Michael Moore pihistää hyviä ideoita Euroopasta: 8 viikkoa palkallista lomaa, lyhyt koulupäivä ja turvavankila, jossa vangeilla on avaimet selliinsä.
Eurooppa on kuulemma kohta ulkoilmamuseo vain ja syyllisiä ovat tietysti byrokraatit ja ahneet, saamattomat työntekijät. Dokumentaristi Michael Mooren valloituskiertueen perusteella aivan kaikki ei silti ole mennyttä, vaan mantereelta löytyy yhä merkittävää sosiaalista osaamista.
Dokumentin nimi Where to Invade Next lähtee vetävästi kehystetystä ajatusleikistä, jossa Moore myy Yhdysvaltain sotapäälliköille mullistavan strategian: mitä jos maa tyytyisi kalliiden sotaretkien sijaan vain varastamaan hyviä ajatuksia. Sitten päästrategi lähtee lipputanko tanassa valloittamaan eurooppalaisen hyvinvointivaltion, idea kerrallaan.
Ei tule kellekään yllätyksenä, ettei Where to Invade Next pyri dokumenttina neutraaliuteen. Ohjaaja kääntää elokuvakerrontansa pintatasoa silti uuteen kulmaan: matkapäiväkirjamaista tarinaa rytmittävät liki liioitellun positiiviset kohtaamiset paikallisten ihmisten kanssa. Vierailun kohteina ovat Italia, Portugali, Saksa, Suomi, Slovenia, Ranska, Norja ja mustana hevosena Tunisia.
Mooren kotimaankritiikin kitkeryys piilee nyt enemmän rivien välissä. Tehokeinona ohjaaja laittaa haastateltavat ja katsojan nauramaan yhdessä maailman rikkaimman valtion henkiselle köyhyydelle. Päivittäisjornalismin pikkunäppärästi nyansoitua ja säikkyä toisaalta–toisaalta-rakennetta ei kannata odottaa. Moni varmasti sanookin, ettei tyyli ole reilu, mutta missä ja kenen toimesta se on kirjoitettu dokumentin vaatimuksiin?
Where to Invade Next argumentoi yhdysvaltalaisille, mutta sopii mainiosti muistuttamaan meitä eurooppalaisia omista vahvuuksistamme. Juuri niistä sosiaalisista innovaatioista – monipuolisesta kouluruoasta, liberaalista huumepolitiikasta, työntekijöistä yritysten hallituksissa, uusimisriskiä vähentävistä vankiloista, oppilaaseen ja opettajaan luottavasta koululaitoksesta, ihmisyyttä ymmärtävistä lomista ja työajoista, maksuttomasta yliopistokoulutuksesta –, niistä vahvuuksista, joihin meillä ei vaihtoehdottomuuden väärien apostolien mukaan ole enää varaa.
Eurooppa on rikkaampi kuin koskaan, täynnä mahdollisuuksia ja ideoita paremmalle tulevaisuudelle. Sanoo ajan hengestä jotain, että sen kertomiseen tarvitaan kriittinen känkkäränkkä Atlantin toiselta puolen.
Teksiti: 2016 Aleksi Salonen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA