Metropolis

Metropolis (1927)

| Blu-ray
  • 4

Fritz Langin ajattomasta sci-fi-klassikosta on julkaistu toistaiseksi täydellisin versio.

Kari Glödstaf
julkaistu 2013-02-27 / päivitetty 27.03. klo 01:01

KUVA 4

Metropolis
Metropolis 

KUVA 3

Metropolis
Metropolis 

KUVA 2

Metropolis
Metropolis 

KUVA 1

Metropolis
Metropolis 

Metropolis

Ohjaus Fritz Lang
Näyttelijät Brigitte Helm, Gustav Fröhlich, Alfred Abel, Rudolf Klein-Rogge, Fritz Rasp
Maa Saksa
Pituus 144 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1927 Universum Film A.G. ja Atlantic.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Atlantic Film julkaisi helmikuussa 2013 elokuvan toistaiseksi täydellisimmän, 144-minuttisen version. Levyn arvio jutun lopussa.

Fritz Langin kuuluisin mykkäelokuva, Metropolis (1927), oli aikakautensa suurin mammutti. Ufa:n suuruudenhullua projektia varten rakennettiin massiiviset ja näyttävät lavasteet, elokuvaa varten kiinnitettiin lähes 40 000 avustajaa ja sen kuvauksiin käytettiin aikaa yli puolitoista vuotta. Kun elokuva lopulta oli valmis, oli kustannusarvio ylittynyt nelinkertaisesti, tuhlauksesta syytetty tuottaja Erich Pommer eronnut virastaan ja Ufa konkurssin partaalla.

Metropolis on 2000-luvun suurkaupunki. Teollisuuspohatta Joh Fredersenin (Alfred Abel) johtama kaupunki on jakautunut kahteen osaan: maan alla asuvat orjuutetut työläiset, joiden tehtävänä on pitää kaupunkia ylläpitävät koneet käynnissä. Maan päällä on ylimystön valtakunta urheilukenttineen ja häikäisevän kauniine puutarhoineen. Joh Fredersenin poika Freder (Gustav Fröhlich) rakastuu työläisten hengelliseen johtajaan Mariaan (Brigitte Helm) ja liittyy työläisten joukkoon. Hänen isänsä kääntyy keksijä Rotwangin (Rudolf Klein-Rogge) puoleen käskien tätä kaappaamaan Marian ja valmistamaan hänestä robottikopion. Rotwang tekee työtä käskettyä, mutta toisin kuin Fredersen on pyytänyt, hän tekeekin robotista kansankiihottajan, jonka tehtävänä on tuhota Metropolis.

Vaikka Metropolis nykyään nauttiikin suurta kunnioitusta science fictionin edelläkävijänä, sen ilmestyessä kaikki oli toisin. Yleisö karttoi sitä, kriitikot pitivät sitä näyttävänä, mutta sisällöltään tyhjänä elokuvana ja kuuluisa kirjailija H. G. Wells sanoi elokuvan olevan typerintä, mitä hän oli koskaan nähnyt. Ufa veti elokuvan teattereista välittömästi ensi-illan jälkeen ja leikkasi sen uudelleen, ilman menestystä. Tämän jälkeen elokuva koki todellisen tuhoutumisen, kun levittäjä toisensa jälkeen leikkasi siitä oman versionsa. Koska leikattua materiaalia ei tuohon aikaan säilytetty, pidettiin elokuvan alkuperäisversiota iäksi kadonneena. Kesällä 2008 teki Buenos Airesin elokuvamuseon työntekijä kuitenkin elämänsä löydön hänen löydettyään sattumalta Metropolisin kadonneet kohtaukset. Vaikka materiaali olikin 16mm negatiivilla ja melko huonolaatuista, uskovat restauroijat pystyvänsä palauttamaan kohtaukset alkuperäiseen loistoonsa. Näin Metropoliskin näyttäytyisi elokuvayleisölle ensimmäistä kertaa 80 vuoteen sellaisena, kuin Fritz Lang sen tarkoitti.

Metropolis on saksalaisen elokuvan ällistyttävimpiä luomuksia ja se on kuuluisa ennen kaikkea teknisestä toteutuksestaan. Kaupunkinäkymiä, joihin Langin kerrotaan saaneen vision nähdessään ensimmäistä kertaa öisen Manhattanin silhuetin, on sittemmin varioitu monissa elokuvissa aina Blade Runneria (1982) ja Star Warsia (1977) myöten. Erikoistehosteet ja pienoismallit ovat näyttäviä ja kuvaus ensiluokkaista. Monet analyytikot ovat todenneet Langin ennustaneen työläisjoukoillaan natsien keskitysleirit, mutta vaikka yhtäläisyyksiä kieltämättä on, voidaan sitä pitää enemmänkin jälkiviisautena. Sen sijaan kauhukuvat maailmasta, jossa ihmiset nääntyvät koneidensa ääreen, ovat tänä päivänä yhä todellisempia.

Vaikka tekninen puoli onkin keskeisessä osassa, on elokuvassa tilaa myös roolihahmoille. Alfred Abel on kylmänä teollisuusjohtajana ensiluokkainen, samoin kuin Rudolf Klein-Rogge mielipuolisena keksijänä. Elokuvan tähti on ensimmäistä kertaa valkokankaalla esiintynyt Brigitte Helm kaksoisroolissaan Mariana. Helm kuvaili myöhemmin työskentelyään Langin kanssa elämänsä hirveimmäksi kokemukseksi.

Metropolis ei ole kuitenkaan täydellinen elokuva. Sen käsikirjoituksessa on paikoittain latteuksia, jotka liittyvät useimmiten Frederiin. Heti elokuvan alussa hän muuttuu silmänräpäyksessä isänsä perinnön jatkajasta työläisten oikeuksia puolustavaksi ymmärtäjäksi ja tämä huipentuu kohtaukseen, jossa hän laskeuduttuaan työläisten pariin auttaa heti pyyteettömästi työnsä alle tuupertuvaa miestä. Asiaa ei yhtään auta se, että osan tulkinnut Gustav Fröhlich näyttelee teatraalisesti ja on muutenkin ydinnelikon heikoin lenkki. Vaikka moiset seikat kiusallisia ovatkin, on Metropolis muuten niin vahva ja vaikuttava elokuva, että ne on valmis antamaan anteeksi.

Teksti: 2008 Kari Glödstaf

Blu-ray: Atlanticin julkaisulta 2/2013 elokuva on nähtävissä toistaiseksi täydellisimmässä muodossaan. Se sisältää 25 minuuttia uutta materiaalia, joka löydettiin Argentiinasta vuonna 2008. Uusi restauraatio maksoi noin 600 000 euroa. Puuttumaan alkuperäisestä Berliinin 20-luvun ensi-illasta jää enää 8 minuuttia.

Lisää restauraatiosta »

Löytynyt lisämateriaali antaa elokuvan narratiiville selvää jämäkkyyttä ja juonen seuraaminen helpottuu. Uuden version näkemisen voisi sanoa kuuluvan hyvään elokuvasivistykseen. Kokonaisuus esitettiin Suomessa valkokankaalta ainakin Sodankylässä vuonna 2011.

Kuva on alkuperäinen täyskuva 1.33:1, nyt oivallisesti 1080p muotoon skannattuna. Argentiinasta löydetty, 16mm filmimateriaali erottuu joukosta selvästi muuta heikkolaatuisempana. Syy tähän on negatiivin erittäin heikko kunto ja filmille on epäilemättä tehty kaikki voitava.

Muuten restauraation kuvavirheet ovat vähäisiä ja kontrasti ja tarkkuus erinomaisia. Alkuperäinen filmirakaeisuus on säilytetty hyvin. Kuvanlaadultaan julkaisu lienee paras saatavilla oleva.

Ääniraitana on perushyvä Dolby Digital 2.0. Musiikkiraita on alkuperäinen eli sillä kuullaan muun muassa Wagneria ja Straussia. Berliinin sinfoniaorkesterin äänitti version 2010 restauraatiota varten, joten mukaan soisi myös monikanavaääniversion.

Ei lisämateriaalia.

Blu-ray-teksti: 2013 Aleksi Salonen

DVD: Atlanticin vuoden 2008 DVD-julkaisu on teknisesti erittäin hyvätasoinen. 1.33:1-kuvakoossa esitettävä kuva on lähtökohdat huomioon ottaen harvinaisen hyvä. Hetkittäin lähes kelvottomaan kuntoon ikääntynyt filmimateriaali on moderneilla restaurointitekniikoilla saatu entisöityä hyvin lähelle alkuperäistä loistoaan. Kuvakokoa sen enempää kuin ääniraitaakaan ei jostain syystä ole ilmoitettu levyn kansissa. Kysymyksessä lienee Dolby Digital 5.1-ääniraita.

Lisämateriaalia ei ole levylle löydetty ikävä kyllä juuri lainkaan. Ainoana ekstrana on 9-minuuttinen dokumentti elokuvan entisöinnistä. Dokumentti on lyhyt, mutta se kannattaa ehdottomasti katsoa ennen varsinaista elokuvaa.

DVD-teksti: 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202