Spartacus

Spartacus (1960)

| Blu-ray
  • 3

Ylipitkällä ja epätaisaisella Spartacuksella on hetkensä. Kohtaukset ovat parhaimmillaan, kun tuottaja ja päätähti Kirk Douglas ei ole niissä mukana.

Rauli Karjalainen
julkaistu 2010-11-05 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Laurence Olivier viettelemässä orjaansa
Laurence Olivier viettelemässä orjaansa 

KUVA 3

Spartacus
Spartacus 

KUVA 2

Peter Ustinov ja Kirk Douglas
Peter Ustinov ja Kirk Douglas 

KUVA 1

Kirk Douglas
Kirk Douglas 

Spartacus

Ohjaus Stanley Kubrick
Näyttelijät Kirk Douglas, Laurence Olivier, Charles Laughton, Peter Ustinov, Jean Simmons
Maa Yhdysvallat
Pituus 196 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Spartacus (1960) lukeutuu Hollywoodin vaikeisiin produktioihin. Tuotantoa johtanut Kirk Douglas erotti viikon kuvauksien jälkeen veteraaniohjaaja Anthony Mannin ja palkkasi tilalle nuoren Stanley Kubrickin. Kubrickin ja Douglasin edellinen yhteistyö Kunnian kentät (1957) oli osoittanut, että kaksikko saa parhaimmillaan aikaan hienoa jälkeä.

Tällä kertaa ohjakset olivat kuitenkin liian tiukasti Douglasin ja tuotantoyhtiön käsissä. Spartacus on Kubrickin elokuvista ainut, jonka käsikirjoituksesta hän ei ole saanut itse vastata. Kubrick sanoutui myöhemmin elokuvasta irti, mikä provosoi Douglasin haukkumaan hänet “lahjakkaaksi paskaksi”.

Elokuvan käsikirjoitti Hollywoodin mustalla listalla ollut Dalton Trumbo. Käsikirjoitus perustuu niin ikään vasemmistomielisen Howard Fastin samannimiseen menestysromaaniin. John Wayne totesi elokuvan nähtyään, että se on marxilaista propagandaa. Douglasin pyrkimykset puolestaan olivat ennen kaikkea sionistiset.

Tarina alkaa, kun Spartacus-niminen orja (Douglas) myydään gladiaattorikouluttaja Batiatukselle (Peter Ustinov). Pian Spartacus lietsoo orjat kapinaan ja roomalaisilla on edessä tukalat paikat. Kapina saa aikaan kuohuntaa myös senaatissa, jossa vallasta kilpailevat Gracchus (Charles Laughton) ja Crassus (Laurence Olivier).

Kokonaisuus muodostuu useasta kymmenestä, kohtalaisen selkeärajaisesta kohtauksesta. Tarina etenee askel kerrallaan, eikä kerronta juurikaan virtaa. Etenemisen verkkaisuutta voimistaa usean tapahtumapaikan välillä vuorotteleva näkökulma.

Douglasin yksioikoinen roolisuoritus luo elokuvalle hieman saarnaavan yleissävyn. Spartacus esitetään ristiriidattomana sankarina, joka uhraa itsensä suuremman hyvän puolesta. Moraalista ylemmyyttä huokuvaa Douglasia kiinnostavampaa seurattavaa ovatkin senaatin sisällä tapahtuvat juonittelut. Laughton ja Olivier tekevät loistavat roolityöt.

Parhaat palat on kuitenkin varattu Peter Ustinoville, joka voitti sivuosastaan myös Oscarin. Ustinovin esittämä Batiatus on pikkusieluinen onnenonkija, joka löytää elokuvan myötä hieman itsekunnioitusta. Ustinovin eloisa näyttelytyyli tuo sävyjä muuten kovin jäyhään kokonaisuuteen.

Kubrickin läsnäolo huokuu niin ikään selkeiten kohtauksista, joissa Douglas ei ole mukana. Eräs hienoimmista on alkuperäisestä teatteriversiosta sensuroitu keskustelu Crassuksen ja nuoren miesorjan välillä. Crassus havainnollistaa viehättävälle nuorukaiselle ostereiden ja etanoiden avulla, kuinka “kaikkiruokaisuus” ei ole moraalinen kysymys vaan makuasia.

Kokonaisuutena Spartacus on epätasainen ja ylipitkä, mutta on sillä hetkensä. Erityismaininnan ansaitsee Saul Bassin upea alkutekstijakso.

Blu-ray: Universalin Blu-ray-julkaisu on teknisiltä ominaisuuksiltaan toimiva. 1080p-kuva 1:85:1-kuvasuhteella on tarkka, ja ääniraita (DTS-HD Master Audio 5.1) toistaa sävyt hienosti.

Lisämateriaalin puolesta julkaisu on vaatimaton. Erilaisen pikkusälän (trailerit, tuotantokuvat) lisäksi levyltä löytyy ainoastaan pari arkistohaastattelua, sekä lyhyt behind the scenes -pätkä.

Teksti: © 2010 Rauli Karjalainen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202