The Girl with the Dragon Tattoo

The Girl with the Dragon Tattoo (2011)

| Blu-ray
  • 4

Fincherin tulkinta menestysdekkarista on vähäeleinen, tiukasti hallittu ja hitaasti palkitseva.

julkaistu 2012-05-09 / päivitetty 10.05. klo 14:02

KUVA 4

Daniel Craig
Daniel Craig 

KUVA 3

Christopher Plummer ja Daniel Craig
Christopher Plummer ja Daniel Craig 

KUVA 2

Daniel Craig ja Rooney Mara
Daniel Craig ja Rooney Mara 

KUVA 1

Rooney Mara
Rooney Mara 

The Girl with the Dragon Tattoo

Ohjaus David Fincher
Näyttelijät Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Christopher Plummer, Steven Berkoff, Robin Wright, Goran Visnjic, Geraldine James, Joely Richardson
Maa Yhdysvallat / Ruotsi / Iso-Britannia / Saksa
Pituus 160 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p5-5">5</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Girl with the Dragon Tattoo poster

David Fincherin tulkinta Stieg Larssonin raa’asta menestysdekkarista on vähäeleinen, tiukasti hallittu, hitaasti palkitseva ja silti kohderyhmälle – kirjan tuntevalle suurelle yleisölle – sopiva. Zodiacin tapaan tunnelma tihenee koko huomattavan pituuden ajan. Roolituskin osuu nappiin.

Larssonin pitkällisistä uusnatsitutkimuksista mehevää tosipohjaista kaikua hakeva Millenium-trilogia on Fincherille varsin ilmeinen, tylsäkin valinta. Kahta viimeistä Oscareilla huomioittua työtä edeltänyt ura on sarjamurhaajia, ultraväkivaltaa, pakkomielteisyyttä, klaustrofobiaa ja fetisismiä.

MTV-sukupolven ohjaajan töissä pinta on usein käynyt substanssin edellä. Etenkin Chuck Palahniukin romaanin filmatisointi Fight Club on väkivallalla pröystäilevä ja pahasti yliarvostettu. Kahta fincheriläisen karmivaa raiskauskohtausta lukematta shokeeraus ja mässäily on tällä kertaa vähäistä.

Nimellä Miehet jotka vihaavat naisia Suomessa tunnettu tarina rakennetaan elokuvassa metodisen kärsivällisesti. On vaikeaa huomata koska se todella kaappaa katsojansa mielenkiinnon. Lähes kliinisen ekonominen, aggressiivisesti leikattu kerronta luottaa mysteerin vetovoimaan ja hitaasti avautuviin päähenkilöihin. Kiinnostavuus syntyy kiistämällä katsojalta välitön mielihyvä lupauksella jostain suuremmasta.

Larssonin tekstistä sovitukseen päätynyt osa ei ole kovin erityinen. Yhteiskunnallisen korruption teema on sivuosassa ja pahis tutunoloinen psykopaatti ja parafilisti. Keskiöön on vahvasti nostettu pääkaksikko, joista Lisbeth Salanderin hahmo – pahoinpidelty altavastaaja joka kieltäytyy uhriutumasta – selittänee suurelti kirjankin suosiota.

Rooney Maran Salander on vuoden 2009 ruotsalaisfilmatisoinnin Noomi Rapaceen nähden kiltti naapurintyttö. Hahmon psykologisen uskottavuuden hinnalla saadaan kuitenkin lähestyttävää haavoittuvuutta, joka ei Maran hienossa työssä valu sentimentaalisuudeksi.

Trilogian pääosaan toisessa osassa nouseva Salander saa The Girl with the Dragon Tattoossa viisaasti heti paljon tilaa, selvästi ruotslalaisedeltäjää enemmän. Toisessa päärolissa Daniel Craig käyttää tähtikarismaansa sopivasti säästöliekillä.

Jättibudjetilla Ruotsissa kuvattu elokuva koostuu runsaasta, tiheään leikatusta staattisesta kuvasta. Taidokkuus on ihailtavan täsmällistä, vaikka se jättääkin katseelle hyvin vähän aikaa asettua. Kiihkeä leikkaustempo antaa elokuvalle uusilla katsomiskerroilla lisäarvoa. Reznorin ja Rossin industrial-vaikuitteinen musiikkiraita asettuu tyylikkäästi terävää digikuvaa tukevaan rooliin.

Blu-ray: Sony Pictures Entertainmentin huippujulkaisun 1080P 2.40:1 -laajakuva on alkuperäismateriaalille uskollisesti veitsenterävä ja sävyiltään sammutettu. Mustat toistuvat syvinä. 5.1 DTS-HD Master Audio on kuvan tapaan pikkutarkka ja selkeä. Fincherin teknisesti loppuunhiottu ilmaisu on kotikatseluun taatusti kiinnostavaa.

Kaksilevyisen julkaisun toinen on omistettu lisämateriaalille, jota on Fincherin ääniraidan päälle yhteensä useampia tunteja. Kiinnostavia ovat muun muassa kuvausten seuranta Ruotsissa, näyttelijöiden (Mara, Craig, Skarsgård) näkemykset Fincherin ohjaustyylista sekä ohjaajan tekemät kommentit leikkaushuoneessa. Fincher osaa puhua elokuvastaan. Kiinnostavan yksityiskohtainen kommenttiraita varmistaa kuvan ohjaajasta, joka haluaa hallita jokaista valmistusprosessin osaa.

Teksti: © 2011 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202