinoville, joka voitti sivuosastaan myös Oscarin. Ustinovin esittämä Batiatus on pikkusieluinen onnenonkija, joka löytää elokuvan myötä hieman itsekunnioitusta. Ustinovin eloisa näyttelytyyli tuo sävyjä muuten kovin jäyhään kokonaisuuteen.

Kubrickin läsnäolo huokuu niin ikään selkeiten kohtauksista, joissa Douglas ei ole mukana. Eräs hienoimmista on alkuperäisestä teatteriversiosta sensuroitu keskustelu Crassuksen ja nuoren miesorjan välillä. Crassus havainnollistaa viehättävälle nuorukaiselle ostereiden ja etanoiden avulla, kuinka “kaikkiruokaisuus” ei ole moraalinen kysymys vaan makuasia.

Kokonaisuutena Spartacus on epätasainen ja ylipitkä, mutta on sillä hetkensä. Erityismaininnan ansaitsee Saul Bassin upea alkutekstijakso.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on teknisiltä ominaisuuksiltaan toimiva. 1080p-kuva 1:85:1-kuvasuhteella on tarkka, ja ääniraita (DTS-HD Master Audio 5.1) toistaa sävyt hienosti.

Lisämateriaalin puolesta julkaisu on vaatimaton. Erilaisen pikkusälän (trailerit, tuotantokuvat) lisäksi levyltä löytyy ainoastaan pari arkistohaastattelua, sekä lyhyt behind the scenes -pätkä.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202