Arabian Lawrence

Lawrence of Arabia (1962)

| DVD
  • 5

David Leanin mahtipontinen aavikkoseikkailu on kertomus brittiupseerista, jonka avustuksella arabiarmeija kukistaa turkkilaisjoukot. Pääosaa tässä suurelokuvassa esittää Peter O’Toole.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-01-01 / päivitetty 18.11. klo 17:05

KUVA 1

Peter O'Toole
Peter O'Toole 

Arabian Lawrence

Ohjaus David Lean
Näyttelijät Peter O'Toole, Omar Sharif, Anthony Quinn, Alec Guinness, Jack Hawkins
Maa Iso-Britannia
Pituus 228 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1962 Horizon Pictures
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

David Lean, toisen maailmansodan jälkeisen Englannin kuuluisin ohjaaja teki uransa aikana kahdeksantoista elokuvaa. Leanin filmografiasta löytyy monen lajityypin edustajia, mutta parhaiten mies muistetaan eeppisistä suurelokuvistaan. Leanin kuuluisin elokuva, Arabian Lawrence valmistui 1962. Se palkittiin seitsemällä Oscarilla, joista jokaisen voi sanoa tulleen täysin ansaitusti.

Elokuva kertoo Thomas Edward Lawrencesta, sotilaskuriin sopeutumattomasta brittiupseerista, joka osastolleen hyödyttömänä päätetään siirtää Kairosta Arabian niemimaalle, jossa Englanti sotii arabiliittolaistensa kanssa Turkkia vastaan. Siirto on Lawrencelle mieluinen, sillä viimein hän saa mahdollisuuden osoittaa kykynsä sotilaana. Lawrencen johdolla arabiarmeija valloittaa turkkilaisilta Akaban kaupungin saaden näin ensimmäisen merkittävän voittonsa. Menestyksestä huumaantunut Lawrence päättää jäädä arabien pariin johdattaakseen heidät uusiin, merkittäviin voittoihin.

Arabian Lawrence on näyttävä elokuva, joka ei sorru amerikkalaisille virkaveljilleen tyypilliseen ulkokultaisuuksilla pröystäilyyn, vaan tunkeutuu pintaa syvemmälle. Elokuva perustuu Lawrencen omiin kirjoituksiin, joista käsikirjoituksen muokkasi Oscar-ehdokkuuden saanut Robert Bolt. Tarina kantaa jouhevasti koko neljän tunnin kestonsa ajan antaen massiivisten sotakohtausten keskellä tilaa myös roolihahmoille, jotka kasvavat ja kehittyvät elokuvan aikana realistisesti ja uskottavasti. Lean pitää laajan tarinan taiturimaisesti koossa eikä anna elokuvan tason pudota missään vaiheessa. Arabian Lawrence kuuluu lajityyppinsä valioihin ja tarjoaa katsojalleen lukemattomia nautinnollisia katselukertoja.

Tositapahtumiin pohjautuvan elokuvan keskipisteenä on luonnollisesti Peter O’Toolen hienosti tulkitsema Lawrence, jonka tarinan elokuva kertoo sotilasuran loppuun saakka sivuten myös hänen kuolemaansa. Se on kasvukertomus, jossa tavallisesta brittiupseerista kasvaa sodan edetessä suuri sotapäällikkö ja taitava strategi. Elokuva ei kuitenkaan tyydy pelkän legendan vaalimiseen, vaan paljastaa myös kolikon toisen puolen näyttämällä mitä tapahtuu, kun henkilö kasvaa itseään suurempiin mittoihin.

Arabian Lawrence on visuaalisesti häikäisevä elokuva. Kuvaaja Freddie Young maalailee kamerallaan silmiä hivelevän tyylikkäitä aavikkokuvia. Vastaavasti hän tallentaa myös pieniä yksityiskohtia ja kohtauksia taidokkaasti ja lataa koko komeuden täyteen visuaalista voimaa. Erinomaisena tukena Youngille ovat lavastuksesta huolehtinut John Box sekä säveltäjä Maurice Jarre, jotka kaikki saivat työstään Oscar-palkinnon. Voi vai kuvitella millaisen vaikutuksen elokuva tekisi suurelta kankaalta katsottuna.

Elokuva on täynnä laadukkaita näyttelijäsuorituksia. O’Toolen lisäksi esillä ovat niin Omar Sharif, Anthony Quinn kuin Alec Guinnesskin, joista jokainen tulkitsee roolinsa vahvasti ja uskottavasti. Sharif oli O’Toolen lailla ehdokkaana Oscar-palkintoon, mutta pysti meni molemmilta sivu suun. Sivuhuomautuksena mainittakoon, ettei elokuvan keskeisissä rooleissa esiinny ainoatakaan naisnäyttelijää.

Arabian Lawrence on vahvasti toteutettu elokuva, joka palkittiin vielä parhaasta ohjauksesta sekä ilmestymisvuotensa parhaana elokuvana. Siinä ei ole mitään turhaa tai puolivillaisesti toteutettua. Arabian Lawrence on suuri klassikko, joka kuuluu olennaisena osana jokaisen eeppisistä suurelokuvista pitävän kokoelmiin.

DVD: Kahdelle levylle jaettu anamorfinen kuva on perua vuoden 1989 restauroinnista, jolloin elokuva laajennettiin täyteen muotoonsa lisäämällä siihen aiemmin puuttunutta materiaalia. Kuva on laadultaan hyvä, joskin valittamisen aihetta ilmenee monin paikoin esiintyvästä reunaterävöityksestä sekä yökohtausten vaaleudesta. Pieneltä ruudulta katsottuna moiset seikat eivät juuri häiritse, mutta tykin omistajien kannattaa olla varuillaan.

Kolme ääniraitaa (englanti, saksa, espanja) on kaikki miksattu 5.1 muotoon ja ne toistavat Jarren tyylikkään musiikin kaikkia kanavia hyväksi käyttäen. Sen sijaan muu toiminta keskittyy pääasiassa etualalle, eikä taistelukohtauksissa tarvittavaa tilan tuntua pääse juurikaan syntymään.

Lisämateriaalia on mukana kiitettävä määrä. Kommenttiraita loistaa poissaolollaan, mutta muuten ei valittamisen aihetta ole. Tunnin mittaisen making of -dokumentin lisäksi levyille on sijoitettu kolme lyhytelokuvaa, restauroinnissa mukana olleen Steven Spielbergin haastattelu, tietoa Lawrencen seikkailuista ja matkoista Arabiassa, trailereita sekä kaksi dvd-rom osiota.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »

Wendy

| DVD | 27.02.

Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.

Lue lisää »

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Follow Me

| Blu-ray | 31.03.

Somen sairaalloisuuteen herättelevässä pakohuoneessa eivät palaset loksahda paikoilleen.

Lue lisää »

After We Collided

| DVD | 03.05.

Nuorten aikuisten Fifty Shades of Greyssä tapellaan ja nussitaan, mutta mitään ei tapahdu.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian Lue arvio »

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202