Federico Fellini -sarja päättyy. Fellinin ensimmäinen värielokuva on suuri psykoanalyyttinen istunto, vapaata assosiaatiota, patoutumien purkua ja elämänvoiman palauttamista.
Federico Fellini ohjasi ensimmäisen värielokuvansa vasta 60-luvun puolivälissä. Juuri värien käytöltään häikäisevänä kokemuksena Giulietta ja viettelykset (1965) jää mieleen. Teoksen Fellini omisti vaimolleen Giulietta Masinalle, joka esittää pääosaa.
Fellini kertoo vanhaa tarinaa, mutta näkökulma on poikkeuksellisesti vaihtunut. Kun keskiössä on usein ollut kriisejänsä läpikäyvä pettävä mies ja tämän Via Dolorosa, nyt pääosassa on keski-ikäinen nainen, petetty puoliso, se aito uhri.
Herkkä Giulietta (Masina) on viisitoista vuotta naimisissa ollut porvarisrouva ja keski-ikäinen kotiäiti, joka uskoo henkimaailman asioihin. Kotoa poissa olevan miehensä hän epäilee pettävän häntä. Varmistus saadaan yksityisetsiviltä, jotka lyövät pöytään konkreettista todistusaineistoa.
Epäilys ja epäilyksen varmistuminen vievät naisen oudolle matkalle kuin satujen maailmaan. Kuvastoltaan symbolistista, alitajunnasta ja muistoista ylösnousevaa, fantasiaa sekoitetaan arkeen, joka 60-luvulle ominaisesti tuntuu sekin olevan fantasiaa, tieteisfiktiota. Havaittavissa on italialainen muotiteema eli modernisoituneesta yhteiskunnasta vieraantuminen.
Giuliettan matka on odysseia itseen, felliniläisittäin ihmisen seksuaaliseen puoleen ja myös kaikkeen torjuttuun koko elämän ajalta. Siitä hänen on selvittävä saadakseen voimaa irrottautua parisuhdehelvetistä.
Viettelykset ovat vieraita miehiä, joilta voisi hakea hetkittäistä tukea ja turvaa, ehkä kostaa omalle aviomiehelle. Giuliettan matkakumppani on hänen villi naapurinsa Suzy, joka yllyttää kokeilemaan omia rajoja.
Giulietta ja viettelykset on yksi suuri psykoanalyyttinen istunto, vapaata assosiaatiota, patoutumien purkua ja elämänvoiman palauttamista. Liisa seikkailee torjuttujen muistojen surrealistisessa Ihmemaassa aina moraalisena voittajana.
Teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA