HENKILÖ
Ohjaaja: Sergio Leone
PÄIVITETTY 22.08.2012 15:03
Kuva: Suuren gangsterisodan kuvauksista
AKTIIVISET VUODET: 1959—1984
MERKKITEOKSET: Hyvät, pahat ja rumat (1966), Huuliharppukostaja (1968), Suuri gangsterisota (1984)
GENRET: Rikos, Western
Internet Movie Database
Wikipedia

Italialainen elokuva-ohjaaja Sergio Leone (3.1.1929—30.4.1989) alkoi löytää oman äänensä ja tyylinsä elokuvantekijänä kuuluisan spagettiwestern-trilogiansa myötä 1960-luvulla. Pienen budjetin Kourallinen dollareita (1964) ja Vain muutaman dollarin tähden, (1965) nostivat Leonen ja trilogian päätähden, Clint Eastwoodin, osakkeita merkittävästi, kun heidät huomioitiin jopa Yhdysvalloissa.

Vaikka Leone kunnioitti suunnattomasti westernin jättiläisten, esimerkiksi John Fordin ja Howard Hawksin perintöä, hän halusi tietoisesti luoda jotain täysin uutta. Poissa ovat kauniit joki- ja laaksomaisemat, ylpeät ja suoraselkäiset uudisasukkaat perheineen ja vilkkaan idylliset pikkukaupungit. Tilalla on rappeutuneita ja autioituneita kyliä, auringon polttamaa aavikkoa ja arpisia ja kunniattomia tappajia. Naisia ja lapsia ei juuri näy, pellot ovat jääneet viljelemättä. Ainoa muistutus laajemmasta yhteiskunnasta on päähenkilöiden ympärillä raivoava, järjettömänä verileikkinä näyttäytyvä Yhdysvaltojen sisällissota. Leonen Yhdysvalloista ei ole jäljellä kuin kaukainen, jo useimpien unohtama unelma.

Mikä merkittävämpää, Leonen myötä westernien sisäinen moraali kääntyi päälaelleen. Enää ei ollut lännensankareita, oli vain antisankareita. Perinteiset John Wayne -sankarit alkoivat näyttäytyä jo 50-luvun nuorison silmissä vanhentuneina ja tylsinä. Leonen halu haastaa perinteisten westernien arvomaailma näkyy jo sen itseironisessa, lähes paradoksaalisessa nimessä. Leonen ”hyvä” ei nimittäin ole juuri ”pahaa” parempi, eikä ole tarkoituskaan olla. (Antti Honkala)

Eurooppalainen lännenelokuva voi kuulostaa eriskummalliselta, mutta itse asiassa westernejä tehtiin jo mykkäkaudella Saksassa ja Ranskassa. Nämä varhaiset ”eurolänkkärit” eivät kuitenkaan nousseet samalle arvostuksen tasolle kuin 1960-luvun italialaisteokset, jotka toivat uusia tuulahduksia pahoin pölyttyneeseen genreen. Spagettiwesternit olivat amerikkalaisia virkaveljiään huomattavasti väkivaltaisempia, likaisempia ja kaikin puolin todentuntuisempia – todennäköisesti nämä seikat ovat suuri syy siihen, että varsinkin nuorten keskuudessa spagettiwesternit tuntuvat lyövän amerikkalaisten vastaavat maan rakoon.

1960-luvun spagettiwesternien tunnetuimpiin edustajiin lukeutuva, Sergio Leonen ohjaama Huuliharppukostaja (1968) sijoittuu rautatien rakennusaikaan. Tapahtumapaikkana on Flagstonen kyläpahanen, jonne levittäytyvän rautatien mukana saapuu paitsi mahdollinen vauraus, myös ahneus, pelko ja väkivalta. (Kari Glödstaf)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Klassikkoarvio: Kourallinen dollareita (1964)
Kourallinen dollareita on ehdottomasti ansainnut klassikkostatuksensa. Se teki italo-westernistä mainstream-ilmiön, eikä ajan hammas ole jäytänyt sitä yhtä pahasti kuin useimpia muita vanhoja westernejä. Se on myös herkullinen kuriositeetti kaikille Sergio Leonen ja Clint Eastwoodin ystäville: tästä se kaikki alkoi. (Antti Honkala)

Klassikkoarvio: Hyvät, pahat ja rumat (1966)
Mikä merkittävämpää, Leonen myötä westernien sisäinen moraali kääntyi päälaelleen. Enää ei ollut lännensankareita, oli vain antisankareita. Perinteiset John Wayne -sankarit alkoivat näyttäytyä jo 50-luvun nuorison silmissä vanhentuneina ja tylsinä. Leonen halu haastaa perinteisten westernien arvomaailma näkyy jo sen itseironisessa, lähes paradoksaalisessa nimessä. (Antti Honkala)

Klassikkoarvio: Huuliharppukostaja (1968)
Lännenelokuvien suurten joukkoon lukeutuva Huuliharppukostaja ei saanut valtavia suosionosoituksia heti ilmestyttyään, vaan pikemminkin se on hivuttautunut pikkuhiljaa lännenklassikoiden etujoukkoon. Sergio Leonen mestariteos on aivan amerikkalaisten virkaveljiensä veroinen, lännenlegendaa omalla tavallaan esittävä järkäle, jonka parissa on helppo viihtyä useammin kuin vain yhden kerran. (Kari Glödstaf)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202