Vampyyrin arvet

Scars of Dracula (1970)

  • 2

Hammerin viides Dracula-sarjan elokuva, vuonna 1970 valmistunut Vampyyrin arvet on tyhjänpäiväistä vampyyrikauhistelua, jonka ainoa arvo on kreiviä näyttelevä Christopher Lee.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-08 / päivitetty 12.07. klo 18:06

KUVA 3

Vampyyrin arvet
Vampyyrin arvet 

KUVA 2

Vampyyrin arvet
Vampyyrin arvet 

KUVA 1

Christopher Lee
Christopher Lee 

Vampyyrin arvet

Ohjaus Roy Ward Baker
Näyttelijät Christopher Lee, Jenny Hanley, Dennis Waterman, Christopher Matthews
Maa Iso-Britannia
Pituus 96 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1970 EMI Films Ltd. ja Hammer Film Productions Limited.

Edellisessä osassa kuollut Dracula on jälleen herännyt henkiin ja rellestää lähikylän tyttärien parissa. Tähän suivaantuneet kyläläiset tunkeutuvat linnaan ja sytyttävät sen tuleen. Paha on siis viimeinkin tuhottu. Eipä vainenkaan. Huikentelevainen Paul -niminen nuorukainen saapuu yösijan puutteessa linnaan, jossa kreivi ja tämän palvelija Klove ottavat hänet avosylin vastaan. Koska Paul jää sille tielleen, lähtee tämän Simon – veli tyttöystävänsä kanssa tätä etsimään.

Viides elokuva, neljäs ohjaaja. Tämä kertookin jo sen, millä tavalla Hammer vampyyrikreiviinsä suhtautui. Tällä kertaa ohjaajaksi palkattiin erinomaisen Titanic – elokuvan (Titanicin kohtalonyö, 1958) ohjannut Roy Ward Baker. Ohjaajasta huolimatta elokuva ei ole kovinkaan kaksinen.

Jotain hyvää silti tästäkin löytyy. Vampyyrin arvet on visuaalisesti sarjan tyylikkäin. Lavasteet ovat jylhiä, elokuva suorastaan kylpee kauniissa väreissä toisin kuin valtaosa muista sarjan elokuvista, verta on enemmän kuin aikaisemmin ja Christopher Lee yhtä vakuuttava kuin aina laittaessaan kulmahampaat paikoilleen. Ja tällä kertaa hän on kuvaruudullakin riittävästi, toisin kuin edellisessä elokuvassa.

Huonoa on sitten sitäkin enemmän. Seitsemänkymmentäluvulle tultaessa alkoivat naisten kaula-aukot kiinnostaa Hammerin tekijöitä juonikuvioita enemmän, joten tästä elokuvasta ei juurikaan löydy ns. normaalisti pukeutuvia neitokaisia. Höperö ja kömpelö käsikirjoitus ja Hammerille tyypilliset “ei niin kaksiset” näyttelijäsuoritukset vesittävät lopputulosta lisää. Ja kun erikoistehosteet kumilepakoineen ovat huonompia kuin Lugosin Draculassa (1931), ei tämä kovinkaan korkeaan lentoon nouse.

Yksi asia Hammerin elokuvissa usein ärsyttää, tässä vielä aiempia enemmän. Vaikka kyseessä ovatkin ns. pikafilmit, joiden tekemiseen ei liiemmälti ole aikaa käytetty, olisi lopputulokseen (varsinkin leikkauksen osalta) voinut kiinnittää enemmän huomiota. Nyt vuorokaudenajat vaihtelevat päättömästi kohtauksesta toiseen. Tätä elokuvaa ei voi suositella kuin kovimmille Hammer-fanaatikoille.

teksti: © 2002 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202