Troija

Troy (2004)

  • 2

Troija perustuu Homeroksen Iliakseen, vaikka elokuvan tekijät ovat tiputtaneet tarinasta juuri ne myyttiset elementit, jotka tekivät Iliaksesta legendaarisen eepoksen.

julkaistu 2004-01-08 / päivitetty 04.10. klo 14:02

KUVA 3

Troijan porteilla
Troijan porteilla 

KUVA 2

Eric Bana, Orlando Bloom ja Diane Kruger
Eric Bana, Orlando Bloom ja Diane Kruger 

KUVA 1

Brad Pitt
Brad Pitt 

Troija

Ohjaus Wolfgang Petersen
Näyttelijät Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Diane Kruger, Brendan Gleeson, Brian Cox, Peter O´Toole
Maa Yhdysvallat / Malta / Iso-Britannia
Pituus 163 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Plan B Productions Inc., Radiant Productions ja Warner Bros.

Troija (Troy, 2004 USA) perustuu Homeroksen vuosituhansia sitten kirjoittamaan Iliakseen, vaikka kirjoittaja David Benioff ja ohjaaja Wolfgang Petersen (ohjannut aikaisemmin esim. loistavat Das Boot ja Tulilinjalla) ovatkin tiputtaneet tarinasta pois juuri ne myyttiset elementit, jotka tekivät Iliaksesta legendaarisen eepoksen. Kun mytologia ja kreikkalaiset jumalat unohdetaan tällaisesta mega-budjetin elokuvasta, jäljelle jää perus Hollywood-kiiltokuva, josta on vaikea löytää mitään kiinnostavaa.

Troija on hengeltään hyvin paljon samanlainen kuin muutaman vuoden takainen Gladiaattori (2000) ja vähälle huomiolle jäänyt TV-elokuva Attila (2001), mutta valtaisista joukkotaisteluista huomaa, että Peter Jacksonin Sormusten Herra-trilogiaakin on käyty katsomassa. Troija ei kuitenkaan kestä vertailua esikuviinsa, sillä muutamasta suhteellisen hyvästä näyttelijäsuorituksesta ja hienosta ulkoasusta huolimatta se on suurimmaksi osaksi kömpelö ja sisällötön, eikä sellaisen elokuvan äärellä kulu 162 minuuttia aivan kivuttomasti.

Vaikka alkuperäistä Iliasta onkin raiskattu armottomasti, Benioff on kuitenkin jättänyt jäljelle alkuperäisen eepoksen peruskuvion. Elokuva alkaa Spartasta, jossa troijalaiset Hektor (Eric Bana) ja Paris (Orlando Bloom) joukkoineen ovat hieromassa rauhaa paikallisten herrojen kanssa. Menestyksekkäiden neuvotteluiden lopuksi nuori Paris rakastuu kuitenkin Helenaan (Diane Kruger), Spartan kuninkaan veljen vaimoon ja ottaa hänet mukaansa lähtiessään paluumatkalleen Troijaan.

Loukattu aviomies Menelaus (Brendan Gleeson) vaatii kostoa ja pyytää veljeään, Kuningas Agamemnonia (Brian Cox) hyökkäämään Troijaan. Troijaa ei ole koskaan pystytty kukistamaan, joten mukaan sotaretkelle pitäisi saada kreikkalainen sankari, Achilles (Brad Pitt), joka takaisi menestyksen kreikkalaisille joukoille. Ja niin tapahtuu. Kreikkalaiset pakkaavat mahtavan armeijansa laivoihin sotaisan Agamemnonin johdolla ja purjehtivat kohti Troijaa murtaakseen sen vahvat muurit ja orjuuttaakseen sen kansalaiset.

Elokuvan tarina antaa varsin mehevät lähtökohdat viihdyttävälle eeppiselle rymistelylle á la Gladiaattori tai Braveheart (1995). Rahaa ja ammattitaitoakin elokuvaan saatiin kadehdittava määrä ja näillä aineksilla luulisi syntyvän suhteellisen toimiva seikkailuelokuva. Valitettavasti Troijan ansiot eivät yllä komeaa ulkokuorta ja efektejä pitemmälle, sillä lattea käsikirjoitus ja monet ohuet henkilöhahmot saavat vähänkin vaativamman katsojan pettymään.

Taitavat näyttelijät tekevät parhaansa välillä hieman tökerönkin dialogin kanssa, varsinkin laadukkaat brittinäyttelijät Gleeson, Peter O´Toole ja Cox pystyvät pelastamaan omia kohtauksiaan silkan taidon ja karismansa avulla.

Nuoremmasta näyttelijäpolvesta ainoastaan nouseva aussilahjakkuus Eric Bana selviää osastaan kunnialla, kun taas Orlando Bloom ja Brad Pitt ovat hahmojensa kanssa yhtä hukassa kuin brasilialaiset jääkiekkokaukalossa. Hekin ovat parhaimmillaan pystyviä näyttelijöitä, mutta tällä kertaa heidän harteilleen on langennut se kaikista huonoin dialogi, eikä heillä riitä rahkeita samaan kuin kokeneilla brittinäyttelijöillä.

Troijasta voi kuitenkin löytää myös positiivisia seikkoja. Esimerkiksi elokuvan kaksintaistelut (Paris vs. Menelaus, Hektor vs. Achilles) ovat toteutettu taidokkaasti ja huolellisesti ja niiden seuraaminen onkin varsin viihdyttävää. Positiiviseksi puoleksi voi mainita myös sen, että elokuva ei tee troijalaisista sen enempää kuin kreikkalaisistakaan pelkästään hyviä tai pahoja vaan molemmista leireistä löytyy yksilöitä, jotka suhtautuvat tapahtumiin yksilöinä, eivätkä aivopestynä massana.

Nämä asiat eivät kuitenkaan onnistu pelastamaan Troijaa keskinkertaisuuden upottavasta suosta. Ennalta-arvattava tarina ja toimintaan nojaava käsikirjoitus tekevät Troijasta pääasiallisesti puuduttavaa katsottavaa, eikä seikkailua monet varmasti muista muutaman vuoden päästä. Tällaisilta lähtökohdilta olisi pitänyt syntyä jotain muistettavampaa.

Teksti: © 2004 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202