Sherlock Holmesin välkky veli

The Adventure of Sherlock Holmes' Smarter Brother (1975)

| DVD
  • 3

Gene Wilderin esikoisohjaus on perusparodiaa riittoisampi tapaus. Sherlock Holmesin maailma ja viktoriaaninen Englanti antavat alustan, mutta elokuva ei pelkästään asetu puremaan ruokkivaa kättä. Silt…

julkaistu 2012-03-19 / päivitetty 22.08. klo 18:06

KUVA 3

Marty Feldman, Gene Wilder
Marty Feldman, Gene Wilder 

KUVA 2

Gene Wilder
Gene Wilder 

KUVA 1

Oikea Sherlock
Oikea Sherlock 

Sherlock Holmesin välkky veli

Ohjaus Gene Wilder
Näyttelijät Gene Wilder, Madeline Kahn, Marty Feldman
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 87 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Gene Wilderin esikoisohjaus Sherlock Holmesin välkky veli (1975) on perusparodiaa tai -spoofia riittoisampi tapaus. Yksityisetsivä Sherlock Holmesin kirjallinen maailma ja viktoriaaninen Englanti antavat alustan, mutta elokuva ei pelkästään asetu puremaan ruokkivaa kättä; kohdetta ei pureta pulttien ja mutterien tasolle, niin kuin nokkela parodinen käsittely usein tekee.

Juonessa riittää tavaraa. Hetkittäin sitä luulee ihan oikeaksi eikä pelkäksi hassuttelun lavasteeksi. Imperiumin salainen asiakirja — juonitekninen MacGuffin — varastetaan ja uhkaa päätyä ulkomaalaisen vihollisen haltuun. Sen takaisin saamiseksi Lontoon oma supersankari Sherlock Holmes ryhtyy hommiin.

Parrasvaloihin — ja vyyhtiin — astuu hänen vähemmän ansioituneempi veljensä Sigerson (Gene Wilder), aisaparin roolia toimittava Sacker (Marty Feldman) ja Sigersonin apua tarvitseva naikkonen (Madeline Kahl), joka alituisesti valehtelee pitääkseen henkilöllisyytensä salassa. Nainen on hieman kuin peili, hän avautuu yhdessä pääjuonen kanssa.

Elokuvan alussa kuningatar tuumaa, että voihan paska. Tarkoitettu huumori piilee ristiriidassa aatelisen paljastuessa törkyturvaksi. Esiin hiipivä pelko tulevasta on kuitenkin turhaa. Jatkossa komiikka ei ole aivan näin helppoa, kahden riitelevän laatan päällekkäin latomista.

Haitari on laaja, visuaalisista gageista musikaalinumeroihin, jotka tosin tahtoo kelata pientä syyllisyyttä tuntien. Asetelma on useimmiten kahden omaperäisen ja itseriittoisen hahmon kohtaaminen, mikä kasvaa sanalliseksi ja fyysiseksikin painiksi. Wilderin ja Feldmanin omalaatuiset ja paljon kertovat kasvonpiirteet ovat kuin tehdyt lähikuvia varten.

Wilderin elokuvalta jää kaipaamaan rivakampaa otetta. Komiikan leikkaukset saisivat olla terävämpiä: tahti kiihkeämmäksi. Sigersonin rakennuspalikat, veljeskateus ja harhaluulot omasta kyvykkyydestä, eivät tunnu kelpaavan kunnon revittelyn aineeksi. Alustuksen jälkeen ne jäävät taakse kuin irronneet pölykapselit tienpientareelle.

Hahmo onkin enemmän Gene Wilder Gene Wilderinä Gene Wilderin elokuvassa, jossa kamera nuolee myös Feldmanin suuria, pullottavia silmämunia ja johon pikkutuhmasti käyttäytyvä Kahl tuo naiskauneutta — tai, kärjistetysti, kauneutta. Elokuva kyllä viihdyttää, muttei naurata. Se vaatisi muutaman todella hyvän kohtauksen, joihin palata.

Vuosi ennen tätä elokuvaa Wilder esitti tohtori Frankensteinin lapsenlasta ja Fieldman kyttyräselkäistä apulaista Mel Brooksin ohjaamassa Frankenstein Jr.:ssa (1974), joka on parodiana selvempi ja komediana parempi.

Mielenkiintoisesti molemmat elokuvat käyttävät pohjanaan kanonisoitua kirjallisuus- ja elokuvapakettia, jolla on synnynnäinen valmius muuttua hauskaksi. Valmiit kytkimet täytyy vain kääntää oikeaan asentoon. Tai: täytyy vain lukea kierosti vastakarvaan.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film (vko 11/2012). Kuva on 16:9 / 1.85:1. Ääniraita on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Teksti: © 2012 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202