Tron - Perintö

TRON: Legacy (2010)

| Blu-ray
  • 2

Kulttiklassikon jatko-osa pyrkii oman aikansa suunnannäyttäjäksi. Jeff Bridges tekee kaksoisroolin.

julkaistu 2011-04-02 / päivitetty 02.04. klo 04:04

KUVA 4

Michael Sheen ja Garrett Hedlund
Michael Sheen ja Garrett Hedlund 

KUVA 3

Olivia Wilde
Olivia Wilde 

KUVA 2

Tron - Legacy
Tron - Legacy 

KUVA 1

Jeff Bridges ja Garrett Hedlund
Jeff Bridges ja Garrett Hedlund 

Tron - Perintö

Ohjaus Joseph Kosinski
Näyttelijät Jeff Bridges, Garrett Hedlund, Olivia Wilde, Bruce Boxleitner, James Frain, Beau Garrett ja Michael Sheen
Maa Yhdysvallat
Pituus 127 min
Ikäraja 11 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Kulttiklassikon jatko-osa käyttää uutta teknologiaa voimalla hyväkseen. Nykykatsojalle visuaalinen ilotulitus riittää harvoin ainoaksi sisällöksi. Käsikirjoituksessa kierrätetään armotta vanhaa, eikä edes pelottava digi-Bridges riitä tunnelmankohottajaksi.

Ensilevityksessä flopannut Tron (1982) keräsi ympärilleen uskollisen fanikunnan, johon kuuluivat tuleva Pixarin perustaja John Lasseter ja Wachowski-veljekset. Juonelta ja näyttelyltään hämmentävän poukkoilevan scifiseikkailun visuaalinen maailma oli aikaansa reilusti edellä. Pelkistetty vektorigrafiikka on kestänyt aikaa jopa tähän päivään.

Tron – Perintö pyrkii oman aikansa suunnannäyttäjäksi. Tehosteohjaajien suuri unelma, menneisyyden näyttelijöiden henkiinherättäminen valkokankaalle, on todellisuutta 20 vuotta digitaalisesti nuorennetun Jeff Bridgesin hahmossa. Hengissä oleminen on tosin vielä liioittelua, teknisenä taidonnäytteenä merkittävän digikopion halvaantuneet kasvot ovat yhä syvällä laaksossa.

Bridges on kaksoisroolissa vuonna 1989 virtuaalitodellisuuteen imeytyneenä vanhana hippi-nörttinä, alkuperäisen Kevin Flynninä. Papan perustaman pelifirman pääomistajuuden saanut raikulipoika (Garrett Hedlund) tulee nykypäivässä pelastamaan isäänsä, saatuaan oudon kutsun tosimaailmaan. Konetodellisuudessa kuria pitää kuitenkin täydellisyyttä tavoitteleva ohjelma Clu (nuorennettu Bridges) ja Flynn on karkotettu rajaseuduille.

Olivia Wilden kaksikkoa auttavan synteettisen virtuaaliolennon roolissa ja pääosan Hedlundin ainoa tarkoitus on näyttää hyviltä. Michael Sheen tekee yritteliään, mutta väkinäisen Ziggy Stardust -sivuosavedon riehakkaana yökerhonomistajana. Toimivasta, mutta yllätyksettömästä elektromusiikkiraidasta vastaavan Daft Punkin kypäräpäät vierailevat osoittelevassa cameossa edellisen bileissä.

Käänteiltään tekosyynomainen seikkailu käy esikuvansa ikoniset moottoripyörä- ja frisbeetaistelut näyttävästi läpi. Kuultavia värivanoja mustalle taustalle levittelevä visuaalinen tyyli on lähes alkuperäisen veroinen. Synkkä ja minimalistinen 3D-ilme on kuitenkin vain temppu, jolla ylipitkä elokuva ei yksin nouse lentoon.

Juonentapaisessa on kiinnostavia aihelmia, kuten inhimillisen epätäydellisyyden suhde itseäänkorjaaviin koneisiin ja avoimen lähdekoodin demokraattisuus. Kehittelyä niistä ei ole ja suurinta hupia tarjoaakin jedimestaria ja The Dudea ylilyödysti yhdistelevä Bridges.

Blu-ray: Julkaisussa 1080p 2.35:1 -laajakuva ja DTS-HD Master Audio 7.1 -ääniraita. Lisämateriaalina tuotantokuvaukset Launching the Legacy, Visualizing TRON, Installing The Cast, musiikkivideo Daft Punk – Derezzed ja katsaus Disneyn tulevaan animaatiosarjaan TRON: Uprising.

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202