Huuliharppukostaja

C'era una volta il West (1968)

  • 5

Sergio Leonen villin lännen ooppera, vuonna 1968 valmistunut Huuliharppukostaja on kertomus salaperäisestä Harmonicasta, joka saapuu rautatietyömaalle tehdäkseen välit selväksi paikallisten pyssymiest…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-07 / päivitetty 17.11. klo 22:10

KUVA 4

Charles Bronson ja Henry Fonda
Charles Bronson ja Henry Fonda 

KUVA 3

Claudia Cardinale ja Charles Bronson
Claudia Cardinale ja Charles Bronson 

KUVA 2

Charles Bronson ja Jason Robards
Charles Bronson ja Jason Robards 

KUVA 1

Al_Mulock, Jack Elam, Charles Bronson ja Woody Strode
Al_Mulock, Jack Elam, Charles Bronson ja Woody Strode 

Huuliharppukostaja

Ohjaus Sergio Leone
Näyttelijät Charles Bronson, Henry Fonda, Jason Robards, Claudia Cardinale
Maa Italia
Pituus 159 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1968 Finanzia San Marco, Rafran Cinematografica ja Paramount Pictures.

Kun amerikkalainen lännenelokuva alkoi 1960-luvun alussa käydä kuolinkamppailuaan ja ainoastaan Sam Peckinpahilla tuntui olevan mielenkiintoa ja taitoa pitää sen elonliekkiä yllä, siirtyi valta vanhalle mantereelle, tarkemmin sanoen Italiaan. Alkoi spagettiwesternien aikakausi, jota rikastuttivat monet ohjaajat Sergio Leonesta Sergio Corbucciin, Lucio Fulcista Sergio Sollimaan. Italialainen elokuva oli jälleen keskipisteenä ja vieläpä amerikkalaisten omimmalla lajityypillä.

Eurooppalainen lännenelokuva voi kuulostaa eriskummalliselta, mutta itse asiassa westernejä tehtiin jo mykkäkaudella Saksassa ja Ranskassa. Nämä varhaiset ”eurolänkkärit” eivät kuitenkaan nousseet samalle arvostuksen tasolle kuin 1960-luvun italialaisteokset, jotka toivat uusia tuulahduksia pahoin pölyttyneeseen genreen. Spagettiwesternit olivat amerikkalaisia virkaveljiään huomattavasti väkivaltaisempia, likaisempia ja kaikin puolin todentuntuisempia – todennäköisesti nämä seikat ovat suuri syy siihen, että varsinkin nuorten keskuudessa spagettiwesternit tuntuvat lyövän amerikkalaisten vastaavat maan rakoon.

1960-luvun spagettiwesternien tunnetuimpiin edustajiin lukeutuva, Sergio Leonen ohjaama Huuliharppukostaja (1968, Italia / Yhdysvallat) sijoittuu rautatien rakennusaikaan. Tapahtumapaikkana on Flagstonen kyläpahanen, jonne levittäytyvän rautatien mukana saapuu paitsi mahdollinen vauraus, myös ahneus, pelko ja väkivalta. Sen ilmentymä on rautatiemiljonääri Mortonille työskentelevä murhamies Frank, jonka häikäilemättömyys ja kylmäverisyys vievät väkeä hautausmaalle kaikkialla. Flagstonessa Frankin tielle tulee kuitenkin mutkia, kun kuvankaunis Jill McBain saapuu ottamaan haltuunsa kuolleen miehensä maatilan ja maat. Lisäksi Frankilla on huolia salaperäisen Harmonican taholta, jolla tuntuu olevan halua laittaa kapuloita Frankin suunnitelmiin.

Morton: Not bad. Congratulations. Tell me, was it necessary that you kill all of them? I only told you to scare them.
Frank: People scare better when they’re dying.

Huuliharppukostaja, alkuperäiseltä nimeltään “Olipa kerran lännessä…” on kaunistelematon kertomus ajasta, jolloin laki ja sivistys olivat vielä vieraita asioita rajaseuduilla, joilla vallitsivat vahvimman ja nopeimman oikeudet. Rajaseudun veristä historiaa on usein esitetty romantisoidusti, mutta Leonen kuolemanoopperassa siitä on riisuttu viimeisetkin armopalat ja iltanuotioiden sankarimyytit. Jäljellä on vain karu ja kaunistelematon maailma, väkivallan valtakunta, jollaisena lännen historiasta intohimoisen kiinnostunut Leone sen koki ja jollaisena hän halusi sen näyttää.

Pistoolein käytävät välienselvittelyt ovat kaikkien lännentarinoiden suola, mutta jostain syystä näitä on elokuvissa nähty erittäin harvoin, eikä silloinkaan kovin mieleen jäävästi. Tässäkin suhteessa Leone oli poikkeus. Itse en ole koskaan lämmennyt Hyvien, pahojen ja rumien (1966) lopputaistelulle, mutta Huuliharppukostajan kaksi kuuluisaa ”kaksintaistelua” olen valmis nostamaan elokuvahistorian hienoimpien joukkoon. Ensimmäistä, jossa kolme Frankin revolverisankaria on tullut tappamaan Flagstoneen saapuneen Harmonican, pohjustaa vieläpä suurenmoinen vuoropuhelu:

Harmonica: And Frank?
Man: Frank sent us.
Harmonica: Did you bring a horse for me?
Man: Well… looks like we’re… looks like we’re shy one horse.
Harmonica: You brought two too many.

Suureellinen ja maalauksellinen Huuliharppukostaja on monen taiturimaisen osaajan summa. Leonen lisäksi elokuvaa olivat suunnittelemassa hieman toisenlaisista teoksista muistetut Bernardo Bertolucci (Viimeinen keisari, 1900) ja Dario Argento (Tenebre, Suspiria), jotka jättivät lopullisen käsikirjoituksen tekemisen Leonen ja Sergio Donatin haltuun. Laajasta aiheestaan huolimatta Huuliharppukostaja on tiivis, eikä se rönsyile puoleen tai toiseen. Toimintaa on mukana sopiva määrä eikä se nouse missään vaiheessa itsetarkoitukselliseksi. Hahmot ovat inhimillisiä ja ne saavat tilaa ja aikaa kehittyäkseen. Lavastuksesta ja puvustuksesta huolehtinut Carlo Simi on tehnyt ensiluokkaista työtä ja Tonino Delli Collin huikeista laajakuvaratkaisuista olisi John Fordkin ollut ylpeä. Ennio Morriconen musiikki antaa Huuliharppukostajalle sen viimeisen silauksen, eikä unohtaa sovi Mickey Knoxin jo legendaariseksi muodostunutta dialogiakaan.

Roolihahmoja on lukuisia, mutta käsikirjoituksen ja ohjauksen vahvuudesta kertoo se, ettei yksikään niistä jää taka-alalle. Kun puhutaan lännenelokuvien pahuuden ruumiillistumasta, ei voida sivuuttaa Huuliharppukostajan Frankia, sinisilmäistä tappajaa, joka niittaa tunteettomasti niin naiset kuin lapsetkin. Tällaisenaankin Frank olisi varmasti kenen tahansa näyttelemänä mieleen jäävä, mutta korkeuksiin sen nostaa kuitenkin hahmon tulkitsija Henry Fonda, periamerikkalaisia figuureja Abraham Lincolnista Wyatt Earpiin esittänyt näyttelijäsuuruus. Frankin vastapelurina toimivat Harmonicaa esittävä Charles Bronson (Väkivallan vihollinen), jäyhä ja hiljainen kostaja, joka tietää milloin vaietaan ja milloin tulee toimia. Jason Robards (Balladi Cable Hoguesta, Magnolia) tekee hienon roolityön Cheyennenä, samoin Gabriele Ferzetti jää mieleen ahneena rautatiemiljonääri Mortonina. Naiskauneutta elokuvaan tuo Claudia Cardinale (8½), joka lunastaa roolillaan pysyvän sijan western-naisten suurten joukossa Mercedes McCambridgen ja Joan Crawfordin (molemmat Johnny Guitar) sekä Angie Dickinsonin (Rio Bravo) rinnalla.

Lännenelokuvien suurten joukkoon lukeutuva Huuliharppukostaja ei saanut valtavia suosionosoituksia heti ilmestyttyään, vaan pikemminkin se on hivuttautunut pikkuhiljaa lännenklassikoiden etujoukkoon. Sergio Leonen mestariteos on aivan amerikkalaisten virkaveljiensä veroinen, lännenlegendaa omalla tavallaan esittävä järkäle, jonka parissa on helppo viihtyä useammin kuin vain yhden kerran.

Harmonica: Your friends have a high mortality rate Frank.

Teksti © 2008 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202