Transformers: Tuhon aikakausi

Transformers: Age of Extinction (2014)

  • 1

Neljännen Transformers-elokuvan kokonaisuus on laahaava ja osat hätäisiä.

julkaistu 2014-06-26 / päivitetty 01.09. klo 18:06

KUVA 2

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg 

KUVA 1

Peter Cullen on yhä Optimus Primen ääni.
Peter Cullen on yhä Optimus Primen ääni. 

Transformers: Tuhon aikakausi

Ohjaus Michael Bay
Näyttelijät Mark Wahlberg, Nicola Peltz, Jack Reynor, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Peter Cullen, John Goodman, Ken Watanabe, Bingbing Li
Maa Yhdysvallat
Pituus 165 min
Ikäraja 12 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Transformers: Tuhon aikakausi on liki kolme tuntia pitkä, mutta tuntuu pidemmältä. Sanonta siitä, miten on “kiire odottamaan” sopii. Mestarillinen puuduttavuus syntyy kohtausten sisäisestä levottomuudesta ja tarinan fokuksen hajamielisestä seilailusta.

Nimi Tuhon aikakausi lupaa ehkä ennennäkemätöntä spektaakkelia, mutta oikeastaan sitäkin saa odottaa kolmannelle tunnille. Paljon enemmän keskitytään romuistakeksijäisän (tylsä Mark Wahlberg) ja tämän teinityttären (ilmeetön ja vielä tylsempi Nicola Peltz) jankkaavaan sanailuun aikuistumisesta. Elokuvan kohderyhmää, poikia lähinnä, siinä tietysti kosiskellaan, mutta kammottavan kliseisellä dialogilla.

Nurinkurisuus, noin kriittisestä näkökulmasta, on neljännen Transformersin määrittävin piirre. Yht‘äkkiä esimerkiksi keskivaiheilla mukaan kirjoitetaan aasialaisia hahmoja ja tapahtumapaikaksi vaihtuu Pekingin kesäolympialaisten kliininen kisapuisto. Sillä ilmasuunnalla kun liikkuvat suuret lipputulot. Pekingin jälkeen torkahdin hetkeksi. Kun heräsin, käynnissä oli suuri, kieltämättä melko näyttävä kaupunkitaistelu, jonka leikki painovoimattomuudella muistutti hetken Inceptionista.

Näin läpikotaisen ja läpinäkyvän kaupallista kirjoittamista syntyy harvoin edes Hollywoodissa. Myös sisäisten epäjohdonmukaisuuksien määrä on loputon. Katsojan keskittymiskyvyn mitaksi on arvioitu kolme minuuttia. Kynäilijä Ehren Kruger vastasi myös sarjan osista kaksi ja kolme, joista jo aikaisempi käräytti aivot ensimmäisen kymmenen minuutin aikana.

Kamera tekee merkityksettömiä, satunnaisia nosturiajoja. Juuri kun on päästy johonkin, hypätään sata metriä taaksepäin. Ihmisiä kuvataan alakulmasta, vaikka keskustelu olisi kuinka banaali. Keinotekoinen oranssi valo ja digitaaliset pölypyörteet maustavat latteita rajauksia. Musiikissa ei ole melodiaa tai rytmiä, se tulee kai suoraan jostain rikkinäisestä sävellysrobotista.

Transformers: Tuhon aikakausi taitaakin olla teollisuusrobotin käsitys elokuvasta.

Teksti: 2014 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202