Frankenstein

Frankenstein (1931)

| DVD
  • 5

Vuoden 1931 klassikko muistetaan ensisijaisesti Boris Karloffin huikeasta roolityöstä hirviönä. Teos nosti myös ohjaaja James Whalen Hollywoodin eturiviin.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 02.01. klo 02:02

KUVA 4

Boris Karloff
Boris Karloff 

KUVA 3

Edward Van Sloan ja Boris Karloff
Edward Van Sloan ja Boris Karloff 

KUVA 2

Boris Karloff
Boris Karloff 

KUVA 1

Colin Clive ja Boris Karloff
Colin Clive ja Boris Karloff 

Frankenstein

Ohjaus James Whale
Näyttelijät Boris Karloff, Colin Clive, Edward Van Sloan, Mae Clarke, Dwight Frye
Maa Yhdysvallat
Pituus 71 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1931 Universal Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Draculan menestyksen innoittamana päätti Universal siirtää valkokankaalle toisenkin klassisen kauhuteoksen. Monien vaihtoehtojen jälkeen päädyttiin Mary Shelleyn teokseen Frankenstein (1818). Kun aihe oli valittu, oli ohjaajan ja näyttelijöiden vuoro. Tämäkin tuotti päänvaivaa. Robert Florey oli jo aloittanut työstämään elokuvan käsikirjoitusta ja tehnyt roolijaotkin selviksi: Leslie Howard Henry Frankensteinin rooliin, Bette Davis tämän morsiameksi ja hirviöksi itseoikeutetusti Bela Lugosi (Dracula). Tuottaja Carl Laemmle Jr. oli kuitenkin toista mieltä ja siirsi koko joukon toisiin projekteihin. Englantilaissyntyinen James Whale sai tehtäväkseen ohjata elokuva. Hän valitsi rooleihin omat suosikkinsa, mutta hirviön esittäjää ei vain tahtonut löytöä. Sattumalta hän tapasi Boris Karloffin (William Henry Pratt, 1887-1969) ja loppu onkin historiaa.

Henry Frankenstein (Colin Clive) on nuori ja intomielinen tiedemies, jonka tavoitteena on luoda keinotekoinen, kuolleiden ruumiinosista luotu olento ja herättää tämä henkiin. Apulaisensa Fritzin (Dwight Frye, Dracula) avulla hän ryöstää ruumiita hautausmaalta ja milloin mistäkin. Pitkien ponnisteluiden ja kokeiden jälkeen hän onnistuu tavoitteissaan.

Boris Karloffista tuli hetkessä suuri tähti. Eikä ihme, sillä hän tulkitsee roolinsa ilmiömäisesti antaen hirviölle sielun ja inhimillisyyden, joka valtaosista aiheen filmatisoinneista puuttuu. Karloffin tulkinta on niin vahva, että huolimatta elokuvan yli 70 vuoden iästä, on hän edelleenkin ainoa oikea Frankensteinin hirviö. Karloffin ja Whalen täydellinen ymmärrys hirviötä kohtaan johtaa siihen, että hirviöstä tulee elokuvan sympaattisin hahmo. Väärin ymmärretty luomus, joka haluaa elämältä sitä mitä muutkin: ymmärrystä ja hyväksyntää.

Muut näyttelijäsuoritukset ovat jääneet Karloffin varjoon, osin aiheetta. Colin Clive on erinomainen neuroottisen Henry Frankensteinin roolissa, samoin kuin Edward Van Sloan (Dracula) tohtori Weldmanina. Muu Universalin vakiokaarti tukee tarinaa mallikkaasti, eikä jää vain taustalle, kuten kävi Draculassa. Elokuvahistorian tunnetuin hirviömaski on Jack Piercen taidonnäyte. Hän tutki anatomiaa, kirurgiaa sekä rikoshistoriaa kuukausia saadakseen hirviöstä mahdollisimman aidon. Lopputulosta onkin usein kömpelösti jäljitelty.

Huolimatta siitä, että Frankensteinista on tehty lukemattomia versioita tämän jälkeenkin, ja osa todella suurilla budjeteilla, on James Whalen elokuva edelleen se ainoa oikea Frankenstein -filmatisointi.

DVD: Classic Monster Collection -versio on kelpo hankinta. Kuvan laatu on tämän ikäiseksi elokuvaksi aivan hyvä. Huonompia kohtauksia on paikka paikoin ja kuvassa on tuttuun tapaan naarmuja ja roskia. Onneksi näitä ei kuitenkaan ole paljoa. 2.0 Dolby Digital -ääni on perustasoa. Tekstityksiä löytyy seitsemän, joista viisi on myös valikkokielenä (englanti, suomi, ruotsi, hollanti, tanska). Myös kaikki ekstrat on tekstitetty suomeksi.

Ekstroja onkin enemmän kuin tämän ikäisissä elokuvissa yleensä ja ne ovat mielenkiintoisia. Frankenstein -tiedostoissa kerrottaan niin elokuvan kuin kirjankin synnystä, muistellaan elokuvan tekijöitä sekä kerrotaan paljon triviaa. Elokuvahistorioitsija Rudy Behlmerin kommenttiraidalla kuullaan niin ikään triviaa elokuvan teosta. Vajaa kymmenminuuttinen Boo! -lyhytelokuva on hauska hupailu, jossa nähdään pätkiä vanhoista kauhuelokuvista. Lisäksi löytyy kuvagalleria sekä traileri.

Teksti: © 2003 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202