Limits of Control, The

The Limits of Control (2009)

  • 2

Jim Jarmuschin teennäisessä tyyliharjoitelmassa salaperäinen pukumies törmää sarjaan erikoisia ihmisiä. Ensi-ilta 28.8.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-08-27 / päivitetty 29.08. klo 09:09

KUVA 4

Bill Murray
Bill Murray 

KUVA 3

John Hurt
John Hurt 

KUVA 2

Tilda Swinton
Tilda Swinton 

KUVA 1

Isaach De Bankolé
Isaach De Bankolé 

Limits of Control, The

Ohjaus Jim Jarmusch
Näyttelijät Isaach De Bankolé, Paz de la Rueha, Tilda Swinton, Gael García Bernal, John Hurt, Bill Murray
Maa Espanja / Yhdysvallat / Japani
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Entertainment Farm ja PointBlank Films

Pitkän uran tehneen Jim Jarmuschin uusi elokuva on aina tapaus. Ainutlaatuisten hahmojen, hersyvän dialogin ja absurdien tilanteiden mestari on liki 30-vuotisen uransa aikana tehnyt parasta kansainvälistä indie-elokuvaa ja leikitellyt vapaasti eri tyylilajeilla. Toisinaan Jarmusch tuntuu kuitenkin vajoavan itsetarkoituksellisten monologien ja tympeän pseudofilosofoinnin maisemiin – jotka tietenkin ovat tuttuja jo miehen Loputon loma -esikoisesta.

Mainion Broken Flowersin jälkeen The Limits of Control onkin jyrkkä mahalasku. On helppo kuvitella, kuinka Jarmusch on pakannut kameransa, matkannut kaveriporukalla Espanjaan ja yksinkertaisesti kuvannut lopputuloksen. Käsikirjoitus on tyhjää täynnä eivätkä näennäisen irrelevantilla dialogilla – tai lähinnä kulloisenkin tähtivieraan monologeilla – kuorrutetut kohtaukset etene mihinkään.

Keskushahmo on Isaach De Bankolén näyttelemä hiljainen muukalainen, joka saapuu Espanjaan ja majoittuu hotellihuoneeseen, josta löytyy pian myös vähäpukeinen ja seksinnälkäinen brunette (Paz de la Huerta). Päivät mies istuu kahvilan terassilla ja suorittaa outoja vaihtokauppoja vastaan tulevien muukalaisten kanssa. Hahmoista jokaisella on tarinansa kerrottavanaan, päähenkilön pysytellessä hiljaa.

The Limits of Control on epäonnistunut tyyliharjoitelma. Koska “kaikki tarinat on jo kerrottu”, se ei edes pyri olemaan muuta kuin sarja irrallisia kohtauksia, joita sitoo toisiinsa niiden itsetietoinen keinotekoisuus. Hahmot kommentoivat elokuvaa ja itseään kuin silmäniskuna katsojalle, mutta kukaan ei jaksa nauraa. Tämä ei ole seuraava Coffee and Cigarettes, ei lähellekään.

Tilda Swintonin näyttelemä eksentrinen blondi sanoo parhaiden elokuvien olevan “kuin unia, joista ei ole koskaan varma, onko ne todella nähnyt”. Tämä ja muut latteudet eivät pelasta Jarmuschin välityöksi mieltyvää hengentuotosta – siihen ei kykene edes aina loistava John Hurt boheemina poplarimiehenä.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202