Voitte suudella sulhasta

I Now Pronounce You Chuck and Larry (2007)

  • 3

Voitte suudella sulhasta on Adam Sandlerin paluu 90-luvun kovaääniseen ja aivottomaan komediaan, niin hyvässä kuin pahassakin.

julkaistu 2007-01-02 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 2

Jessica Biel ja Adam Sandler
Jessica Biel ja Adam Sandler 

KUVA 1

Kevin James ja Adam Sandler
Kevin James ja Adam Sandler 

Voitte suudella sulhasta

Ohjaus Dennis Dugan
Näyttelijät Adam Sandler, Kevin James, Jessica Biel, Dan Aykroyd, Ving Rhames, Steve Buscemi
Maa Yhdysvallat
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Universal Pictures, Shady Acres Entertainment, Happy Madison Productions, Relativity Media.

Larry (Kevin James) ja Chuck (Adam Sandler) ovat parhaita ystäviä, New Yorkin cooleimpia palomiehiä ja varsinaisia äijien äijiä. Varsinkin Chuck, joka pokaa kenet tahansa koska tahansa, tyydyttää useamman naisen samaan aikaan ja on tietysti kaveriporukan kingi. Larry on myös tosimies, vaikka yksinhuoltajan aika kuluukin suurimmaksi osaksi pienten lastensa parissa ja edesmennyttä vaimoa surren.

Kun Larrylle selviää, että vakuutus ei kata hänen lapsiaan ellei hän ole naimisissa, punovat kaverukset Larry ja Chuck nerokkaan juonen: he solmivat salassa virallisen avioliiton ja pyrkivät näin korjaamaan Larryn vakuutusongelman. Teoriassa homma toimiikin hyvin, kunnes kaksikon työkaverit saavat asiasta vihiä ja siitähän varsinainen poru syntyy. Lisäksi Chuckin ja Larryn kimpussa häärii valtion virkamies (Steve Buscemi), joka pyrkii selvittämään, onko Larryn ja Chuckin rakkaus aitoa. Kun tähän päälle vielä lisätään kaunis lakimies (Jessica Biel), josta Chuck ei saa silmiään irti, soppa alkaakin olla valmis.

Voitte suudella sulhasta (2007 Yhdysvallat) on 2000-luvulla kovasti draamakomedian puolelle taipuneen Adam Sandlerin paluu aivottomaan ja paljon kritiikkiä herättävään, hyvin suoraviivaisen ja kovaääniseen komediaan. Tämä on hyvä uutinen niille, jotka pitivät Billy Madisonista (1995), Happy Gilmoresta (1996) ja The Wedding Singeristä (1998). Adam Sandler tykittää vitsiä nyt nopeampaan tahtiin kuin koskaan 2000-luvulla, piti siitä tai ei. Kokeilut draaman kanssa (varsin onnistuneet Punch-Drunk Love (2002) ja Reign Over Me (2007) ovat tämän elokuvan jälkeen pelkkä etäinen muisto.

Kuten arvata saattaa, elokuva on kyllästetty homo-aiheisilla vitseillä ja räikeillä stereotypioilla, jotka saattavat loukata joitakin. On totta, että elokuva sortuu vahvistamaan niitä käsityksiä, joita se näennäisesti pyrkii oikaisemaan ja kuten usein näissä elokuvissa, lopussa seisoo se pakollinen moraalivitsan vääntö. Tätä aspektia elokuvasta voi vaivata loputtomasti tai sitten ohittaa sen kokonaan pakollisena Hollywood-vammana. Itse valitsin jälkimmäisen, sillä amerikkalaisten komedioiden sisällön kritisoiminen on vähän kuin ampuisi kaloja tynnyriin.

Myönnettäköön, että Sandler on edelleen mies paikallaan, jos tämän sortin komiikasta sattuu pitämään. Kevin James (tuttu TV-sarjasta Kellarin Kunkku) tuo elokuvaan sitä paljon kaivattua sympatiaa, nyt kun Sandlerkin on taas omaksunut vanhan huutavan, nyrkkejä heiluttavan minänsä. Kaunis Jessica Biel unohtuu valitettavasti seinäkukkaseksi näin maskuliinisessa komediassa. Hauskoissa sivurooleissa vilahtavat Dan Aykroyd, Ving Rhymes ja Rob Schneider.

Huomiota herättävänä yksityiskohtana mainittakoon, että mm. Sideways- ja About Schmidt -elokuvat kirjoittanut Alexander Payne on toiminut elokuvan kolmantena käsikirjoittajana. Vähintäänkin mielenkiintoinen projektivalinta ansiokkaalta käsikirjoittajalta.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202