Vuosaari

Vuosaari (2012)

  • 4

Aku Louhimiehen uusi elokuva jatkaa Irtiottojen ja Pahan maan kiitetyllä ja palkitulla linjalla. Ensi-ilta 3.2.

julkaistu 2012-02-02 / päivitetty 29.03. klo 01:01

KUVA 3

Matleena Kuusniemi
Matleena Kuusniemi 

KUVA 2

Amanda Pilke
Amanda Pilke 

KUVA 1

Deogracias Masomi
Deogracias Masomi 

Vuosaari

Ohjaus Aku Louhimies
Näyttelijät Mikko Kouki, Antti Luusuaniemi, Amanda Pilke, Laura Birn, Asli Bayram, Pekka Strang, Matleena Kuusniemi, Deogracias Masomi
Maa Suomi
Pituus 125 min
Ikäraja 16 vuotta
/ Kuvien ©

Aku Louhimiehen ohjaustöissä tarinoilla on tapana kiertyä yhä epätoivoisempaan solmuun kunnes tilanne näyttää toivottomalta. Louhimiehen omaa avioeroa seurannut Vuosaari ei ole poikkeus. Elokuvassa ohjaaja jatkaa yhteistyössä luottonäyttelijöidensä kanssa televisiosarja Irtiottojen (2003) ja Pahan maan (2005) viitoittamalla ja kiitetyllä linjalla. Kuitenkin siinä missä Paha maa oli lohduton tai jopa toivoton, Vuosaaressa Louhimies näyttää, että muutos on mahdollinen.

Rakenteellisesti elokuva muistuttaa edeltäjiään. Vuosaari on kollaasi kahdeksasta erillisestä tarinasta, jotka risteilevät toistensa kanssa. Tällä kertaa tarinat kohtaavat kuitenkin vain teemallisella tasolla – siitä huolimatta, että kaikki tapahtumat sijoittuvat Vuosaareen.

Tarinat ovat traagisia tai korkeintaan tragikoomisia. Pertille (Mikko Kouki) laihduttaminen on kaikki kaikessa, ja projektissa on teini-ikäisen pojankin oltava mukana. Make (Deogracias Masomi) on menossa naimisiin, mutta maksamattomat velat aiheuttavat huolta. Millalle (Amanda Pilke) saa tehdä ”ihan mitä vaan” kunhan ei tarvitse olla tavis. Kaikki haluavat kokea rakkautta ja tulla hyväksytyiksi, mutta ajautuvat oman elämänsä syrjäytyneiksi.

Elokuvan kahdeksan tarinaa näyttävät kohtauksia siitä elämästä, jota Suomessa on totuttu pitämään yksityisasiana. Tarinat risteilevät luokkayhteiskunnan jokaisella tasolla, mutta ongelmat ovien takana muistuttavan toisiaan ja kaikki katsovat Big Brotheria. Monipuoliset tarinat jäävät lyhyiksi mutteivät pinnallisiksi. Erityiskiitoksen Louhimies ja elokuvan muut käsikirjoittajat Niina Repo ja Mikko Kouki ansaitsevat lasten tarinoiden nostamisesta keskiöön.

Pääroolinäyttelijät kuten Matleena Kuusniemi ja Alma Pöysti tekevät hienoa työtä. Laura Birn nähdään uralleen epätyypillisessä roolissa, ja Amanda Pilke osoittaa olevansa valmis aiempia töitään rankempiin rooleihin. Myös Sulevi Peltola ja Kati Outinen nähdään pienissä sivurooleissa.

Lopussa elokuvan self help -kirjallisuutta muistuttava viesti teroitetaan jopa ärsyttävän osoittelevaksi, mutta ehkä se on tarpeen.

Teksti © 2011 Tuija Pyhäranta

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202