HENKILÖ
Ohjaaja: Fritz Lang
PÄIVITETTY 22.08.2012 15:03
Kuva: Allstar/Cinetext
AKTIIVISET VUODET: 1919—1960
MERKKITEOKSET: Tohtori Mabuse - ihmispeto (1922), Metropolis (1926), M – kaupunki etsii murhaajaa (1931
GENRET: Draama, Fantasia, Jännitys, Klassikot, Mykkäelokuva, Sci-fi, Trilleri
Internet Movie Database
Wikipedia

Itävallassa syntynyt, Saksassa keskeiset elokuvansa tehnyt ja natsivaltaa Yhdysvaltoihin paennut Fritz Lang (5.12.1890—2.8.1976) on eittämättä yksi elokuvahistorian tärkeimmistä ohjaajista.
Tohtori Mabuse – ihmispedossa (1922) nietzscheläisen yli-ihmisen sfääreihin kasvava, mutta hybriksen seuraamukset lopulta kokeva rikollisnero Mabuse terrorisoi kaupunkia, jonka maailmansodan kurimuksesta vapautuneet kansalaiset keskittyvät imuroimaan kokaiinia ja leikkimään tuonpuoleisella salaisissa peliluolissa. Tämän modernin Sodoman ja Gomorran Mabuse on päättänyt ottaa nimiinsä. Paluun Mabuse tekee, mutta haamumuodossa, äänielokuvassa tohtori Mabuse testamentti (1933).
Vuoden 1924 Nibelungen laulusta Kari Glödstaf kirjoittaa: “[Mabusen jälkeen Lang] alkoi yhdessä käsikirjoittajavaimonsa Thea von Harboun kanssa luonnostella elokuvaversiota saksalaisesta kansaneepoksesta Nibelungesta, jota oli aiemmin esitetty ainoastaan Richard Wagnerin kuuluisana oopperana sekä useina näytelminä. Tuottaja Erich Pommer antoi suojatilleen vapaat kädet elokuvan tekoon, eikä hänen tarvinnut katua päätöstään. Saksalaisen elokuvan jylhäksi monumentiksi suunniteltu viisituntinen suurelokuva lukeutuu mykän elokuvan hätkähdyttävimpiin luomuksiin.”
“Kaikkien tieteisfiktioiden äiti” on/oli Metropolis (1926), tuotantokustannuksiltaan yksi kalleimmista elokuvista maailmassa, johon pahamaineisesti halutaan liittää sen saavuttama asema aikansa keskeisten natsijohtajien suosikkielokuvana. Elokuva on huima visio kahtiajakautuneesta suurkaupungista, jossa rikas ja yltäkylläinen yläluokka paimentaa kirjaimellisesti maan alle painettua työväenluokkaa. Messiasmyyttiä mukaillen syntyy mies, joka toimii tasojen yhdistäjänä. Hän on tämän Leviathanin kaltaisen yhteiskuntaruumiin sydän, jonka kautta ylä- ja alaluokka toimivat oikeudenmukaisessa harmoniassa. Saavutetaan siis utopia.
Psykologisesti tarkkanäköisessä rikoselokuvassa M – kaupunki etsii murhaajaa (1931) alamailma yhdistyy virkavallan kanssa jahtaamaan lapsia murhaavaa häiriintynyttä psykopaattia. Vahva ja paljolti lainattu on lopetus, jossa sympatiaa vaaditaan tälle paholaiselle.
Hollywood-kaudesta Kari Glödstaf kirjoittaa: “Hollywoodiin 1930-luvun puolessa välissä saapuneen Fritz Langin ura uudessa kotimaassaan alkoi räväkästi, niin hyvässä kuin pahassakin. Hyvässä siinä mielessä, että heti hänen ensimmäinen ohjaustyönsä, vuonna 1936 valmistunut Kiihko (Fury) menestyi paremmin kuin kukaan osasi odottaa. Pahassa siksi, että tuotannon aikaisissa riidoissa Lang onnistui suututtamaan paitsi näyttelijänsä, myös puolet studion henkilökunnasta. Kuten monet muutkin Euroopasta saapuneet elokuvantekijät, myös Lang oli tottunut olemaan yksinvaltias kuvauspaikoilla, toisin kuin Hollywoodissa oli tapana. Niinpä hänen toisen elokuvansa tuottikin itsenäisesti toiminut Walter Wagner perinteisen studiotuotannon sijaan.”
Ja: “Yhdysvaltoihin siirtymisen myötä Lang aloitti uuden vaiheen urallaan. Taakse jäivät suureelliset studiofantasiat, tilalle astuivat tiiviit rikoselokuvat ja westernit, joille yhtenäisiä nimittäjiä olivat korkealaatuinen toteutus, vahvat ja tasapainoiset näyttelijäsuoritukset sekä ajatuksia herättävät, yksilöihin painottuvat tarinat. Jostain syytä Langin pitkän uran tätä ajanjaksoa on aina pidetty vähempiarvoisena kuin hänen Saksan kauttaan, mutta siitä huolimatta hänen saavutuksensa unelmakaupungin elokuvateollisuudessakin ovat varsin vaikuttavat. Langin toinen amerikkalainen ohjaustyö, tammikuussa 1937 ensi-iltansa saanut Karkuri on kertomus Eddie Taylorista, taparikollisesta, joka on vihdoin ja viimein päättänyt aloittaa uuden elämän iänikuisen vankilakierteen sijaan.” (Jaakko Kuitunen)

Elokuvatyöläinen CDON-verkkokaupassa

Arviot ja artikkelit


Klassikko- ja DVD-arvio: Tohtori Mabuse – ihmispeto (1922)
Monet seikat tekevät tohtori Mabuse — ihmispedosta (1922) 1900-luvun ensimmäisen puoliskon definitiivisen luotauksen. Keskeinen tekijä on psykopaatti, rikollisnero ja psykoanalyytikko Mabuse, joka on kymmenien valepukujen, kasvojen ja identiteettien hahmo. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Nibelungen laulu (1924)
Nibelungen laulu ei menestynyt kotimaassaan täysin odotetusti, sillä sitä moitittiin ylipitkäksi ja sen kansallismielisyys herätti paikoin pahennusta. Yhdysvalloissa se sen sijaan osoittautui ensimmäiseksi kiinnostusta herättäneeksi Fritz Lang –elokuvaksi. (Kari Glödstaf)

Klassikko- ja DVD-arvio: Metropolis (1926)
Fritz Langin kuuluisin mykkäelokuva oli aikakautensa suurin mammutti. Ufa:n suuruudenhullua projektia varten rakennettiin massiiviset ja näyttävät lavasteet, elokuvaa varten kiinnitettiin lähes 40 000 avustajaa ja sen kuvauksiin käytettiin aikaa yli puolitoista vuotta. Kun elokuva lopulta oli valmis, oli kustannusarvio ylittynyt nelinkertaisesti, tuhlauksesta syytetty tuottaja Erich Pommer eronnut virastaan ja Ufa konkurssin partaalla. (Kari Glödstaf)

Klassikko- ja DVD-arvio: M – kaupunki etsii murhaajaa (1931)
Berliini on kauhun vallassa. Elsie Beckmann -niminen koulutyttö katoaa kotimatkallaan ja löydetään murhattuna. Kyseessä on jo yhdeksäs uhri, mutta kenelläkään ei ole aavistusta murhaajan henkilöllisyydestä. Poliisin suuretsinnät ja ratsiat saavat alamaailman hermostumaan. (Kari Glödstaf)

Klassikko- ja DVD-arvio: Tohtori Mabusen testamentti (1933)
Kesto on puolittunut ja formaatti vaihtunut puhe-elokuvaksi, mutta rikollisnero Mabusen kataluus on viety ääripisteeseen. Nyt liikutaan jo metafyysisellä tasolla. Mabuse ei ole ihminen, vaan mielipuolisuutta, suuruudenhulluutta ja psykopaattisuutta edustava attribuutti, ”idea” ja räyhähenki. (Jaakko Kuitunen)

Klassikko- ja DVD-arvio: Karkuri (1937)
Karkuri paljon muutakin kuin pelkkä pakoelokuva – olkoonkin, että viimeinen puolituntinen mennään Bonnien ja Clyden hengessä. Perinteistä pakoilua enemmän Karkuri on vahvasti yhteiskuntaa kritisoiva teos, joka osoittaa kuinka ennakkoluuloista ja armotonta lainkuuliaisten kansalaisten käyttäytyminen on. (Kari Glödstaf)



Lisää henkilökuvia


PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 12KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202