X-Men Origins: Wolverine

X-Men Origins: Wolverine (2009)

  • 3

Pääsemme kurkistamaan miten Wolverinesta tuli kostoa janoava tappokone. Matka alkaa vuodesta 1854. Ensi-ilta 1.5.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-04-30 / päivitetty 08.05. klo 10:10

KUVA 4

Deadpool, Gambit, Wolverine, Sabretooth, Kayla
Deadpool, Gambit, Wolverine, Sabretooth, Kayla  

KUVA 3

Wolverine ja Sabretooth
Wolverine ja Sabretooth 

KUVA 2

Sabretooth
Sabretooth 

KUVA 1

Wolverine
Wolverine  

X-Men Origins: Wolverine

Ohjaus Gavin Hood
Näyttelijät Hugh Jackman, Liev Schreiber, Danny Huston, Lynn Collins
Maa Australia / Yhdysvallat / Kanada
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Twentieth Century-Fox Film Corporation, Marvel Enterprises, Donners' Company, Seed Productions, Dune Entertainment ja FS Film

Vuonna 2000 Brian Singer toi Stan Leen ja Jack Kirbyn luomat legendaariset supersankarit valkokankaalle ohjauksellaan X-Men , jossa hyvät mutantit taistelivat pahoja vastaan. Kolme vuotta myöhemmin samainen ohjaaja teki elokuvalle jatko-osan X2, jossa mutantit puolestaan taistelevat olemassa olostaan ihmisiä vastaan. X-Menit kohdattiin viimeisen kerran vuonna 2006, kameran toisella puolella Rush Houreista tuttu Brett Rattner. Trilogian päättävässä elokuvassa mutanteille annetaan mahdollisuus valita elääkö elämä tavallisena kuolevaisena vai supervoimat pitävänä mutanttina.

Vuonna 2009 Gavin Hood tuo X-Menit kertaalleen valkokankaalle, tosin itsenäisenä Wolverinen hahmoon keskittyvänä tarinana. Siinä missä aikaisemmat X-Menit sijoittuvat lähitulevaisuuteen, X-Men Origins: Wolverine palaa aikaan ennen edellä mainittujen elokuvien tapahtumia. Elokuva valottaa legendaksi muodostuneen Wolverinen taustoja kertoen, miten hänestä oikein tuli se, mikä hän oikein on.

Elokuva alkaa vuodesta 1854, kun nuori James Howlettina syntynyt Logan (Hugh Jackman) tappaa rystysistä tulevilla luisevilla kynsillään biologisen isänsä. Logan lähtee pakomatkalle yhdessä veljensä Victorin (Liev Schreiber) kanssa, jolla on myös epäinhimilliset voimat. Siinä missä Logan yrittää peittää eläimelliset vaistonsa ja toimia edes jotenkin inhimillisesti, Victor puolestaan käyttäytyy julmasti. Hän on vihollistaan kohtaan brutaali, hän syöksyy kimppuun kissamaisin elkein käyttäen taistelussa hyväkseen raatelukynsiään.

Voimat yhdistävät kaksikkoa muodostaen heidän välilleen veljeyttäkin suuremman siteen. He taistelevat rinta rinnan kahden vuosisadan ajan aina Amerikan sisällissodasta Vietnamin sotaan. USA:n armeijan salaista iskuryhmää johtava Willian Stryker (Danny Huston) pestaa kaksikon, ja yhdessä muiden mutanttien kanssa heistä tulee yksikkö, joiden tehtävät eivät tahdo kestää päivänvaloa. Logan päättää jättää iskuryhmän ja aloittaa normaalin elämän, sillä tehtävät tuntuvat menevät kerta kerralta liian pitkälle. Hän ehtii nauttia ”normaalia” elämää useamman vuoden ajan tyttöystävänsä Kaylan (Lynn Collins) kanssa.

Tavallinen elämä kuitenkin päättyy Strykerin löytäessä Loganin ja kertoessa jonkun lahtaavan iskuryhmän entisiä jäseniä. Kun Kayla kuolee, Logan vannoo kostavansa tämän kuoleman ja päätyy takaisin Strykerin palkkalistoille. Stryker tekee Loganista tuhoutumattoman tappokoneen täyttämällä hänen luustonsa rikkoutumattomalla metallilla. Kokeen tuloksena syntyy kostoa janoava Wolverine, tappokone.

Tsotsin ohjannut Oscar-palkittu Gavin Hood tuo hienosti X-Menien hengen valkokankaalle. Elokuvassa nähdään hienoja toimintakohtauksia ensiluokkaisin stuntein ja efektein. Parasta antia ovat elokuvan alkuminuuteilla nähtävät kahden vuosisadan kestävät taistelut Amerikan sisällissodasta aina Vietnamiin asti, mutta myös kaksintaistelut Wolverinen ja hänen arkkivihollisensa Sabertoothin välillä hivelevät silmiä. Itse tarinassa ei ole sinällään moitittavaa, vaikka siitä jääkin puuttumaan se draama yrityksestä huolimatta.

Valkokankaalla nähdään myös joukko mutantteja, joiden näkemistä elokuvissa on odotettu pitkään. Elokuvassa vilahtaa muun muassa Cyclops, Gambit, Blop ja Deadpool. Hahmoja on ehkä liiankin kanssa, sillä ne jäävät kerronnan alle. Heidän olemassaololleen ei oikein tahdo löytyä tarkoitusta. Ainoastaan Taylor Kitschin esittämä korttitaituri Gambit ja Will.i.amin teleportauksen hallitseva John Wraith kantavat Wolverinen tarinaa eteenpäin, roolien pienuudesta huolimatta.

Koska kyseessä on yhden legendaarisimmasta sarjakuvahahmosta tehty elokuva, sen olisi toivonut keskittyvän enemmän siihen aikaan, kun Logan huomasin olevansa erilainen. Myös veljesten, Loganin ja Victorin, välisen viha-rakkaus -suhteen puiminen olisi tehnyt elokuvasta mielenkiintoisemman, ehkä asteen syvällisemmän. Nyt nämä seikat sivuutetaan muutamin otoksin ja keskitytään aivan toisaalle. No onneksi on niitä nopeita, hienoja tilanteita. Näillä eväin mennään, mitä on annettu.

Elokuvassa nähdään vakaata työskentelyä näyttelijärintamalla. Filmi onkin ennen kaikkea Hugh Jackmanin, Liev Schrieberin ja Danny Hustonin juhlaa. Jackman tekee tasaisen vahvaa suorituksen Wolverinena, aivan kuten kolmena muunakin kertana. Tässä elokuvassa kehnot vuorosanat syövät hieman Jackmanin uskottavuutta, mutta hän paikkaa karismallaan tämän puutteen. Wolverine on hahmona siisti, kirjaimellisesti. Elokuvaan ei ole uskallettu tuoda hänen pimeää puoltaan, jolloin kokonaisuus jää liian sieväksi. Schreiberin Sabretooth puolestaan vie erävoiton kaikessa sadistisuudessaan. Hustonin esittämä William Stryker on kuin tohtori Frankenstein, joka yhdistää mutanttien eri voimat yhdeksi kokonaisuudeksi, tehokkaaksi aseeksi. Surullisen kuuluisaa suuruudenhulluutta, joka ei pääty hyvin.

X-Men Origins: Wolverine on elokuvana rahansa arvoinen. X-Menien ystäville elokuva on yksi vuoden odotetuimmista, meille muille se on toimintaelokuva muiden joukossa. Hienoa on se, että tämän katsottua ymmärtää, mistä edellisissä elokuvissa oikein oli kyse.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202