HENKILÖ
Ohjaaja: Rainer Werner Fassbinder
PÄIVITETTY 22.03.2012 11:11
Kuva: Roger Fritz
AKTIIVISET VUODET: 1965–1982
MERKKITEOKSET: Pelko jäytää sielua (1974), Fontane - Effi Briest (1974), Berlin Alexanderplatz (1980)
GENRET: Art house, Draama, Rikos, Romantiikka, Satiiri
Internet Movie Database
Wikipedia

Rainer Werner Fassbinder (31.5.1945—10.6.1982) oli saksalaisen elokuvan uuden aallon suuria nimiä ja värikäs, huomiota ja ristiriitoja herättänyt persoona. Hän kuoli 37-vuotiaana huumeiden yliannostukseen, mutta jätti taaksensa laajan ryppään teoksia elokuvasta (40 kokopitkää) teatteriin (24). Hän oli eräs tuotteliaimmista koskaan eläneistä taiteilijoista. (Jaakko Kuitunen)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Klassikko- ja DVD-arvio: Der Stadtstreicher (1966)
Yksitoistaminuuttinen pseudopastissi ja pseudomykkäelokuva kietoutuu Charles Chaplinin luoman Kulkuri-hahmon ympärille satiirisella otteella ja heijastaa Fassbinderin tulevia metkuja. Ohjaajansa toinen teos. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Das kleine Chaos (1966)
Lyhytelokuvassa “pientä kaaosta” aiheuttavat kolme nuorta aikuista. Ensiksi he yrittävät tienata rahaa ilman väkivaltaa, sitten he käyvät tankkaamassa itseään elokuvajulisteilla vuoratussa kämpässä. Ryöstörahoilla juostaan leffaan. (Jaakko Kuitunen)

Klassikkoarvio: Herra R. kujanjuoksu (1970)
Varhaiskauden teosta Herra R. kujanjuoksu (1970) voi lähestyä useasta kulmasta. Yksi näistä on poliittinen. Siinä rinnastetaan kansakuntana kiihkeästi tavoiteltu porvarillisuus löysään talutushihnaan, johon voimaton, tahdoton mies lopulta itsensä ja lähipiirinsä hirttää. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Kauppias kaiken aikaa (1971)
Ohjaajansa ensimmäinen avioliittoelokuva lähtee tuhoamaan porvarillista instituutiota ajan hengen radikaaleista poiketen siten, ettei hän kuvaa avioliittoa naisen järjestelmällisenä sortamisena. Naiset ovat pyöveleitä. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Petra von Kantin katkerat kyyneleet (1972)
Omakohtaisessa elokuvassa rakkaus tuntuu eristävän ja tuhoavan kuin Gaspar Noella aika. Kyyniseksi kuvattu muotisuunnittelija Petra rakastuukin nuoreen naismalliin, ja pian vuotavat katkerat kyyneleet. Elokuva sai alkunsa näytelmänä. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Effi Briest (1974)
Näyttävä Effi Briest on melko kirjaimellinen, paikoin “vieraannuttava” sovitus saksalaisesta klassikkoromaanista. 17-vuotiaasta luonnonlapsesta tulee vanhempiensa naimakauppojen myötä maaherran vaimo. Oirelu alkakoon. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Pelko jäytää sielua (1974)
Kansainvälinen läpimurto edustaa hahmotukseltaan sosiaalista realismia, yhteiskuntasatiiriakin; epätavallisen romanssin ohella se on proletariaattielokuva alusta loppuun, jonka yhteiskunnalliset ruuvit ovat ruostumattomia. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Kiinalainen ruletti (1977)
Arjen psykoanalyyttisena päänavauksena Kiinalainen ruletti on hirvittävä kauhuelokuva, täynnä tappavia katseita ja ihmissuhteiden välineellistymisiä. Rampa tytär junailee vanhempansa rakastajineen ansaan. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Maria Braunin avioliitto (1979)
Myöhäiskauden avioliittoelokuva alkaa ja päättyy räjähdykseen. Trilogian Länsi-Saksasta aloittava elokuva on tarina patologiseksi muuttuvasta ihmissuhteesta ja Saksan sodanjälkeisen solmukohdan aukeamisen hinnasta. (Jaakko Kuitunen)Lisää henkilökuvia


PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202