Lämäri

Slap Shot (1977)

| DVD
  • 4

Jääkiekkoaiheiset elokuvat, ainakin hyvät sellaiset, luettelee nopeasti yhden käden sormin. Lämäri on kuin yhdysvaltalaisen kiekkoinstituution tilaama imagonnostatusvideo. Se sisältää kaikki olennaise…

Lasse Lepola
julkaistu 2009-01-28 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Yvon Barrette ja Andrew Duncan.
Yvon Barrette ja Andrew Duncan. 

KUVA 3

Lämäri.
Lämäri. 

KUVA 2

"Hansonin veljekset".
"Hansonin veljekset". 

KUVA 1

Jerry Houser ja Paul Newman.
Jerry Houser ja Paul Newman. 

Lämäri

Ohjaus George Roy Hill
Näyttelijät Paul Newman, Michael Ontkean, Lindsay Crouse, Strother Martin, Jerry Houser, Andrew Duncan, Jeff Carlson, Steve Carlson, David Hanson
Maa Yhdysvallat
Pituus 123 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1977 Kings Road Entertainment, Pan Arts ja Universal Pictures
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Charlestown Chiefs kyntää pohja mutia Federal Leaguen kiekkosarjassa. Fiiliksiä ei nostata sekään, että kotikaupungin suurin työllistäjä, paikallinen tehdas on lyömässä ovia säppiin. Huhutaankin, että joukkuetta oltaisiin myymässä toisaalle. Pelaaja/valmentaja Reggie Dunlop (Oscar voittaja Paul Newman) keksii kuin yllättäen lääkkeet alavireisyyden taltuttamiseksi: Chiefs voisi pärjätä likaisella pelillä. Siinä suurena apuna on Hansonin kiekkoileva veljeskatras, jonka joukkueen manageri on puolivahingossa kaupunkiin erehtynyt hankkimaan. Hansonit pistävätkin kentällä hyrskyn myrskyn ja Chiefs lähtee hurjaan nousukiitoon. Pitkästä aikaa kaupungissa pelataan pudotuspelejä ja halli täyttyy ääriään myöten.

Jääkiekkoaiheiset elokuvat, ainakin hyvät sellaiset, luettelee nopeasti yhden käden sormin. Kaikkien aikojen parhaan kiekkoleffan tittelistä taistelevat oikeastaan vain Kurt Russelin tähdittämä, vuonna 2004 valmistunut Miracle ja tietenkin tämä George Roy Hillin sporttiklassikko Lämäri (1977, Yhdysvallat). Molemmissa on hyvät ja huonot puolensa, mutta Lämärissä aitoa lätkätunnelmaa ja hikisten pelivarusteiden käryä on annos enemmän. Lämäri on kuin yhdysvaltalaisen kiekkoinstituution tilaama imagonnostatusvideo. Se sisältää kaikki olennaiset alan osaset: itse pelin lisäksi päästään kurkistamaan pelimatkoja, kaukalon ulkopuolista elämää ja liiallisesta kiekonpeluusta koituneita perhekriisejä, pelaajakauppoja, promotilaisuuksia ja muuta yleistä kädenvääntöä. Lämäri on pelikuvauksiltaan niin mukaansatempaava, että sitä toivoisi olevansa itse lehtereillä heiluttamassa Chiefsien lippua.

Kaukalossa tapahtuvien kamera-ajojen laatu on ihailtavaa. Tästä suuri hatunnosto alan pioneerille, Victor J. Kemperille (mm. Hikinen iltapäivä). Raikas kameratyöskentely on paras ase ajan hammasta vastaan. Lämäriä katsoessa ei edes 70-luvun putkihokkarit häiritse. Valitettavasti Kemperin korkeatasoinen työ menee piloille käsikirjoituksen huonossa toteuttamisessa: elokuva sisältää pitkälle toistakymmentä karkeaa mokaa kuten kesken kohtausta vaihtuvat lavasteet. Mutta tämä oli sitä kultaista 70-lukua tyypillisimmillään. Lämärin pääpaino on ilman muuta itse pelissä.

Ohjaaja Hill halusi tehdä mahdollisimman aidon kiekkotarinan. Niinpä varmuuden vakuudeksi kuvauksiin huolittiin vain luistelutaitoisia näyttelijöitä. Mukana onkin vino pino ”oikeita” lätkänpelaajia, kuten kulttimaineeseen nousseet ”Hansonin veljekset” ja Michael Ontkean, joka teki lopullisen valinnan kiekkoilun ja näyttelemisen välillä päätyen jälkimmäiseen vaihtoehtoon, vaikka hänen perässään oli parikin NHL seuraa. Tämä valinta kannatti ja hänet muistetaankin tätä nykyä mm. suositusta tv-sarjasta Twin Peaks.

Moni voi kysyä, mitä ihmettä palkittu näyttelijä Paul Newman teki Lämärin kaltaisessa marginaalileffassa (jääkiekko oli ja on yhä Yhdysvalloissa suurten lajien, baseballin, koripallon ja jenkkifutiksen, varjoissa). Newman on mukana totta kai rakkaudesta lajiin, mutta seitsemän Oscaria kahmineen Puhalluksen jälkeen harmaantuva Newman oli sangen helppo houkutella mukaan tähän huolettomaan kiekkoleffaan. Newman onkin useasti todennut, että Lämäri on hänelle se kaikkein ikimuistoisin. Esikuvakseen Newman otti kaksi ammattilaispelaajaa. Heistä toinen oli tietenkin John Brophy, monivuotinen alasarjajyrä ja legendaarisen Toronto Maple Leafsin entinen valmentaja. Toisesta esikuvasta voidaan sitten olla montaakin eri mieltä, mutta itse veikkaisin Gordie Howea, joka yli 40 vuotiaana takoi pisteitä niin NHL:ssä kuin toisessakin ammattilaissarjassa, WHA:ssa.

Kaikista puutteistaan, etenkin liibalaaba tyyppisestä lopetuksesta, huolimatta Lämäri on juuri oikeanlainen sekoitus faktaa, fiktiota, komediaa ja draamaa. Lämäri on urheiluelokuvien suunnannäyttäjä ja genren kiistaton merkkiteos, jonka tunnelmaa voi vain yrittää jäljitellä.

DVD: Universalin juhla-dvd julkaisussa on bonusmateriaalia harmittavan heiveröisesti. Pientä lohtua tuo Hansonin veljesten kommenttiraita. Dvd:n voi ostaa joko yksittäisenä versiona tai pakettina yhdessä karmaisevan huonon jatko-osan kanssa.

Katso myös: Lämäri 2 – Toinen erä (2002)

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202