Nykyaika

Modern Times (1936)

| DVD
  • 5

Charles Chaplinin kuuluisa Nykyaika on ajaton mestariteos. Chaplinin yhteiskuntakritiikki on terävämpää kuin koskaan ja gagit toimivia kuten aina.

Kari Glödstaf
julkaistu 2011-03-17 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Charles Chaplin, Paulette Goddard
Charles Chaplin, Paulette Goddard 

KUVA 3

Charles Chaplin
Charles Chaplin 

KUVA 2

Nykyaika
Nykyaika 

KUVA 1

Nykyaika
Nykyaika 

Nykyaika

Ohjaus Charles Chaplin
Näyttelijät Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Henry Bergman, Tiny Sanford
Maa Yhdysvallat
Pituus 83 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2001 Columbia Pictures Corporation, Jerry Bruckheimer Films, Revolution Studios ja Scott Free Productions.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Jos Kaupungin valot (1931) oli saanut Charles Chaplinin mietteliääksi (tehdäkö ääni- vai mykkäelokuva), oli ongelma vielä suurempi hänen tehdessään kuudetta elokuvaansa, Nykyaikaa.

Äänielokuva oli ollut käytössä jo liki kymmenen vuotta, mutta Chaplin ei vieläkään tuntenut sitä omakseen. Nykyaikaa varten hän teki äänikokeiluja, mutta ei ollut tyytyväinen lopputulokseen. Lopulta hän päätyi onnistuneeseen välimuotoon: ääntä on ainoastaan koneissa, tehosteissa sekä Electro Steel Corp:in johtajalla (jonka esikuva oli autotehtailija Henry Ford). Muu kanssakäyminen tapahtui edelleen mykän elokuvan keinoin.

Elokuva alkaa Electro Steelin tehtaalta, jonka liukuhihnalla Kulkuri työskentelee muttereita kiristämässä. Yksinkertainen työ ja rivakka työtahti saavat hänet sekoamaan ja hän joutuu vähäksi aikaa hoitoon. Sieltä päästyään työelämä kutsuu jälleen, tosin huonolla menestyksellä. Epäonnekkaan sattuman vuoksi häntä luullaan työväenmarssin johtajaksi ja hänet passitetaan vankilaan. Tästä eteenpäin elämä vie vankilan ja työpaikkojen väliä. Lohtua elämään tuo tyttö (Chaplinin silloinen vaimo Paulette Goddard), johon hän törmää kadulla. Heidän välilleen syntyy romanssi.

Chaplinin pelko siitä että Nykyaika ei menestyisi, osoittautui turhaksi. Vaikka elokuvaa arvosteltiinkin Yhdysvalloissa kommunistiseksi, se menestyi maailmanlaajuisesti erinomaisesti ja tänä päivänä Nykyaika onkin Kultakuumeen (1925) ohella Chaplinin tunnetuin ja rakastetuin elokuva.

Kukapa ei muistaisi Kulkuria hammasrattaiden seassa, ruokintakoneen uhrina, heiluttamassa lippua keskellä työväen marssia, konemestarin apulaisena? Elokuva on täynnä loistavia kohtauksia, jotka huipentuvat elokuvahistorian kenties kuuluisimpaan loppukuvaan Kulkurin ja tytön kävellessä kohti uutta tulevaisuutta.

Kaiken hupailun takana on Chaplinin kriittisin kannanotto yhteiskuntaa vastaan. Koneistuminen valtasi maailmaa, joka Chaplinin mielestä johti massatyöttömyyteen ja lamaan. Ihmisen rooli työelämässä oli toimia koneen jatkeena eikä päinvastoin. Tämä taas aiheutti henkistä pahoinvointia ja ahdistusta. Jälleen kerran Chaplin oli huolissaan ihmiskunnan tulevaisuudesta.

Chaplin jätti elokuvallaan hyvästit niin mykälle elokuvalle kuin sen kuuluisimmalle hahmolle, Kulkurille. Vaikka hän pitkään olikin toista mieltä, päätti hän antaa Kulkurille pienen äänipätkän elokuvan lopussa. Nonsense Song, tarjoilijana toimivan Kulkurin soololaulu, oli ensimmäinen kerta kun Chaplinin ääni kuului valkokankaalla.

DVD: DVD on laadultaan todella hyvätasoinen. Kuva on terävä, eikä sitä katsomalla voisi heti kuvitella elokuvan olevan liki 70 vuotta vanha, niin hyvin se on restauroitu. Kuvasuhde on alkuperäinen 1.33:1. Englanninkielisiä ääniraitoja on kaksi. Alkuperäinen mono sekä restauroitu Dolby Digital 5.1. Lisäksi levyltä löytyvät niin saksa kuin espanjakin 1.0 raidalla. Tekstityksiä on 19 (mm. pohjoismaat, italia, saksa yms.) sekä 2 kuulovammaisille (englanti, saksa).

Ekstroja on mukana kosolti, kuten kaikissa neljässä tähän mennessä julkaistussa Chaplin-dvd:ssä. David Robinsonin esipuheen jälkeen voi seurata mm. poistettuja kohtauksia, USA:n hallituksen sponsoroimaa kasvatus- ja koulutusfilmiä, karaokeversiota kuuluisasta Nonsense Songista sekä paljon muuta. Mukana tietysti myös traileri sekä valokuva- ja julistegalleriat.

Teksti: © 2003 Kari Glödstaf

DVD/Blu-ray: Pan Visionin helmikuussa 2011 julkaisema yhteisjulkaisu sisältää elokuvasta sekä DVD- että Blu-ray-version. Versio on ranskalaisen Mk2 Editionsin korkealaatuinen masterointi eli nähtävästi DVD:n osalta sama kuin parin vuoden takainen Warner Bros.:in julkaisu. Ei sisällä lisämateriaalia.

DVD-teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202