Mike Nichols pohtii sukupolvien välistä kuilua, perhettä ja Yhdysvaltojen 60-luvun poliittista ilmapiiriä tässä unohtumattomassa klassikossa.
Vaikka Miehuuskoe on yli 40 vuotta vanha elokuva, sen sisältö tuntuu edelleen hämmästyttävän tuoreelta. Elokuvaa katsellessa tulee väkisinkin mieleen Sam Mendesin vuonna 1999 ohjaama American Beauty. Siinä Kevin Spacey tulkitsi keski-iän kriisin kanssa painivaa miestä, joka rakastuu tyttärensä parhaaseen ystävään. Pinnan alla kupli kommentti amerikkalaisen perheinstituution kriisistä ja pahoinvoinnista.
Perinteisiä arvoja kommentoi myös Mike Nichols Miehuuskokeessa. Dustin Hoffman esittää ahdistunutta nuorta miestä Benjaminia, jonka olisi tarkoitus suunnitella tulevaisuuttaan pitkän ja menestyksekkään koulurupeaman päättyessä. Vanhemmat ja sukulaiset painostavat ketkä mihinkin suuntaan (”Benjamin, muovissa on tulevaisuus“), mutta Benjamin itse ei tiedä mitä tulevaisuudelta haluaisi. Hän vain tietää haluavansa jotain erilaista.
Tilanne käy vaikeaksi, kun hän ajautuu suhteeseen perhetutun, rouva Robinsonin (Anne Bancroft) kanssa, ja vielä vaikeammaksi, kun hän rakastuu tämän tyttäreen, Elaineen (Katharine Ross).
Vaikka American Beauty´sta ja Miehuuskokeesta voikin löytää yhteisiä teemoja, Nicholsin näkökulma on Mendesin näkökulmaa laajempi. Kysymys ei ole vain perheestä, vaan 60-luvun amerikkalaisesta yhteiskunnasta kokonaisuutena, sen arvoista ja poliittisesta ilmapiiristä. Isät ja pojat olivat vastakkain useammalla kuin yhdellä rintamalla. Kuilu sukupolvien välillä on olennainen osa elokuvaa, mutta silti vain yksi osa sitä.
Miehuuskokeeseen Mike Nichols on onnistunut luomaan hetkittäin lähes unenomaisen tunnelman, josta kuuluu suuri kiitos niin Simon & Garfunkelin luomalle alakuloiselle soundtrackille kuin myös työstään Oscar-palkitulle kuvaajalle Robert Surtees´ille. Visuaalisesti Miehuuskoe on lähempänä ranskalaista uuden aallon elokuvaa kuin Hollywoodia. Miehuuskoe onkin ns. uuden Hollywoodin, 60- ja 70-luvun amerikkalaisen elokuvan merkittävimpiä teoksia.
Dialogia elokuvassa on suhteellisen vähän, mikä korostaa Miehuuskokeen poikkeuksellisen vaikuttavaa kuvakerrontaa. Vähäisestä dialogista huolimatta kerronta säilyy kiinnostavana. Nichols ei selitä asiaa puhki, vaan sanoma löytyy sanoja syvemmältä.
Benjamin: Mrs. Robinson, I can’t do this.
Mrs. Robinson: You what?
Benjamin: This is all terribly wrong.
Mrs. Robinson: Do you find me undesirable?
Benjamin: Oh no, Mrs. Robinson. I think, I think you’re the most attractive of all my parents’ friends. I mean that.
Dustin Hoffmanille Miehuuskoe oli läpimurtorooli ja hän tulkitsee roolinsa kerrassaan unohtumattomasti. Hänen skaalastaan löytyy vuorotellen epätoivoista vimmaa ja puuduttavaa apatiaa. Muissa keskeisissä rooleissa nähdään hiljattain kuollut Anne Bancroft (Mrs. Robinson) ja Katharine Ross (Elaine Robinson). Anne Bancroft on osassaan mainio. Katharine Ross näyttelee hänkin kelvollisesti, mutta Elaine Robinson jää hahmona väkisinkin hieman etäiseksi.
Miehuuskoe on ehdottomasti ansainnut klassikko-statuksensa, eikä vähiten sen takia, että se oli vuoden 1967 suurin ääniharava niin Oscar-, BAFTA- kuin Golden Globe-gaalassakin. Lisäksi Mike Nichols palkittiin arvostetulla Directors Guild of America -palkinnolla.
Palkinnoista huolimatta Miehuuskoe on klassikko ennen kaikkea siksi, että sen vaikutus tuntuu edelleen (esim. Marc Webbin 500 Days of Summer) ja päinvastoin kuin 60-luvulla, 2000-luvulla se pikemminkin yhdistää kuin erottaa sukupolvia.
Lisämateriaalia on runsaasti. Levyltä löytyy Dustin Hoffmanin haastattelu (22 min.), The Graduate – loo-king back -dokumentti (13 min.), kirjailija Charles Webbin haastattelu (20 min.), viettelykohtauksen ana-lyysi (12 min.), dokumentti musiikin roolista elokuvassa (8 min.) ja professori Thomas Koebnerin koko elokuvan mittainen kommenttiraita. Lisäksi levyllä on erityisominaisuus, jolla voi hypätä elokuvassa suo-raan Simon & Garfunkelin musiikkia sisältäviin kohtauksiin.
teksti: © 2010 Antti Honkala
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA