Vedätys

The Hoax (2006)

  • 3

Lasse Hallströmin (Pieni suklaapuoti, Oman elämänsä sankari) elokuva Vedätys (The Hoax, 2006 Yhdysvallat) perustuu siis kuuluisaan tositapahtumaan, niinpä spoilattavaa ei pitäisi olla.

julkaistu 2009-01-23 / päivitetty 16.03. klo 10:10

KUVA 2

Richard Gere, Alfred Molina ja Stanley Tucci
Richard Gere, Alfred Molina ja Stanley Tucci  

KUVA 1

Richard gere ja Marcia Gay-harden
Richard gere ja Marcia Gay-harden 

Vedätys

Ohjaus Lasse Hallström
Näyttelijät Richard Gere, Alfred Molina, Marcia Gay-Harden, Stanley Tucci
Maa Yhdysvallat
Pituus 116 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2006 Miramax Films, Mutual Film Company, Stratus Film Co., Bob Yari Productions, City Entertainment, The Mark Gordon Company ja Yari Film Group.

Marraskuussa 1972 kustannusyhtiö McGraw-Hill ilmoitti julkaisevansa Howard Hughesin (josta Martin Scorsese teki elokuvan Lentäjä) omaelämäkerran. Tämä oli mega-uutinen, koska erakkomainen monimiljonääri oli elänyt hyvin salattua elämää jo toista vuosikymmentä ja oli yhtä pitkään kieltäytynyt kaikista haastatteluista ja julkisista esiintymisistä. Clifford Irving esiteltiin miehenä, jonka Hughes oli itse valinnut elämänkertansa kirjoittajaksi. Toiseksi kirjoittajaksi mainittiin Richard Suskind, Irvingin läheinen ystävä.

Irving oli ainoa, joka sai tavata Hughesin, ja kaikki asiat Hughesin ja kustannusyhtiön välillä hoidettiin Irvingin kautta tai kirjeitse. Kustannusyhtiön ei tietenkään tarvinnut luottaa yksin Irvingin sanaan, vaan he lähettivät kirjeet käsialatutkimuksiin varmistuakseen, ettei kukaan muu kirjaile kirjeitä Hughesin nimellä. Tutkimuksien mukaan kirjoittaja oli tosiaan Hughes itse.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Howard Hughes ilmaantui julkisuuteen sanoen, ettei ole koskaan kuullutkaan Irvingistä tai hänen kirjastaan. Kun pian vielä paljastui, että kustannusyhtiön sveitsiläiselle pankkitilille maksamat palkkiot kirjasta oli nostanut Hughesin sijasta Irvingin vaimo, peli alkoi olla pelattu. Irving oli sepittänyt koko kirjan Suskindin kanssa yhdessä. He olivat tehneet huolellista tutkimustyötä: kirjan tiedot olivat hämmästyttävän tarkkoja, ja osittain myös totuudenmukaisia. Kirja perustui kuitenkin räikeälle valheelle ja petokselle. Irving yritti vetää nenästä alan vaikutusvaltaisimpia ihmisiä – ja epäonnistui.

Lasse Hallströmin (Pieni suklaapuoti, Oman elämänsä sankari) elokuva Vedätys (The Hoax, 2006 Yhdysvallat) perustuu siis kuuluisaan tositapahtumaan, niinpä spoilattavaa ei pitäisi olla. Richard Gere (Chicago, Syksy New Yorkissa) esittää Irvingiä, Marcia Gay Harden (Menneisyyden ote) hänen vaimoaan Edithiä ja Alfred Molina (Pieni suklaapuoti) Richard Suskinsia. Sivuosissa vilahtavat Julie Delpy, Hope Davis, näyttelijäveteraani Eli Wallach ja aina yhtä loistava Stanley Tucci.

William Wheelerin käsikirjoitus pitäytyy pääpiirteittäin totuudessa, vaikka Clifford Irving on itse julistanut, että elokuvan tapahtumilla ei ole paljoakaan tekemistä hänen tai totuuden kanssa. Onkin totta, että Wheeler ja Hallström ovat muokanneet Irvingin rakkauselämään liittyviä yksityiskohtia hyvinkin huolettomasti. Mukaan ympätty USA:n presidenttiin liittyvä poliittinen konteksti ja salaliittoteoria ovat myös vähintään kyseenalaisia. Oli totuus mikä tahansa, sillä ei oikeastaan ole mitään väliä. Kyseessä on Hollywood-elokuva. Ja vieläpä Hallströmin ohjaama.

Hoaxia vaivaa tietty ”hallströmmäisyys”. Se on rytmiltään puuduttava ja itseään toistava, eikä se tarjoa suuria jännityksellisiä tai draamallisia huippukohtia. Käsikirjoitukseen on myös tainnut unohtua pari mutkaa liikaa.

Tästä huolimatta elokuvassa on paljon positiivistakin. Irvingin ja Suskindin vedätys on monin paikoin hauskaa ja mielenkiintoista seurattavaa. Periaate ”mitä suurempi huijaus, sitä varmemmin se uppoaa” tuntuu pitävän usein paikkansa. Molinan ja Gay Hardenin roolisuorituksia on myös ilo katsella. Varsinkin Molinan esittämään säälittävän sympaattiseen Suskindiin ei voi olla samaistumatta. Gerekään ei ole lainkaan huono – itse asiassa Irving on hänen paras roolinsa vuosikausiin – mutta hänen roolihahmonsa on kirjoitettu harvinaisen epämiellyttäväksi.
Hoaxia ei saa katsoa liian tosissaan. Jos sitä katselee kovin kriittisellä silmällä, se alkaa pian ärsyttää puutteineen ja epäuskottavuuksineen, varsinkin koska se pohjautuu tositapahtumiin. Mutta jos Hoaxin pystyy hyväksymään jonkinlaisena kevyenä ”jekutustrillerinä”, jollaiseksi se on epäilemättä tarkoitettukin, se saattaa hyvinkin pitää katsojansa tyytyväisenä koko 115 minuutin kestonsa ajan.

teksti: © 2007 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202