Unelmien pelikirja

Silver Linings Playbook (2012)

| Blu-ray
  • 4

Kahden epävakaan ihmisen kohtaamisesta kertova henkinen kasvutarina huokuu hyvää mieltä.

julkaistu 2013-07-10 / päivitetty 06.08. klo 19:07

KUVA 3

Bradley Cooper, Jacki Weaver ja Chris Tucker
Bradley Cooper, Jacki Weaver ja Chris Tucker 

KUVA 2

Jennifer Lawrence ja Bradley Cooper
Jennifer Lawrence ja Bradley Cooper 

KUVA 1

Bradley Cooper
Bradley Cooper 

Unelmien pelikirja

Ohjaus David O. Russell
Näyttelijät Bradley Cooper, Jennifer Lawrence, Robert De Niro
Pituus 122 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Unelmien pelikirja perustuu Matthew Quickin samannimiseen romaaniin vuodelta 2008. Filmatisoinnin hiomaton, indie-vivahteinen ulkoasu tuo mieleen Junon, jonka budjetti tosin oli kolme kertaa pienempi.

David O. Russell ohjasi reilun kuukauden ajanjaksolla erilaisia versioita elokuvan kohtauksista ja hahmoista. Synkkää ja valoisaa, rankkaa ja lämmintä. Kumpikin puoli on lopulta myös läsnä.

Kauttaaltaan tasainen ja hieman tumma valaistus yhdistettynä heiluvaan käsivarakuvaukseen, harhailevaan tarkennukseen ja 35mm filmin rakeisuuteen tuovat urbaanin selviytymistarinan lähelle.

Pat Solitano (Bradley Cooper) vapautuu vankilasta ja siirtyy asumaan vanhempiensa luo. Hän haluaa nujertaa mielialahäiriönsä ollakseen tarpeeksi tasapainoinen vaimolleen. Samaan aikaan Pat tapaa Tiffanyn (Jennifer Lawrence), joka tarvitsee parin tanssikilpailuun.

Henkisistä sairauksista on ohjattu useita elokuvia, mutta viime aikoina suuren massan tietoisuuteen ovat yltäneet lähinnä Ilmiantaja! ja Black Swan. Ja nyt myös Unelmien pelikirja, joka lähestyy epävakaata aihetta komedian keinoin.

Huumori on osuvaa ja vielä enemmän ponnetta sille antaa elokuvan tuomitsematon näkökulma. Unelmien pelikirjassa ei pallotella psykiatrian ja lääketeollisuuden vallalla tai rahan yhteydellä mielenterveyspotilaiden kuntoon. Pat on tavallinen kansalainen, joka haluaa vain selvittää ongelmansa – mieluiten yksin.

Myös Tiffany on tavallinen, ongelmainen ihminen, joka sanoo asiat mieluummin niin kuin ne ovat. Jennifer Lawrence tuo nuoresta iästään huolimatta Tiffanyn hahmoon salaperäistä ja elämää kokenutta henkeä.

Ohjaaja Russel laittoi Lawrencen lihotuskuurille ja Nälkäpelin teinitytöstä kasvoikin Unelmien pelikirjaan aikuinen nainen. Siinä määrin, että Lawrencen (21) ikäeroa Cooperiin (37) ei tule edes ajatelleeksi.

Aikuisemmaksi ovat kasvaneet myös Bradley Cooper ja Robert De Niro, jotka nähtiin pari vuotta sitten yhdessä Rajattomassa. Kummatkin tekevät tällä kertaa huomattavasti tunteikkaamman ja mieleenpainuvamman roolityön.

Cooperilla, eikä sen paremmin Lawrencellakaan, ollut Unelmien pelikirjaa aiempaa tanssitaustaa, mikä ei asiaan vihkiytymättömän silmiin asti kantaudu. Danny Elfmanin musiikki siivittää parin koettelemuksista vähän lähemmäs henkistä voittoa.

Tunnelman saavutettua huippunsa tanssikilpailuissa, alkaa tarinan logiikka hieman rakoilla. Kliseet voi kuitenkin antaa anteeksi, koska loppua ei pitkitetä.

Blu-ray: Julkaisussa miellyttävän pehmeä 1080p 16:9 -laajakuva ja Dolby digital 5.1 -ääni.

Teksti 2013: Marko Pekkanen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202