Wag the Dog - häntä heiluttaa koiraa

Wag the Dog (1997)

  • 3

Hyvät poliittiset satiirit ovat harvassa, eikä tällä saralla onnistu täysin myöskään Barry Levinsonin Wag the Dog – häntä heiluttaa koiraa. Idea keksitystä sodasta, jonka avulla peitetään presidentin…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 12.07. klo 17:05

KUVA 1

Dustin Hoffman, Anne Heche ja Robert De Niro
Dustin Hoffman, Anne Heche ja Robert De Niro 

Wag the Dog - häntä heiluttaa koiraa

Ohjaus Barry Levinson
Näyttelijät Dustin Hoffman, Robert De Niro, Anne Heche, Denis Leary, Willie Nelson
Maa Yhdysvallat
Pituus 98 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1997 Baltimore Pictures, New Line Cinema, Punch Productions ja Tribeca Productions.

Skandaali Valkoisessa talossa. Pari viikkoa ennen vaaleja jää istuva presidentti kiinni nuoren tytön seksuaalisesta ahdistelusta, ja jottei tapahtuma vaikeuttaisi miehen pääsyä toiselle virkakaudelle, täytyy kansalaisten katseet suunnata johonkin muuhun. Apuun kutsutaan poliittisten peitetarinoiden mestari, Conrad Brean (Robert De Niro), joka keksiikin oivan tarinan. Suunnitelmansa toteuttamiseksi hän tarvitsee elokuvatuottaja Stanley R. Motssin (Dustin Hoffman) apua. Yhdessä he toteuttavat Yhdysvaltojen sodan Albaniaa vastaan. Pian keksitty sota on kaikkien lehtien etusivuilla skandaalin painuessa unholaan. Mutta kestääkö suunnitelma loppuun asti?

Barry Levinson on ohjannut varsin näppärän poliittisen satiirin, joka herättää katsojassa myös kysymyksiä: kuinka paljon se, mitä näemme iltauutisissa on totta ja kuinka paljon tarua? Siksi helposti näyttää uutisfilmin teko olemattomasta sodasta käyvän. Lisäksi elokuva näyttää kuinka helppoa on vaikuttaa kansalaisten mielipiteisiin ja maailmankatsomukseen, kun informaation tarjoajana on tarpeeksi korkea taho ja sen takana osaava koneisto – onhan meillä tästä tosin kokemusta oikeankin historian puitteissa. Valitettavasti hyvää ideaa ei kyetä viemään kunnialla loppuun, vaan koko touhu menee viimeisellä kolmanneksella överiksi. Tämä tosin saattaa olla tarkoituskin, mutta minun mielestäni se vesittää muuten hyvän elokuvan tasoa ja tarinaa melkoisesti.

Näyttelijäsuoritukset ovat hyviä, joskaan kovin suuriin tulkintoihin heidän ei tarvitse ryhtyä. Dustin Hoffman tekee innostuneen tuottajan roolissa vakuuttavaa työtä, jota on ilo katsella. Robert De Niro Breanin roolissa hoitaa hommansa rutiinilla, mutta eipä käsikirjoitus häneltä enempää vaadikkaan. Anne Heche painuu keskeisestä ja näkyvästä roolihahmostaan huolimatta taka-alalle Hoffmanin ja De Niron puristuksessa. Pienemmissä rooleissa vilahtavat niin William H. Macy, Willie Nelson kuin Woody Harrelsonkin.

Pienellä käsikirjoituksen viilaamisella olisi elokuvasta saanut jopa loistavan, sillä ideassa itsessään ei ole mitään vikaa. Viimeinen puolituntinen laskee tasoa kuitenkin sen verran, ettei tästä ole ainesta suurten joukkoon.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202