The Paperboy

The Paperboy (2012)

| DVD
  • 4

Lee Danielsin julkeassa trillerissä rivoileva Nicole Kidman tekee elokuvassa yhden parhaista roolitöistänsä.

julkaistu 2013-04-10 / päivitetty 11.11. klo 10:10

KUVA 2

John Cusack
John Cusack 

KUVA 1

Nicole Kidman
Nicole Kidman 

The Paperboy

Ohjaus Lee Daniels
Näyttelijät Zac Efron, Matthew McConaughey, Nicole Kidman, John Cusack, David Oyelowo, Scott Glenn, Nealla Gordon, Macy Gray
Maa Yhdysvallat
Pituus 107 min
Ikäraja 16 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Ahdistavaa ja raadollista ihmis- ja yhteiskuntakuvausta elokuvassa Precious harjoittanut Lee Daniels jatkaa kimurantin ihmiselon ja menneisyyden kaivelua myös uusimmassa teoksessaan. Tällä kertaa ohjaaja-tuottaja Daniels on kokeillut taitojaan myös käsikirjoittajana yhdistäen voimansa alkuperäisen tarinan kynäilleen Peter Dexterin kanssa.

Elokuvassa veljekset Jack (Zac Efron) ja Ward (Matthew McConaughey, Killer Joe) palaavat kesällä -69 ummehtuneeseen kotikaupunkiinsa Floridassa, toinen häntä koipien välissä, toinen palkittuna reportterina tutkimaan seriffin murhasta tuomitun Hillary Van Wetterin (John Cusack) tapausta. Erityisesti Cusack on roolissaan astunut kauas mukavuusalueeltaan viihdyttyään vuosikymmeniä romanttisten komedioiden ja sliipatumpien trillerien tähtenä.

Vaikka elokuvassa leijuu hikisen kiiman ja suosta nousevan kalman haju on se paitsi provokatiivinen myös älyllinen kokemus. Subjektivistisen luotauksen lisäksi The Paperboy heittelee isompina ja pienempinä murusina heijastumia rotusyrjinnän virallisesta poistumisesta ja juurtumisesta syvässä etelässä, sekä ydinperheen ja amerikkalaisen unelman hajoamisesta aikana, jona ihminen kävelee kuussa, muttei kykene kasvamaan ylitse omien ennakkoluulojensa ja sisäisten ristiriitojensa.

Nicole Kidman tekee sadomasokistisena white trash -naikkosena yhden uransa parhaista rooleista. Urakalla unelmien sosiopaattiaan etsivä Charlotte Bless on tyrmäävä sekoitus itsevarmuutta ja alistumista, rivoutta ja herkkyyttä, kumista Myrskylintujen Lady Penelopea ja syvälle pesiytyneiden demonien riivaamaa tanssiaisten kuningatarta.

Innokkaimpien Kidman-fanien pause-näppäimet lienevät kovassakin käytössä elokuvan alkutaipaleesta lähtien, mutta hahmon kannalta mielenkiintoiseksi nousee erityisesti myöhempään vaiheeseen sijoitettu visvaisen ärsykkeellinen aktinaikainen montaasijakso, joka on omiaan alleviivaamaan hahmon kyvyttömyyttä erottaa seksiä ja himoa rakkaudesta ja pitää oman elämänsä ohjat omissa käsissään.

The Paperboyta on jokseenkin vaikea tarkasti lokeroida. Aineksia löytyy niin draaman, intensiivisen trillerin, komedian kuin aikalaiskuvauksenkin saralta. Ehkäpä siksi hiellä, verellä ja virtsalla kyllästetty Paperboy onnistuu jollain kierolla tavalla välittämään myös jotakin lämminhenkistä veljeydestä ja toveruudesta. Macy Gray täydentää tunnelmaa hunajaisella kertojanäänellä.

DVD: Future Filmin julkaisussa on 2.35:1:n kuvasuhteen anamorfinen laajakuva ja DD 5.1 ääniraita.

Teksti 2013: Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

Barking Dogs Never Bite

| 11.07.

Miksi julmuus eläimiä kohtaan provosoi, mutta ihmisten kaltoinkohtelu ei hetkauta, kysyy Bong Joon-hon sysimusta esikoiskomedia.

Lue lisää »

Hiljainen paikka Osa 2

| 11.06.

Hiljaisuus on yhä kultaa teattereihin tarkoitetun kauhuhitin jatko-osassa, josta sopii pitää ääntä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

The Suicide Squad: Suicide Mission

| 06.08.

DC-roistojen likainen tusina levittää verta ja suolenpätkiä räävittömän tautisessa sarjakuvafilmatisoinnissa.

Lue lisää »

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202