Klaus Kinski, rakas viholliseni

Mein liebster Feind - Klaus Kinski (1999)

| DVD
  • 4

Klaus Kinski, rakas viholliseni (1999) kertoo ohjaaja Werner Herzogin suhteesta kahdeksan vuotta aiemmin kuolleeseen näyttelijä Klaus Kinskiin.

julkaistu 2011-09-29 / päivitetty 20.06. klo 19:07

KUVA 3

Klaus Kinski nuorena elokuvassa
Klaus Kinski nuorena elokuvassa 

KUVA 2

Werner Herzog
Werner Herzog 

KUVA 1

Klaus Kinski Jeesuksena
Klaus Kinski Jeesuksena 

Klaus Kinski, rakas viholliseni

Ohjaus Werner Herzog
Näyttelijät Klaus Kinski, Werner Herzog
Maa Saksa / Iso-Britannia / Suomi / Yhdysvallat
Pituus 95 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Klaus Kinski, rakas viholliseni (1999) kertoo ohjaaja Werner Herzogin suhteesta kahdeksan vuotta aiemmin kuolleeseen näyttelijä Klaus Kinskiin ja heidän viidestä yhteisestä elokuvasta.

Viisi on paljon. Kinski oli ihmisenä vaikea tapaus, narsisti, primadonna, tunnettu sopimusten rikkoja, ajoittain väkivaltainen raivohullu, täydellinen “show off”, kuvausten sabotoija — ja hyvänä päivänään käsitekimpun vastakohta. Elokuvan nimen sanaleikki “best fiend” kuvaa hyvin suhdetta.

Kadonnutta aikaa etsitään vierailemalla historiallisilla paikoilla Saksasta Etelä-Amerikan sademetsiin. Tavalla taikka toisella ne näyttelivät suurta roolia kummankin elämässä. Dokumentti rakentuu kehikkomaisesti elokuvien — Aguirre, Fitzcarraldo, Nosferatu, Woyzeck, Cobra Verde — päälle keskittyen näistä kahteen ensimmäiseen.

Tämän vuoksi Rakas viholliseni melkein vaatii katsomaan Kinskin ja Herzogin yhteiset elokuvat. Ne nähneille dokumentti on rikas tieto- ja anekdoottipankki, joka tukee elokuvia varta vasten äänitettyjä kommenttiraitoja. Hyvä se on autonomisenakin teoksena, mutta elokuvien läpikäynti pilaa ensikatselun magian.

Herzog tapasi Kinskin ensimmäistä kertaa 13-vuotiaana. He asuivat sattumalta samassa talossa. Vuokraemäntä, mesenaatti, tuki rahatonta Kinskia antamalla tälle ullakkohuoneen sekä syötättämällä ja vaatettamalla hänet. Herzogiin teki vaikutus Kinskin tapa raivota joskus kaksikin päivää putkeen.

Niin kuin Herzog, myös Kinski oli itseoppinut. “Taivaasta pudonnut nero” harjoitti valtavasti kehoaan ja ilmaisuaan. Elokuvan lisäksi hän oli mukana teatterissa ja lausui runoja.

Käännekohtana voidaan pitää Herzogin 15-vuotiaana näkemää elokuvaa. Syvän jäljen jätti päällisin puolin banaalilta vaikuttava yksityiskohta: tapa, jolla Kinskin näyttelemä luutnantti herää pöydältä.

Kinski esiintyi ensimmäisen kerran Herzogin Aguirressa, monen mielestä heidän parhaassa elokuvassaan. Yhteistyö oli alusta alkaen sitä itseään. Kuvauspaikalla Kinski muun muassa ampui kiväärillä statistien telttaan ja melkein halkaisi erään kallon miekalla.

Fitzcarraldoa tehdessä alkuasukkaat tarjoutuivat ottamaan raivoavan Kinskin hengiltä, mikäli Herzog näin tahtoi. Nämä ja monet muutkin yksityiskohdat löytyvät Les Blanksin dokumentista Burden of Dreams.

Nimen — ”unelmien painolasti” — poeettisuus on aukaisunsa ansainnut. Herzog vei hyvin vaikean elokuvan päättäväisesti loppuun, sillä muuten hänen olisi pitänyt luopua unelmistaan. Ja mikä on tällainen mies?

Herzogin tuotannon kokonaiskuvaa vasten on helppo ymmärtää, miksi hän kykeni työskentelemään niin usein Kinskin kanssa. Vaikea työrupeama — kuvauspaikkojen viheliäisyys, näyttelijöiden omalaatuisuus — on sääntö, ei poikkeus.

Herzog on usein äärirajoilla, niin yhtä kirjoittamiensa hahmojen kanssa, että heidän harhaisista fantasioistaan tulee vertauskuva sille, mitä elokuvan tekeminen on vaatinut. Elokuvaa Herzog pitää elämäntehtävänään, kohtalonaan. Paikoilleen se asettui jo teini-iässä; hän koki uskonnollisen heräämisen.

Parasta dokumentissa taitaakin olla Herzogin juonto. Rauhallista, kekseliästä jutustelua on miellyttävä kuunnella, mikä tekee esimerkiksi kommenttiraidoista puhdasta musiikkia. Dokumentti on kuvattu alun perin saksaksi, mutta dubattu englanniksi.

Lukemisen arvoinen on myös Kinskin omaelämäkerta Tarvitsen rakkautta (Kirjayhtymä 1991). Herzogin mukaan se on tosin melko fiktiivinen. But who knows? Eikö Kinskin itsensä kirjoittama kirja juuri ole sellainen totuus, johon Herzog on aina pyrkinyt, ekstaattinen totuus, runollinen totuus?

DVD: Atlantic Film on julkaissut (vko 32/2011) dokumentin osana neljän teoksen laitosta “Herzog Collection 2”; dokumentista löytyy myös Future Filmin vanhempi suomalainen julkaisu. Täysikuvan kuvanlaatu riippuu dokumentin kuvalähteestä. Dubattu englanniksi (mono). Lisämateriaalia on Kinskin ja Herzogin lyhyet biografiat. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202