Diktaattori

The Great Dictator (1940)

| DVD
  • 4

Charles Chaplinin ohjaama satiiri fasismista ja Adolf Hitleristä, Saksan “suuresta johtajasta”, on kaikkien aikojen rohkeimpia elokuvia.

Kari Glödstaf
julkaistu 2011-03-24 / päivitetty 20.06. klo 20:08

KUVA 4

Charles Chaplin
Charles Chaplin 

KUVA 3

Diktaattori
Diktaattori 

KUVA 2

Diktaattori
Diktaattori 

KUVA 1

Charlie Chaplin
Charlie Chaplin 

Diktaattori

Ohjaus Charles Chaplin
Näyttelijät Charlie Chaplin, Jack Oakie, Henry Daniell, Paulette Goddard
Maa Yhdysvallat
Pituus 120 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1940 Charles Chaplin Productions.
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Menestykseksi osoittautuneen Nykyajan (1936) jälkeen Charles Chaplin alkoi valmistella uutta elokuvaa, parodiaa miehestä, joka “varasti hänen viiksensä”. Chaplinin elokuvan kohteena oli siis kukapa muu kuin Adolf Hitler, suuri Saksan johtaja.

Vielä tuohon aikaan Hitlerin epäinhimillisistä teoista ei juuri ollut tietoa, joten Chaplin sai osakseen paikka paikoin kovaakin arvostelua. Kun totuus Hitlerin julmuuksista myöhemmin tuli ilmi, muuttuivat mielipiteetkin. Chaplin itse tosin totesi, ettei olisi voinut tehdä elokuvaansa, mikäli olisi tiennyt, millaisia hirviömäisyyksiä natsi-Saksassa tehtiin.

Diktaattori (1940) on kertomus kahdesta täysin erilaisesta, toisiaan ulkonäön puolesta täydellisesti muistuttavasta henkilöstä. Toinen heistä on juutalainen parturi, joka loukkaantuu ensimmäisen maailmansodan melskeessä ja menettää muistinsa. Kun hän vuosien kuluttua palaa kotikaupunkiinsa, on kaikki dramaattisesti muuttunut: maata hallitsevan kaksoisristipuolueen ylin johto on asettanut juutalaiset suurennuslasin alle ja tarkkailee heidän toimiaan herkeämättä.

Kaksoisristin — jonka englanninkielinen nimi tarkoittaa petosta — johdossa on Adenoid Hynkel, käsittämätöntä siansaksaa kansalleen julistava diktaattori, joka suuruudenhulluudessaan haaveilee koko maailman valloittamisesta. Apunaan hänellä ovat juutalaisia syvästi vihaava Garbitsch sekä lihava sotamarsalkka Herring. Valitettavasti vain Hynkelin sotakoneiston johto ei ole hänen veroistaan ja Tomanian valtiossa vallitseekin enemmän sekamelska kuin sotilasvaltiolle ominainen tiukka kuri ja järjestelmällisyys.

Diktaattori oli Chaplinin ensimmäinen varsinainen äänielokuva, joten sen valmisteleminen ja varsinkin dialogin kehittely vaativat runsaasti aikaa. Niinpä liki 300-sivuiseksi paisunutta käsikirjoitusta hiottiin miltei vuoden verran, ennen kuin Chaplin oli tyytyväinen lopputulokseen. Hynkelin hahmoa hän kehitteli katsomalla kaiken saatavilla olevan uutismateriaalin Hitleristä. Kuvauksiin käytettiin yli vuosi ja kun Diktaattori sai ensi-iltansa, oli elokuvan tekoon käytetty lähes kaksi vuotta. Elokuvan, johon Chaplin oli sijoittanut koko omaisuutensa.

Vaikka Diktaattorin keskeisin hahmo onkin Chaplinin loistavasti esittämä Hynkel, ei hän jättänyt tarinan toistakaan puolta, hirmuhallinnon alla elävän kansan kuvaamista, huomiotta. Yleisilmeeltään monin paikoin hervottomaksi pilanteoksi äityvän elokuvan pintakerroksen alta löytyy koskettavia tapahtumia juutalaisyhteisön vaikeasta elämäntilanteesta, jossa sotilaiden mielivaltainen kiusanteko oli arkipäivää. Huippunsa tällä osa-alueella elokuva saavuttaa kohtauksessa, jossa parturi asettuu kahta liikkeensä ikkunoita töhertävää sotilasta vastaan ja on hyvin lähellä joutua hirtetyksi.

Täydelliseksi farssiksi elokuva puolestaan huipentuu siinä vaiheessa, kun Bacterian yhtä lailla suuruudenhullu diktaattori Benzino Napaloni saapuu valtiovierailulle. Heidän kohtaamisestaan alkaa aivan uskomattomiin sfääreihin kohoava kinastelu siitä, kumman maan sotajoukot ovat mahtavammat ja kumpi on parempi sotilasjohtaja yleensäkin. Ruokailukohtaus on aivan hulvaton, joskin se sisältää yhden Chaplinin heikoimmista gageista: sen, jossa Hynkel erehtyy syömään sinappia. Sen sijaan elokuvan loppuhuipennus parturin pitämine puheineen, on vähättelyistä huolimatta erinomainen: katsoja voi sielunsa silmin nähdä puhujakorokkeella Chaplinin itsensä, ihmiskunnan teoista syvästi huolissaan olevan taiteilijan.

Näyttelijävalinnat osuivat nappiin. Chaplin itse vastaa elokuvan hienoimmasta roolisuorituksesta. Napalonin osaan kiinnitetty Jack Oakie on myös tahollaan aivan loistava ja miltei varastaa ne kohtaukset, joissa hän esiintyy. Aina yhtä varmasti näyttelevä Henry Daniell (Kamelianainen, 1936) on erinomainen jäätävänä Garbitschina, Nykyajassakin näytellyt Paulette Goddard loistaa puolestaan juutalaisparturin mielitiettynä.

Chaplinin Diktaattori on hieno elokuva, joka jaksaa naurattaa kerta toisensa jälkeen sekä myös muistuttaa Chaplinin rohkeudesta elokuvantekijänä — jos hän olisi kuunnellut elokuvan tekoa kritisoivien mielipiteitä, ei tätä teosta olisi koskaan syntynyt. Elokuvan muutamat pienet kauneusvirheet häiritsevät ainakin minua, joskin uskon olevani mielipiteideni kanssa jokseenkin yksin.

Teksti: © 2006 Kari Glödstaf

DVD/Blu-ray: Pan Visionin helmikuussa 2011 julkaisema yhteisjulkaisu sisältää elokuvasta sekä DVD- että Blu-ray-version. Versio on ranskalaisen Mk2 Editionsin korkealaatuinen masterointi eli nähtävästi DVD:n osalta sama kuin parin vuoden takainen Warner Bros.:in julkaisu. Ei sisällä lisämateriaalia.

DVD-teksti: © 2011 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202