Howard Hawks (30.4.1896—26.12.1977) oli erittäin tuottelias yhdysvaltalainen ohjaaja, käsikirjoittaja ja tuottaja, josta tuli maineikkaan Cahiers du Cinema -koulukunnan suosikkitekijöitä.
Lentävän lausahduksen mukaan Hawks on tehnyt tunnettujen genrejen parhaat elokuvat: gangsteri (Arpinaama, 1931), film noir (Syvä uni, 1946), komedia (Bringing up Baby, 1938), western (Rio Bravo, 1959), kauhu (The Thing from Another World, 1951), musikaali (Herrat pitävät vaaleaveriköistä, 1953) ja lentoelokuva (Vain enkeleillä on siivet, 1939).
Hawksilaisia peruselementtejä ovat miesten välinen ystävyys, kovaksikeitetyt naishahmot ja sarjatulidialogi. Muun muassa John Carpenter pitää Hawksia suurimpana esikuvanaan. (Jaakko Kuitunen)
Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa
Klassikko- ja DVD-arvio: Arpinaama (1931)
Arpinaama on paitsi yksi lajityyppinsä timanteista, myös amerikkalaisen elokuvan kulmakiviä. Sen teknisen toteutuksen ensiluokkaisuus ja uskottava aikakauden kuvaus sekä laadukkaat näyttelijäsuoritukset tekevät siitä iättömän, nautittavan ja lukuisia katselukertoja kestävän elokuvan. Al Caponekin ihastui elokuvaan siinä määrin, että tiedetään hänen katselleen sen useampaankin otteeseen. (Kari Glödstaf)
Klassikkoarvio: Vain enkeleillä on siivet (1939)
Vuonna 1939 valmistuneesta Vain enkeleillä on siivet –klassikosta on sen sijaan väsymys kaukana. Se on tarina Andeilla työtään tekevistä postilentäjistä, jotka työskentelevät paitsi kuolemanpelon, myös taloudellisten vaikeuksien puristuksessa. Hawks itse rakasti lentämistä ja se onkin nähtävissä tämän elokuvan kohdalla kaikkialla. Lentokohtaukset ovat realistisesti toteutettuja ja lentäjien elämä muutenkin uskottavasti esitettyä. (Kari Glödstaf)
Klassikko- ja DVD-arvio: Punainen virta (1948)
Hawksin kaksikymmentävuotisen elokuvauran ensimmäinen western kuuluu ehdottomasti lajityyppiensä valioiden joukkoon. Se on sekoitus seikkailuelokuvaa, perinteistä westerniä, toimintaa, suuria tunteita, kovaotteisia miehiä – kaikki taitavasti niputettuna. Jo pelkästään tällä elokuvalla Hawks nousee John Fordin rinnalle suurten lännenelokuvien ohjaajana. (Kari Glödstaf)
Klassikkoarvio: Rio Bravo (1959)
Westernin ystävän ei kannata kuitenkaan säikähtää, sillä ei Rio Bravo pelkkää ihmissuhdedraamaa ole, vaan mukaan on heitetty sopivalla ryhmityksellä niin toimintaa kuin romanssiakin. Monet elokuva-analyytikot ovatkin verranneet Rio Bravon tarinaa jopa Shakespearen draamoihin. (Kari Glödstaf)
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA