Parrasvalot

Limelight (1952)

| DVD & Blu-ray
  • 4

Charlie Chaplinin omaelämäkerrallinen, jo mennyttä maailmaa kuvaava ”altavastaajan nousu” on kumarrus music hallille ja varieteelle – perinteelle, jolle Chaplinin komiikka rakentuu.

julkaistu 2011-10-18 / päivitetty 20.06. klo 19:07

KUVA 4

Parrasvalot
Parrasvalot 

KUVA 3

Parrasvalot
Parrasvalot 

KUVA 2

Parrasvalot
Parrasvalot 

KUVA 1

Parrasvalot
Parrasvalot 

Parrasvalot

Ohjaus Charles Chaplin
Näyttelijät Charles Chaplin, Claire Bloom, Nigel Bruce
Maa Yhdysvallat
Pituus 137 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD & Blu-ray

Charlie Chaplinin omaelämäkerrallinen, jo mennyttä maailmaa kuvaava ”altavastaajan nousu” on kumarrus music hallille ja varieteelle — perinteelle, jolle Chaplinin komiikka rakentuu.

Elokuvan ilmestymisen jälkeen Chaplin leimattiin lopullisesti kommunistiksi, hänet käytännössä potkittiin Yhdysvalloista turvallisuusuhkana, mikä ei johtunut Parrasvaloista vaan Chaplinin laajemmista vasemmistosympatioista ja Yhdysvaltain hallinnon/henkisen ilmapiirin kaapanneista vainoharhaisista hulluista.

Vieraantumista kapitalistisessa yhteiskunnassa Chaplin oli kuvannut jo 30-luvulla esimerkiksi kokopitkässään Nykyaika. Suhteessa ihmisyyteen vinoutunut tuotantomuoto — tai yhteiskunnan ”sommitelma” — uhkaa tehdä mutterinvääntäjästä vain teollisen liukuhihnan osan, jonka voi tarvittaessa vaihtaa toiseen.

Ylipäätänsä koko Kulkuri-hahmo sopii huonosti moralistisen ja kapitalistisen yhteiskunnan valmiiseen muottiin, tämä jännitehän tekee hahmosta mielenkiintoisen ja hänen seikkailuistaan seuraamisen arvoisia. Sama pätee Tatin Hulotiin ja tämän anarkismin ylilukemiseen.

50-luvulla julkikuvaa rasittivat myös — fellinismiä lainaten — ”lohikäärme housuissa” eli naisseikkailut ja näistä häävuoteen ulkopuolella syntyneet lapset.

Mitä tapahtuikaan kaikkien rakastamalle Kulkurille ja tarkkanäköiselle auteurille, joka itsensä likoon pistäen nuiji Diktaattorilla eurooppalaiset öykkärifasistit muusiksi jo vuosia ennen kuin totuus heidän todellisista teoistaan saavutti maailman?

Kovasti Chaplinia muistuttava ikääntynyt Calvero on Parrasvaloissa lavanarrina menneen talven lumia, mikä on showbisnestä omimmillaan ja elokuvan jonkinlaisen hiljaisen katkeruuden/kyynisyyden polttoaine.

Päihtyneenä filmiin astuva Calvero ja itsemurhan kynnyksellä filmiin astuva Thereza ovat molemmat siipirikkoja. Psykosomaattisista syistä Thereza, balettitanssija, on välillä kuin halvaantunut eikä pääse ylös sängystä. Calvero on taas rakastunut pulloon. He alkavat auttaa toisiaan.

Yksi elokuvan laatoista on Calveron unet esiintymisistään. Näissä kohtauksissa hän hauskuuttaa yleisöä suvereenisti. Mutta kun tilaisuus esiintyä tuleekin aidosti, ihmiset karkaavat tylsistyneinä salista.

Loppua myöten näiden kohtausten, jotka ovat vanhan koulukunnan antologia, merkitys muuttuu. Ne eivät niinkään ole nuoruuden muistelua kuin kertovat miehessä vielä piilevästä potentiaalista. Joku puhuisi mielikuvaharjoittelusta.

Thereza, jonka Calvero on aiemmin pakottanut ylös masennuksesta palopuheillaan elämän ainutlaatuisuudesta, alkaa näet tukea Calveron matkaa takaisin parrasvaloihin. Tässä kosmoksessa hyvät teot seuraavat hyviä tekoja ja autetut laittavat avun kiertämään.

Mikäli elokuvan lukemista jatkaa biografisesta kulmasta, on Parrasvalot Chaplinin itsensä kirjoittama ja auktorisoima todistus suorastaan sairaalloisesta omistautumisesta (humaanille) taiteelle. Marttyyrikertomus toimii ja koskettaa, kun kyse on 20. vuosisadan ikonista ja elokuvataiteen suurmiehestä.

Parhaiten elokuva taidetaan muistaa Chaplinin yhteisesiintymisestä Buster Keatonin kanssa, varsinaisessa mestarit lavalla -mielentilassa. Merkittävä se on siksi(kin), että Keaton ja Chaplin komiikan jättiläisinä ja käsitteinä pystyttivät aikoinaan omat leirinsä. Asetelma oli sama kuin amerikkalaisessa westernissä: joko vannottiin Hawksin tai sitten Fordin nimeen. Ehkä näin on yhä.

DVD & Blu-ray: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision (vko 37/2011), ja se sisältää yhdessä sekä DVD:n että Blu-rayn. Kuva on täydellinen, Mk2 Editionsin korkealaatuinen masterointi. Ääniraita on mono englanti. Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202