Kauppias kaiken aikaa

Händler der vier Jahreszeiten (1971)

| DVD
  • 4

Rainer Werner Fassbinder -sarja jatkuu. Ohjaajansa ensimmäinen avioliittoelokuva lähtee tuhoamaan porvarillista instituutiota ajan hengen radikaaleista poiketen siten, ettei hän kuvaa avioliittoa nais…

julkaistu 2011-06-09 / päivitetty 11.08. klo 10:10

KUVA 4

Hans Hirschmüller
Hans Hirschmüller 

KUVA 3

Hans Hirschmüller, Karl Scheydt
Hans Hirschmüller, Karl Scheydt 

KUVA 2

Irm Hermann, Hans Hirschmüller
Irm Hermann, Hans Hirschmüller 

KUVA 1

Irm Hermann, Hans Hirschmüller
Irm Hermann, Hans Hirschmüller 

Kauppias kaiken aikaa

Ohjaus Rainer Werner Fassbinder
Näyttelijät Hans Hirschmüller, Irm Hermann, Hanna Schygulla, Andrea Schober, Gusti Kreissl, Klaus Löwitsch, Karl Scheydt, Ingrid Caven, Kurt Raab
Maa Länsi-Saksa
Pituus 85 min
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Arvio on osa laajempaa Fassbinder-sarjaa. Katso tarkemmin täältä.

Rainer Werner Fassbinderin ensimmäinen avioliittoelokuva Kauppias kaiken aikaa (1971) lähtee tuhoamaan porvarillista instituutiota ajan hengen radikaaleista poiketen siten, ettei hän kuvaa avioliittoa naisen järjestelmällisenä sortamisena. Sen sijaan suuret naishahmot — äiti, sisko, vaimo — ajavat miehen loppuun, toimivat tämän pyövelinä.

Porvarillista perhettään, äitinsä henkistä väkivaltaa Hans (Hans Hirschmüller) on valmis pakenemaan muukalaislegioonaan asti. Pojan ja äidin ambivalentista jälleennäkemisestä elokuva alkaa, mutta se onkin vain yksi sekaan ladotuista takautumista. Tarkkaavaisuutta vaaditaan, mutta systeemi hahmottuu nopeasti.

Nykyajassa Hans on perheellinen mies, joka vaimonsa (Irm Hermann) kanssa myy vihanneksia ja hedelmiä. Ammatti ja asema proletariaattina, kiertelevänä katukauppiaana, on häpeäpilkku äidille ja sisaruksille. Hän ei opiskellut vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus, ja muuan romanssikin, kaikista niistä lupauksellisin, kaatui miehen duunarin taustaan.

Hans on ajettu nurkkaan, huonoja valintoja hän on tehnyt ja tekee. Ura konstaapelina suli ilotytön huulille, muukalaislegioonaan hän sai vietyä siellä kuolevan ystävänsä, jatkuva ryyppääminen ja stressi ovat tehneet hänestä rajatapauksen, jonka sydän voi liiasta rasituksesta räjähtää hetkenä minä hyvänsä.

Hans on kuin jonain käänteisenä dickensiläisenä haamuna tuomittu todistamaan, kuinka hänen olemassaolonsa on vain muille haitaksi. Mies on arvoton kuumakalle, kuolema muukalaislegioonan riveissä olisi ollut käänne parempaan.

Sairastuminen näet laittaa stopin vaimon hakkaamiselle ja myös vanhan työn tekemiselle — niin, itseään älykkäänä, kovanakin työmiehenä pitänyt huomaa, että kun vaimo neuvoo palkkaamaan apulaisen (Karl Scheydt), alkavat he tehdä voittoa. Pikkuhiljaa vajaakuntoisesta miehestä on kasvamassa yrittäjä ja kunnon kapitalisti, jota perhe ei täysin häpeä. Vaimon unelmissa siintää jo oma kauppa.

Arvottomuutensa, tai paremminkin ihmisen yleisen arvottomuuden, Hans on ymmärtänyt aina, ja vaikka hän olisi heikkoina hetkinä epäillyt kantaansa, ei se enää ole mahdollista. Kun viimein kelvolliseksi apumyyjäksi saadaan ystävä muukalaislegioonasta (Klaus Löwitsch), on saavuttu tilanteeseen, jossa Hans voi korvattuna poistua näyttämöltä.

Elämä jatkuisi, parempana, kun yritys saisi tehokkaamman pomon, nainen vahvemman puolison, tytär huolehtivamman isän eikä äidin ja sisarustenkaan tarvitsisi enää hävetä, sillä kuolleen kuulumisia ei edes uteliain naapuri kysele.

Jonkinlaisena kyynisyyden loppukirinä Hans alkaa kumota paukkuja, jotka kuolettavina osumina symboloivat kaikkea sitä, jota hän elämässään on joutunut kestämään. Läpi käydään koko kaari lapsuudesta lähipäivien sattumuksiin. Elämä on paskaa, ihmiset sikoja, todellinen onnellisuus siksi mahdotonta; parempi olisi olla syntymättä.

Mutta kuten Schopenhauer tiesi, harva siihen on pystynyt, jos kukaan.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film osana kahdeksan levyn pakettia. Se sisältää kokopitkät Effi Briest, Kiinalainen ruletti, Pelko jäytää sielua, Maria Braunin avioliitto, Petra von Kantin katkerat kyyneleet ja Kauppias kaiken aikaa, lyhytelokuvat Das Kleine Chaos ja Der Stadtstreicher, Fassbinderin haastatteludokumentin sekä dokumentin Life, love and Celluloid Fassbinderin urasta ja elämästä. Julkaisut ovat The Rainer Werner Fassbinder Foundationin versioita. Tekstityksenä suomi, ruotsi, norja ja tanska.

Kuva ja ääni: 1.37:1 pahimmista sotkuista siivottu kelvollinen värikuva, mono saksa. Katso tarkemmin pakkaamattomat kuvankaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.

Lisämateriaali: Sekalaisten still-kuvien galleria (15 kuvaa). Jonathan Rozenkrantzin kirjoittamat tietosanakirjamaisen tiiviit biografiat Fassbinderistä (12 diaa), Hans Hirschmüllerista (4 diaa), Klaus Löwitschista (4 diaa) ja Hanna Schygullasta (7 diaa) sekä triviatietoa elokuvasta (2 diaa).

Lisäksi trailerit kolmelle Fassbinderin elokuvalle Pelko jäytää sielua (3:06 min, tekstitys englanniksi), Maria Braunin avioliitto (2:57 min, tekstitys englanniksi) ja Kiinalainen ruletti (2:57 min, tekstitys englanniksi) sekä elokuville 1941 (1:48 min, ei tekstitystä), The Four Seasons (2:10 min, ei tekstitystä) ja Howard the Duck (1:28 min, ei tekstitystä) (jotka ovat esittelemässä alkuperäisen ruotsalaisen levittäjän katalogia).

Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202