Transformers

Transformers (2007)

  • 4

Michael Bayn ohjaamassa megaluokan toimintapamauksessa Autobotit ja decepticonit selvittelevät välejään maapallolla.

Lasse Lepola
julkaistu 2008-03-01 / päivitetty 18.11. klo 17:05

KUVA 4

Megan Fox
Megan Fox 

KUVA 3

Transformers
Transformers 

KUVA 2

Megan Fox ja Shia LaBeouf
Megan Fox ja Shia LaBeouf 

KUVA 1

Transformers
Transformers 

Transformers

Ohjaus Michael Bay
Näyttelijät Shia LaBeouf, Megan Fox, Josh Duhamel, Jon Voight, Anthony Anderson, John Turturro
Maa Yhdysvallat
Pituus 143 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 DreamWorks SKG, Paramount Pictures, Hasbro, Di Bonaventura Pictures, SprocketHeads ja THINKFilm

Lelujätti Hasbron yksi suurimmista menestystuotteista on Transformers. Autosta robotiksi muuttuva lelu oli 80-luvulla niin suosittu, että sen taustatueksi kyhättiin tv-sarja, joka sitten muutaman vuoden ajan lapsia ja lapsenmielisiä viihdytti. Täyspitkän elokuvan tulosta uumoiltiin ja sellainen oitis saatiinkin purkitettua. Ainut paha juttu, että kyseessä oli animaatio. Kansa janosi oikein näyttelijöin tehtyä rymistelyä, mutta sen ajan commodoreista ei ilmeisesti tarpeeksi irronnut, jotta mitään vakavampaa olisi tarjolle saatu. Vaan sitten koitti vuosi 2007 ja asialle saatiin Hollywoodin megakoneisto, jolle päiväkäskyjä antoi kukapas muukaan kuin ohjaaja Michael Bay, joka taikoo näyttäviä ja kansakunnan tunteisiin vetoavia elokuvia kuin tyhjästä. Tuottajaksi saatiin houkuteltua myös sellainen suuruus kuin Steven Spielberg ja niin Transformersien uusi tuleminen voitiin aloittaa.

Elokuvaversiossa pidättäydyttiin suht tarkkaan alkuperäisessä tv-sarjassa: Autobotsien ja decepticonsien välillä ulkoavaruudessa on käynnissä sota. Kiistaa aiheuttaa mystinen taikalaatikko nimeltä Allspark, joka takaa omistajalleen supervoimat. Erinäisten vaiheiden myötä Allspark päätyi avaruudesta maapallolle, ja sen perässä decepticonsien julma johtaja Megatron, joka kuitenkin epäonnekseen sekosi navigoinnissaan ja päätyi jäätikön uumeniin. Maapallolla elettiin tuolloin 1800-lukua, jolloin tutkimusmatkailu oli suosiossa ja niinpä muuan tutkimusmatkailija, Archibald Witwicky, teki hyytävän löydön: Massiivinen robotti, joka virui jään vankina. Täysin poissa pelistä Megatron ei kuitenkaan ollut, vaan onnistui siirtämään Archibaldin silmälaseihin kartan, joka johtaisi Allsparkin luo. Megatron myös lähetti viestin kotiplaneetalleen. Näin taistelu Allsparkista oli jälleen käynnissä. Maapallolla. Näistä tapahtumista kuluu yli sata vuotta ja kapteeni Archibald Witwickyn jälkeläinen, teinipoika Sam (Shia LaBeouf) saa haltuunsa nuo silmälasit. Hänellä ei ole käsitystäkään siitä, mitkä voimat lasien perässä ovat liikkeellä…

Juoni on turhankin monimutkainen, avaruudesta maapallolle, vuosisadasta toiseen. On suuresti avuksi, mikäli katsoja on taustoista jo valmiiksi perillä, muuten suuri osa alusta kuluu ihmetellessä, vaikkei mistään rakettitieteestä olekaan kyse. Elokuvan alussahan decepticonsien etujoukot jo hyökkäävät surutta Yhdysvaltain Qatarin tukikohdan kimppuun. Robotit ovat ylivoimaisia, sillä ne voivat halutessaan ottaa minkä tahansa aparaatin muodon. Vastarinta murskataan hetkessä ja decepticonsit kytkeytyvät armeijan tietoverkkoon etsien Allsparkia. Samaan aikaan Amerikan mantereella valmistaudutaan puolustusministeri John Kellerin (Jon Voight) johdolla suursotaan säälimätöntä robottilaumaa vastaan, tietämättä että ihmiskuntaa puolustavat Autobotsit ovat jo maapallolla. Ensimmäisenä hätiin ehtii Bumblebee, joka löytää Samin ja naamioituu hänen ensimmäiseksi autokseen, eikä hetkeäkään liian aikaisin. Samia viedään tästä eteenpäin kuin litran mittaa ja samoin käy katsojalle, joka takuuvarmasti nauliintuu tuoliinsa huikeiden erikoistehosteiden tulvassa.

Pitkää Transformersia (2007 Yhdysvallat) tuijottaessa on, varsinkin alkukohtauksen jälkeen, kosolti aikaa miettiä mikä touhussa oikein klikkaa, vaikka tehosteissa riittää potkua. Tönkkö juonihan perustuu alkuperäiseen ideaan, joten täysin sitäkään ei käy syyttäminen. Lopulta sen sitten keksin kun seurasin ketkä elokuvan umpisurkeille vitseille tai muille mukamas hauskoille kevennyksille oikein nauroivat: lapset. Kyseessä ei siis missään nimessä ole (täysin) aikuisille suunnattu vakavamielinen elokuva, vaan puhdas nykypäivän lasten herkkupala. Tämä mielessä Transformersin seuraaminen sujuu ja touhusta voi nauttia.

Palataanpa hetkeksi tehosteisiin: Hulppealla 150 miljoonan taalan budjetilla on koostettu erittäin vakuuttavaa jälkeä. Valtataistelua käyvät robotit on herätetty henkiin siinä mittakaavassa, että pelkäsin niiden tupsahtavan jossain vaiheessa syliini. Tähtien Sodan kolme ensimmäistä elokuvaa pois lukien en ole koskaan häkeltynyt erikoistehosteista yhtä paljon kuin nyt. Michael Bay on virittänyt sellaisen tuomiopäivän taistelun, että oksat pois. Tämä kaikki tehdään toki näyttelijöiden ja dialogin kustannuksella: Yksikään pääosien esittäjistä ei herätä muuta kuin närästystä. Mukana ovat kaikki ”pakolliset henkilöt” ja pari ylimääräistäkin nostattamassa verenpainetta. Jos nyt yksi ärsyttävä hahmo pitää nimetä niin olkoon se salaisen agenttijärjestön nokkamies, agentti Simmons, josta näyttelijä John Turturro vain yksin voi niin painajaismaisen tehdä. Michael Bayn osaaminen on aina painottunut ihan muuhun kuin henkilöohjaukseen, joten annettakoot tämä jo senkin vuoksi anteeksi. Olen myös ällistynyt, jos Transformersin tehosteilla ei voiteta Oscaria.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202