Kiinalainen ruletti

Chinesisches Roulette (1976)

| DVD
  • 5

Rainer Werner Fassbinder -sarja jatkuu. Arjen psykoanalyyttisena päänavauksena Kiinalainen ruletti on hirvittävä kauhuelokuva.

julkaistu 2011-08-05 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Anna Karina, Margit Carstensen, Ulli Lommel
Anna Karina, Margit Carstensen, Ulli Lommel 

KUVA 3

Alexander Allerson, Margit Carstensen
Alexander Allerson, Margit Carstensen 

KUVA 2

Andrea Schober
Andrea Schober 

KUVA 1

Alexander Allerson
Alexander Allerson 

Kiinalainen ruletti

Ohjaus Rainer Werner Fassbinder
Näyttelijät Andrea Schober, Alexander Allerson, Margit Carstensen, Anna Karina, Ulli Lomme
Maa Länsi-Saksa
Pituus 83 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Arvio on osa laajempaa Fassbinder-sarjaa. Katso tarkemmin täältä.

Alkuun pitkä mutta upeasti viettelevä lainaus. J.G. Ballardin aikalaisdiagnoosi hänen Crash-romaaninsa esipuheesta: “20. vuosisataa hallinnut järjen ja painajaisen liitto on synnyttänyt uuden entistä monimielisemmän maailman. Viestintämaisemassa kuljeksii kolkkojen teknologioiden haamuja ja unia, joita voi ostaa rahalla. Lämpöydinasejärjestelmät ja virvoitusjuomamainokset elävät rinta rinnan ylivalotetussa maailmassa, jota hallitsevat mainonta ja pseudotapahtumat, tiede ja pornografia. 20. vuosisadan johtoteemojen suuri parivaljakko — seksi ja paranoia — ohjailee elämäämme. McLuhanin rakastamista suurinopeuksista informaatiomosaiikeista huolimatta muistamme edelleen Freudin syvän pessimismin kirjassaan Ahdistava kulttuurimme. Voyerismi, itseinho, uniemme ja haaveidemme lapsellisuus — nuo psyyken sairaudet kulminoituvat vuosisatamme kauhistuttavimmassa uhrissa: tunne-elämän kuolemassa.”

Kiinalainen ruletti (1976) on valta-analyysi, näytelmä henkisestä väkivallasta porvarillisperheessä. Elämäntapansa vinoutuneisuuden vuoksi sen jäsenet ovat lukkiutuneet minäkeskeisyyteen.

Rainer Werner Fassbinderin toistuva teema ja menetelmä, harhakuvitelmien riisuminen, tulee esiin elokuvan nimessä, seurapelissä. Siinä äidytään leikin varjolla sanomaan, mitä muista ajatellaan, ja nämä määritelmät ovat tietenkin enemmän kuin osuvia. Lopuksi laukeaa revolveri.

Neljän seinän sisälle sijoittuva elokuva on juonellisesti yksinkertainen, ja vauhtiin päästyä kameratyöskentely ottaa vallan. Raajarikkoinen tytär (Andrea Schober) junailee vanhempansa (Alexander Allerson, Margit Carstensen) rakastajineen (Anna Karina, Ulli Lommel) viikonlopuksi kartanoon, jonka he palvelusväkeä lukuun ottamatta luulevat olevan tyhjillään.

Äitinsä vihaama rampa tytär kokee olevansa sekä myrskyn silmässä että sen aiheuttaja. Itseään, psykosomaattista sairauttaan hän syyttää vanhempiensa avioliiton hajoamisesta — tai toisinpäin. Jalostunut itseinho antaa kuolemanvietille kasvot, ja tuhoutumista provosoivassa seurapelissä ollaan hakemassa.

Vanhempiensa tavoin tytär leikkii muilla kuin nukeilla, joita Fassbinderin elokuvissa usein asetetaan ihmisten kanssa vierekkäin. Asetelma viestittää vieraannuttavasti, kuinka samankaltaisia kohteet lopulta ovat. Niin ikään kamera taltioi usein kohteensa peilipintojen kautta tai lasin lävitse.

Vahvojen meikkien ja kampausten alla elokuvan naiset muistuttavatkin suuria nukkeja, kuin marionetteja, joita ohjailevat langat ulottuvat tajunnan ylitse siihen rakenteeseen, joka heidät on luonut kaltaisekseen.

He harhailevat väärän tietoisuuden sumentamina kykenemättä tätä edes tajuamaan. Kasvuympäristö on tehnyt tytöstä sairaan, on Fassbinderin ajatus, ruumiinvamma on sielullista alkuperää. Moolokin kitaa pakoon ei pääse edes lapsen tavoin maailman tarkemmin näkevä taiteilija, Artaudin tuotantoa omanaan esittävä palvelija.

Tässä on pienoiskoossa laitavasemmistolainen näkemys porvarilliseen aikakauteen astuneesta yhteiskunnasta tehtaana, joka tuottaa kaltaisiaan eli inhimillistä jätettä. Politiikan sijaan Fassbinder operoi psykoanalyysista, Freudista käsin.

Valtaosa Fassbinderin elokuvista nojaa Christian Braad Thomsenin mukaan freudilaiseen ihmiskuvaan ja etenkin Freudin teokseen Ahdistava kulttuurimme, näkemykseen tahtovan yksilön ja toimintaa rajoittavan yhteiskunnan sekä ydinperheen sisäisistä ristiriidoista. Fassbinderilla perhe vammauttaa tai tappaa.

Poliittiseen vallankumoukseen Fassbinder ei uskonut, ja itseään hän piti Saksan historioitsijana. Kun hänen tuotantoaan lukee ajan henkeä uhittelevasti rekisteröivinä teoksina, tuntuukin poliittinen lokerointi turhalta. Itseriittoinen, narsistinen kuvainsärkijäkin on osuvampi nimitys.

Arjen psykoanalyyttisena päänavauksena Kiinalainen ruletti on hirvittävä kauhuelokuva, täynnä tappavia katseita ja ihmissuhteiden välineellistymisiä.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film osana kahdeksan levyn pakettia. Se sisältää kokopitkät Effi Briest, Kiinalainen ruletti, Pelko jäytää sielua, Maria Braunin avioliitto, Petra von Kantin katkerat kyyneleet ja Kauppias kaiken aikaa, lyhytelokuvat Das Kleine Chaos ja Der Stadtstreicher, Fassbinderin haastatteludokumentin sekä dokumentin Life, love and Celluloid Fassbinderin urasta ja elämästä. Julkaisut ovat The Rainer Werner Fassbinder Foundationin versioita. Tekstityksenä suomi, ruotsi, norja ja tanska.

Kuva ja ääni: 1.66:1 värikuva, jossa jonkin verran heikkouksia. Ääniraitana mono saksa. Katso tarkemmin pakkaamattomat kuvankaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Lisämateriaali: Elokuvan traileri (2:57 min, tekstitys englanniksi). Sekalaisten still-kuvien galleria (11 kuvaa). Jonathan Rozenkrantzin kirjoittamat tietosanakirjamaisen tiiviit biografiat Fassbinderistä (12 diaa), Anna Karinasta (5 diaa), Margit Carstensenista (6 diaa) ja Ulli Lommelista (7 diaa).

Lisäksi trailerit kahdelle Fassbinderin elokuvalle Pelko jäytää sielua (3:06 min, tekstitys englanniksi) ja Maria Braunin avioliitto (2:57 min, tekstitys englanniksi) sekä elokuville 1941 (1:48 min, ei tekstitystä), The Four Seasons (2:10 min, ei tekstitystä) ja Howard the Duck (1:28 min, ei tekstitystä) (jotka ovat esittelemässä alkuperäisen ruotsalaisen levittäjän katalogia).

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202