Ghost Writer, The

Ghost Writer, The (2010)

  • 4

Roman Polanski palaa uutuudellaan 70-luvun paranoiatrillereiden maisemiin. Ensi-ilta 9.4.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-04-07 / päivitetty 21.09. klo 11:11

KUVA 4

Ewan McGregor ja Olivia Williams
Ewan McGregor ja Olivia Williams 

KUVA 3

Kim Cattrall
Kim Cattrall 

KUVA 2

Pierce Brosnan
Pierce Brosnan 

KUVA 1

Ewan McGregor
Ewan McGregor 

Ghost Writer, The

Ohjaus Roman Polanski
Näyttelijät Pierce Brosnan, Ewan McGregor, Kim Cattrall, Jim Belushi, Tom Wilkinson, Timothy Hutton, Eli Wallach, Olivia Williams
Maa Ranska / Saksa / Iso-Britannia
Pituus 131 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 RP Films, France 2 Cinéma, Elfte Babelsberg Film, Runteam, Medienboard Berlin-Brandenburg, Studio Babelsberg ja FS Film.

Roman Polanskia eivät yksityiselämän sotkut ole hidastaneet. Robert Harrisin romaaniin (suom. Haamukirjoittaja, Otava 2008) perustuva The Ghost Writer on miehen terävin tuotos sitten Vuokralaisen (1976). Poliittisesta aihepiiristä ja ajankohtaisista analogioista huolimatta kyseessä on perinteinen, 70-lukulaisen paranoidi murhamysteeri.

Nimettömäksi jäävä haamukirjailija (Ewan McGregor) saa tehtäväkseen viimeistellä Iso-Britannian entisen pääministerin, Adam Langin (Pierce Brosnan) muistelmat. Edellinen “haamu” on kuollut oudoissa olosuhteissa pudottuaan lautalta mereen. Kirjailija saapuu Yhdysvaltoihin Langin rantatalolle ja aloittaa työnsä, joka kuitenkin osoittautuu odotettua mutkikkaammaksi. Langia syytetään sotarikoksista, mielenosoittajat kerääntyvät tontin ympärille ja ex-ministeri joutuu matkaamaan säilyttääkseen edes rahtusen imagostaan.

Kun talo tyhjenee, haamu alkaa tonkia edeltäjänsä kohtaloa. Rannalta ongitun kollegan kuolema ei välttämättä olekaan tapaturma, kun paikallinen vanhus (Eli Wallach) kertoo ettei virta olisi koskaan kuljettanut ruumista niin kauas lautalta. Vierailu Langin entisen opiskelutoverin, omituisesti käyttäytyvän Paul Emmettin (Tom Wilkinson) luona vain lisää haamun epäluuloja.

Harhaluulojen, paranoian ja outojen hahmojen varaan rakentuva juoni purkautuu ihailtavan luontevasti. Tunnelma on alusta asti häiriinnyttävä: Polanski vierittää tapahtumat valkokankaalle niiden roolia liikaa korostamatta, yllättävä käänne seuraa toistaan ilman sen kummempaa pohjustusta tai selittelyä. Hienovarainen huumori puhkoo alussa ilmaa ja lisää tunnetta siitä, ettei kaikki ole ihan kunnossa.

McGregor istuu puhtoisen, hiukan vaivaannuttavan protagonistin rooliin loistavasti. Hienosti suoriutuvat myös Olivia Williams Langin katkerana aviovaimona ja Wilkinson omituisena professorina. Brosnanin rooli ei nouse kovin keskeiseksi ja Kim Cattrall jää tämän assistenttina statistiksi.

Vähäeleisesti kuvattu ja kerrottu The Ghost Writer pitää tiukasti otteessaan koko kestonsa ajan, ja tyly lopetus jättää häiritsevän tunteen takaraivoon. Tarina saa päätöksen, mutta vainoharhainen olo jatkuu vielä pitkään.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202