HENKILÖ
Ohjaaja-käsikirjoittaja-näyttelijä: Woody Allen
PÄIVITETTY 17.09.2013 15:03
Kuva: David Shankbone
AKTIIVISET VUODET: 1950—
MERKKITEOKSET: Annie Hall (1977), Manhattan (1979), Hannah ja sisaret (1986), Kairon purppuraruusu (1985), Rikoksia ja rikkomuksia (1989)
GENRET: Draama, Komedia
Internet Movie Database
Wikipedia

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Klassikkoarvio: Annie Hall (1977)
Annie Hall on yksi niistä elokuvista, jotka mainitaan melkeinpä aina, kun puhutaan kaikkien aikojen merkittävimmistä amerikkalaisista elokuvista. Jos ihminen on nähnyt yhden Woody Allenin elokuvan elämänsä aikana, se on todennäköisesti juuri Annie Hall. (Antti Honkala)

Klassikko- ja DVD-arvio: Zelig (1983)
Woody Allenin tour-de-force on edelleen kaikkien aikojen dokumentti tapahtumista, joita ei koskaan tapahtunut. Nerokas konsepti todellisesta jokamiehestä Leonard Zeligistä (Allen), joka kameleontin tavoin muuttui kirjaimellisesti aina seuransa kaltaiseksi, on toteutettu pettämättömällä tyylitajulla ja itseironisella huumorilla. Mukadokumentti on paitsi ilkikurinen katsaus moniin 1900-luvun keskeisiin ihmistieteellisiin näkemyksiin, myös konkreettisen elokuvateorian taidonnäyte. (Aleksi Salonen)

DVD-arvio: Radio Days (1987)
Radio Days on Woody Allenin vuonna 1987 ohjaama elokuva, joka käsittelee nostalgisella tavalla amerikkalaisen perheen elämää radion kulta-aikana. Komedia kertoo eri ihmiskohtaloista 1940-luvulla, jolloin glamour ja julkisuus oikeasti merkitsivät jotain. (Nanna Yli-Hukka)

Klassikkoarvio: Rikoksia ja rikkomuksia (1989)
Vaikka Rikoksia ja rikkomuksia ei ole Woody Allenin kuuluisimpia teoksia, se on yksi hänen merkittävimmistään. Se on kunnianosoitus Allenin omalle kyvylle poiketa itselleen tutusta lajityypistä ja synnyttää jälleen jotain uutta ja kiinnostavaa. Tyylillisesti Rikoksia ja rikkomuksia ei ole tyypillistä Allenia. (Antti Honkala)

Woody Allen ekstra: Celebrity, Jadeskorpionin kirous ja Hollywood Ending – Elokuvan päätepysäkki (1998-2002)
Paketillinen Woody Allenia: kuva julkkiskulttuurista, vain tyydyttävä rikoskomedia ja Hollywood-pilkka Hollywood Ending. (Antti Honkala)

Elokuva-arvio: Match Point (2005)
Kriitikkoja ja Allen-faneja varmasti lämmittää, kun herralta tuli vaihteeksi elokuva joka on hallittu ja tasapainoinen kokonaisuus ja useamman katselukerran arvoinen. (Otto Kylmälä)

Elokuva-arvio: Scoop (2006)
Vaikka Scoopia ei voikaan laskea Allenin parhaisiin elokuviin, se on silti nykypäivän tasoon nähden ihan kelvollinen pikkuhauska komedia, jolle voi uhrata hyvällä omatunnolla yhden illan. (Antti Honkala)

Elokuva-arvio: Cassandra’s Dream (2007)
Cassandra’s Dream ei missään tapauksessa ole kevyttä tai helppoa katseltavaa, vaan se vaatii katsojan jakamattoman huomion. Elokuva kuitenkin palkitsee katselijansa varmasti, ja erityisesti Allenin ystävät tulevat löytämään tarinasta juuri ne elementit, jotka ovat ennenkin saaneet hänen elokuvansa toimimaan erityisen hyvin. (Antti Honkala)

DVD-arvio: Vicky Cristina Barcelona (2008)
Vicky Cristina Barcelona on taitavasti ohjattu ja näytelty romanttinen draama, joka tuottaa iloa eniten todennäköisesti romantiikan nälkäisille naisille ja Woody Allenin ohjausten ystäville. Elokuva on vankka ja huolellistakin katsomista kestävä teos Allenin vakuuttavassa 2000-luvun filmografiassa. (Antti Honkala)

DVD-arvio: Whatever Works (2009)
Whatever Works on 74-vuotiaan mestariohjaajan Woody Allenin paras komedia vuosiin. Se on jopa niin hyvä, että tulee väistämättäkin muisteltua Allenin komediahelmiä 70-luvulta, kuten Sleeper (1973) ja Annie Hall (1977) ja miksei hieman tuoreempiakin onnistumisia komedian saralla, kuten Harry pala palalta (1995) ja Keksiä ja konnia (2000). (Antti Honkala)

Blu-ray-arvio: You Will Meet a Tall Dark Stranger (2010)
Huolimatta Allenin tavaramerkeiksi muodostuneista kaavoista ja tyylillisistä keinoista You Will Meet a Tall Dark Stranger onnistuu olemaan hurmaavalla tavalla hauska, maanläheinen ja yllättävä. Toisen suuri draama on toisen vapaalippu komedialliseen nautintoon. (Marjo Eskola)

Blu-ray-arvio: Midnight in Paris (2011)
Woodyversen päähenkilöt heräävät henkiin leikkisässä tuhkimotarinassa. (Aleksi Salonen)

DVD-arvio: To Rome with Love (2012)
Kaikki To Rome with Lovessa on kuin jonkin kelvollisen Allen-komedian hylättyjen ideoiden pinosta. (Aleksi Salonen)

Ensi-ilta-arvio: Blue Jasmine (2013)
Käsikirjoituksellisesti draamakomedia on tuoreinta Allenia vuosiin. Kriittinen henkilö- ja ajankuva haparoi latteahkossa kerronnassa. (Aleksi Salonen)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202